Quantitative Aptitude: Quadratic Equations Set 21

Quadratic Equations Practice Sets for IBPS PO, NICL, NIACL, LIC, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams.

Directions: In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly-

  1. I. 3x2 – 4x – 15 = 0,
    II. 3y2 + 11y + 10 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option C
    Solution: 

    3x2 – 4x – 15 = 0
    3x2 – 9x + 5x – 15 = 0
    Gives x = -5/3, 3
    3y2 + 11y + 10 = 0
    3y2 + 6y + 5y + 10 = 0
    Gives y = -2. -5/3
  2. I. 3x2 + 17x + 24 = 0,
    II. 3y2 – 4y – 32 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option D
    Solution: 

    3x2 + 17x + 24 = 0
    3x2 + 17x + 24 = 0
    Gives x = -3, -8/3
    3y2 – 4y – 32 = 0
    3y2 – 12y + 8y – 32 = 0
    Gives y = -8/3, 4
  3. I. 3x2 – 2x – 16 = 0,
    II. 3y2 – 20y + 32 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option D
    Solution: 

    3x2 – 2x – 16 = 0
    3x2 – 2x – 16 = 0
    Gives x = -2, 8/3
    3y2 – 20y + 32 = 0
    3y2 – 20y + 32 = 0
    Gives y = 8/3, 4
  4. I. 2x2 + 5x – 12 = 0,
    II. 4y2 – 19y – 30 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option E
    Solution: 

    2x2 + 5x – 12 = 0
    2x2 + 8x – 3x – 12 = 0
    Gives x = -4, 3/2
    4y2 – 19y – 30 = 0
    4y2 – 24y +  5y – 30 = 0
    Gives y= -5/4, 6
  5. I. 2x2 – 17x + 36 = 0,
    II. 3y2 – 2y – 8 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option A
    Solution: 

    2x2 – 17x + 36 = 0
    2x2 – 8x – 9x + 36 = 0
    Gives x = 4, 9/2
    3y2 – 2y – 8 = 0
    3y2 – 6y + 4y – 8 = 0
    Gives y= -4/3, 2
  6. I. 3x2 + 19x + 30 = 0,
    II. 2y2 + 3y – 2 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option B
    Solution: 

    3x2 + 19x + 30 = 0
    3x2 + 9x + 10x + 30 = 0
    Gives x = -10/3, -3
    2y2 + 3y – 2 = 0
    2y2 + 4y – y – 2 = 0
    Gives y = -2, 1/2
  7. I. 5x2 + 11x – 12 = 0,
    II. 3y2 + 7y – 6 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
     Option E
    Solution: 

    5x2 + 11x – 12 = 0
    5x2 + 15x – 4x – 12 = 0
    Gives x = -3, 4/5
    3y2 + 7y – 6 = 0
    3y2 + 9y – 2y – 6 = 0
    So y = -3, 2/3
  8. I. 3x2 + x – 10 = 0,
    II. 2y2 + 11y + 14 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
     Option C
    Solution: 

    3x2 + x – 10 = 0
    3x2 + 6x – 5x – 10 = 0
    Gives x = -2, 5/3
    2y2 + 11y + 14 = 0
    2y2 + 4y + 7y + 14 = 0
    So y = -7/2, -2
  9. I. 3x2 + 19x + 30 = 0,
    II. 2y2 – 3y – 20 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
     Option B
    Solution: 

    3x2 + 19x + 30 = 0
    3x2 + 9x + 10x + 30 = 0
    Gives x = -3, -10/3
    2y2 – 3y – 20 = 0
    2y2 – 8y + 5y – 20 = 0
    So y = -5/2, 4
  10. I. 2x2 – x – 36 = 0,
    II. 2y2 – 21y + 54 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
     Option D
    Solution: 

    2x2 – x – 36 = 0
    2x2 + 8x – 9x – 36 = 0
    Gives x = -4, 9/2
    2y2 – 21y + 54 = 0
    2y2 – 12y – 9y + 54 = 0
    So y = 9/2, 6

Click here for more Quadratic Equations Practice Sets

 

 

Related posts

11 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Quadratic Equations Set 21”

  1. Divaker

    Please post root based equations as well

  2. Sachin Shukla

    10/10 thankuu:))

  3. karthik

    please give us these questions are in decimal and fractions in tricky way..

  4. PHENOMENAL

    @Shubhra_AspirantsZone:disqus maam new pattern inequality link plzz same as that came in sbi po mains

  5. jitendra srivastav

    plz provide higher level questions

  6. MiMi

    thnk u mam :))

  7. Chotu D(mind) !! {NONSENSE}

    done,,

Leave a Comment