Quantitative Aptitude: Problems on Ages Set 5

Problem on Ages Bank PO Questions for SBI PO, IBPS PO, NIACL, NICL, LIC, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. Four years ago the ratio of ages of A &B was 3 : 5 and five year hence the ratio will become 6:8. Find the present age of A?
    A) 15yrs
    B) 13yrs
    C) 16yrs
    D) 17yrs
    E) 18yrs
    View Answer
      Option A
    Solution:
    .                    A…….B
    4yr ago         3……..5
    Present        +3       +3
    5yr after       6………8
    So total 9 years
    So 3 = 9
    1 = 3
    A’s age 4yrs ago = 9
    A’s present age = 9+4 = 13
  2. Six year ago the ratio of ages of A & B was 1:3 and after six year the ratio becomes 2:3. Find the sum of present ages of A & B.
    A) 24
    B) 26
    C) 28
    D) 30
    View Answer
      Option C
    Solution:

    .                    A…….B
    6yr ago          1……..3
    Present        +1       +0
    6yr after       2………3
    First of all we have to make same difference. So their difference will be multiplied with each other.
    .                    A…….B
    .                    1……..3
    .                  +3       +3
    .                   4………6
    Now difference is same… 3 = 12
    So 1 = 4
    Present ages of A and B are 4+6= 10, 12+6= 18
    Sum = 10+18 = 28 
  3. The present ratio of ages of A & B is 11:12 and the ratio of ages of A’s 2yr back and B’s 6yr after is 2:3. Find age of A 6yr after?
    A) 28yr
    B) 30yr
    C) 26yr
    D) 36yr
    View Answer
      Option A
    Solution:

    A/B = 11/12 ……….(1)
    (A-2)/(B+6) = 2/3………(2)
    By solving above equation we will get A = 22
    So age of A 6yr after = 22+6 =28yr 
  4. The average of 20 students class is 21. If the age of teacher is included then average increase by 2yr. Find age of teacher?
    A) 60yr
    B) 63yr
    C) 66yr
    D) 61yr
    View Answer
      Option B
    Solution:

    If the age of teacher is 21 then average remains unchanged but due to increase by 2yr, it means teacher gave 2yr to everyone( 20+1) =21
    21 + (21*2)
    21+ 42= 63 yr 
  5. Sita’s present age is 1(2/5) times of her age at the time of marriage. She married 10yr ago. Now she has a son whose age is 1 more than 1/5th of her age at the time of marriage. Find the age of son?
    A) 3yr
    B) 4yr
    C) 5yr
    D) 6yr
    View Answer
      Option D
    Solution:

    Sita’s present age                Sita’s marriage age
    7                                              5
    +2
    2 = 10
    1= 5
    5 = 25 yr
    Now Sita’s son age is 1 more than 1/5th of her marriage time age.
    1 + 25/5 = 6yr 
  6. The ratio of father and son’s age is 7:4. The product of their ages is 2800. The ratio of their ages after 2yr will be ?
    A) 7:12
    B) 12:7
    C) 3:5
    D) 5:3
    View Answer
      Option B
    Solution:

    Sol : let their age is 7x and 4x
    Product = 28x² = 2800
    x² =100
    x = 10
    Their ages = 70 : 40
    2yrs after = 72 42
    12 : 7
  7. The sum of the ages of father and son is 45yrs. Five years ago the product of their ages was 4 times the father’s age at that time the present ages of father & son are ?
    A) 39,6
    B) 35,10
    C) 36,9
    D) 40,10
    View Answer
      Option C
    Solution:

    F + S = 45
    5yr ago F + S = 35
    A.T.Q = F * S = 4* F
    S = 4yr
    F = 31yr
    Present age = 31+5 =36yr
    4+5= 9 yr 
  8. The ratio between the ages of father & son at present is 7:3. 4yr hence the ratio between son & his mother will be 1:2. Find the ratio of the present ages of father & mother?
    A) 3:4
    B) 5:4
    C) 4:3
    D) Can’t determined
    E) None of these
    View Answer
      Option D
    Solution:

    Let age of father & son …. 7x, 3x
    4yr hence, son’s age = 3x+4
    Ratio of ages of son & mother … 3x+4 : M = 1:2
    M = 6x+8
    F + M = 7x : 6x+4
    We can’t find value of x. so ans is D. 
  9. Three years ago the father was 7times as old as his son. Three year hence the father’s age would be 4times that of his son. Find present ages of father and son?
    A) 25yr
    B) 35yr
    C) 45yr
    D) 55yr
    View Answer
      Option C
    Solution:

    .                   F  :  S
    3yr ago         7  :  1.. …………..(1)
    Present        -3    +0
    3yrs after     4  :  1 …….……..(2)
    We have to Make difference same.
    Equation (1) * 3 equation (2) * 6
    .     F………..S
    .     21…….. 3
    .     24……..6
    Now difference 24-21 =3, 6-3 = 3 is same.
    3 = 6
    1 = 2
    21 = 42
    Present age =42+3 = 45 yr
  10. Mikesh was thrice as old as ajay 20 yrs back. How old is ajay today, if mikesh will be 50 yrs old 10 year hence?
    A) 20yr
    B) 30yr
    C) 40yr
    D) 50yr
    View Answer
      Option B
    Solution:

    Mikesh’s present age =50-10 = 40yr
    20 yrs back from now mikesh age = 20yr
    Ajay is half = 10yr
    Now ajay age = 10+20 =30yr.

Click here for Problems on Ages

 

 

Related posts

2 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Problems on Ages Set 5”

  1. jaga

    q9 samjh mainahi arah

  2. INDERDEEP SINGH

    can anybody make me clear sol10…how is the age of ajay is half

Leave a Comment