Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 147

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions that follow:
The following bar graph shows the production of egg (in lakh tones) by three different farms A, B and in the given the years.

  1. In which year the percentage of production of farm B to the production of farm A is maximum?
    2011
    2012
    2013
    2014
    2015
    Option A
    In 2011= (80/60)*100=133.3%
    In 2012= (45/65)*100=69.2%
    In 2013= (65/50)*100=130%
    In 2014= (65/55)*100=118.2%
    In 2015= (55/70)*100=78.5%

     

  2. What is the difference between the production of farm A in 2012 and farm B in 2011?
    20
    15
    10
    5
    25
    Option B
    Required difference= 80 lakh tones- 65 lakh tones
    = 15 lakh tones

     

  3. What is the ratio of the average production of farm C in the period 2011-2014 to the average production of farm A in the same period?
    49: 35
    51: 46
    49: 44
    47: 46
    49: 46
    Option E
    Total production in the given period of farm A = 60 + 65 + 50 + 55
    = 230
    Required average production of farm A = 230/4 = 57.5
    Total production in the given period of farm C = 55 + 75 + 70 + 45 = 245
    Required average production of farm C = 245/4 = 61.25
    Required ratio = 61.25: 57.5
    = 49: 46

     

  4. The average production for five years was Maximum for which farm?
    A
    B
    C
    none
    A and B
    Option B
    Average production of farm A in the given period= (60+65+50+55+70)/5
    = 60
    Average production of farm B in the given period= (80+45+65+65+55)/5
    = 62
    Average production of farm C in the given period= (55+75+70+45+60)/5
    = 61
    Thus the farm B has the maximum average

     

  5. What is the approximate percentage increase in the production of farm C from 2011 to 2013?
    17
    27
    37
    47
    57
    Option B
    Required percentage increase from 2011 to 2013 = [(70 – 55)/55] * 100
    = 15/55 * 100
    = 27%

     

  6. Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions that follow:


    The table shows the discount % given by malls on different items. The Market Price of all things in all malls is the same. Some values are missing.

  7. If the average SP of things II in all the malls is Rs 2568, Find the MP of things II.
    Rs 1600
    Rs 2600
    Rs 3600
    Rs 4600
    Rs 5600
    Option C
    SP by store A = (100-28)/100 * MP = 72% of MP, by B = 82% of MP, by C = 60% of MP
    So (72+82+60)/3 * MP/100 = 2568
    Solve, MP = Rs 3600

     

  8. Difference between SP of things I by malls A and B is Rs 486, Find the SP of same things by store C.
    Rs 4104
    Rs 4100
    Rs 3104
    Rs 4004
    Rs 1104
    Option A
    Difference in SP = 93% of MP – 84% of MP
    So 9% of MP = 486
    Solve, MP = 5400
    So SP by store C = 76% of 5400 = Rs 4104

     

  9. Average SP of things III by malls A and B is Rs 3608, by malls B and C is Rs 3300. Find the SP of things III by store C.
    Rs 1080
    Rs 2080
    Rs 3080
    Rs 4080
    Rs 5080
    Option C
    Let x% discount by store B
    So [84 + (100-x)]/2*100 * MP = 3608
    And [70 + (100-x)]/2*100 * MP = 3300
    Put value of (100-x) from 1 equation to another and solve for MP
    MP = Rs 4400
    So SP by store C = 70/100 * 4400 = Rs 3080

     

  10. Mall A earned 10% profit by selling product V. If CP of things V at all mall is same then find the ratio of profits by B and C in selling V.

    9 : 14
    9 : 19
    9 : 15
    9 : 13
    9 : 17
    Option A
    MP = x
    SP by A = 88% of x
    So CP by A = 100/110 * 88/100 *x = 4x/5
    Now CP is same
    SP by B = 89x/100, so profit of B = 89x/100 – 4x/5 = 9x/100
    SP by C = 94x/100, so profit of B = 94x/100 – 4x/5 = 14x/100
    So required ratio = 9 : 14

     

  11. What is the ratio between the selling price of artice II at mall A and mall B?
    36/41
    36/45
    36/47
    37/41
    31/41
    Option A
    So required ratio is 5 : 6
    SP of things II at store A= (100-28)%MP= 72%MP
    SP of things II at stire B= (100-18)= 82%MP
    Required ratio= 72%MP/82%MP= 72/82=36/41

     

Related posts

Leave a Comment