Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 28

Data Interpretation Practice Sets for SBI PO 2017, IBPS PO, NIACL, NICL, LIC, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

Directions (1 – 5): Study the following bar graph carefully and answer the questions that follow:

  1. If the cost price of P and T is equal to Rs 800 each. Find the difference in their Market Prices.
    A) Rs 15
    B) Rs 25
    C) Rs 17
    D) Rs 20
    E) Rs 24
    View Answer
    Option D
    Solution:

    P => Profit% = 30% = 3/10 [CP = 10, SP = 10+3 = 13]
    Discount = 20% = 1/5 [MP = 5, SP = 5-1 = 4]
    Make SP same
    CP : SP : MP is
    40 : 52 : 65 ………………(1)
    Now T =>Profit% = 40% = 4/10 [CP = 10, SP = 10+4 = 14]
    Discount = 12.5% = 1/7 [MP = 8, SP = 8-1 = 7]
    Make SP same
    CP : SP : MP is
    10 : 14 : 16……………….(2)
    Make CP of P and T same by multiplying eq. (2) by 4, gives
    CP : SP : MP is
    40 : 56 : 64
    So 40 = 800 [as given in question]
    => 1 = 20
    Difference in MP = 65-64 = 1, so => 1 = 20 is answer
  2. If the market price of S is 200% of market price of R, then find the selling price of R, if market price of S is Rs 3600.
    A) Rs 1200
    B) Rs 1300
    C) Rs 1150
    D) Rs 1400
    E) Rs 1050
    View Answer
    Option A
    Solution:

    For S:
    CP….SP…..MP is 4……..5………6 …………………..(1)
    For R:
    CP….SP…..MP is 5……..6………9 …………………………(2)
    Mp of S is 200% of R
    200% of 9 = 18
    Multiply eq. (1) by 3
    CP………SP………MP is 12……15………..18
    Now 18 = 3600
    1 = 200
    6 = 1200 – Answer
  3. Find the ratio of selling price of S and R if the cost price of both is same.
    A) 24 : 29
    B) 23 : 22
    C) 25 : 24
    D) 23 : 20
    E) 23 : 25
    View Answer
    Option C
    Solution:

    For S:
    CP…..SP…..MP is 4 ……..5……….6 …………………(1)
    For R:
    CP…..SP…..MP is 5 ……..6……….9 …………………(2)
    Multiply eq. (1) by 5 and (2) by 4
    (1) gives.,, 20………..25………..30
    (2) gives,, 20………..24…..……36
    SP of S : R is 25 : 24
  4. Find the selling price of Q if the ratio of market price of Q and S is 5 : 1 and the cost price of S is Rs 4000.
    A) Rs 15,000
    B) Rs 21,000
    C) Rs 18,000
    D) Rs 23,000
    E) Rs 14,000
    View Answer
    Option B
    Solution:

    For S:
    CP…..SP…..MP is 4 ……..5……….6 …………………(1)
    For Q:
    CP…..SP…..MP is 14 ……..21……….30 …………………(2)
    Here already ratio of MP of Q : S is 5 : 1
    So,
    4 == 4000
    1 == 1000
    SP of Q = 21 == 21000
  5. If the cost price of R and P is same, then find how much % the selling price of P is more or less than that of R.
    A) 10 2/3%
    B) 9 1/4%
    C) 5 2/5%
    D) 8 1/3%
    E) None of these
    View Answer
    Option D
    Solution:

    For R:
    CP…..SP…..MP is 5 ……..6……….9 …………………(1)
    For P:
    CP…..SP…..MP is 40 ……..52……….66 …………………(2)
    To make CP same, multiply (1) by 8
    (1) gives CP…..SP…..MP is 40 ……..48……….72
    SP of P is 4 more than that of R
    So 4/28 * 100 = 8 1/3% more

Directions (6 – 10): Study the following pie-charts carefully and answer the questions that follow:

  1. If the incomes of company A and B are in the ratio 2 : 3 and the income of company B is 120% of its expenditure, then what is the difference between the income of company B and the income of company A?
    A) Rs 50 lakh
    B) Rs 40 lakh
    C) Rs 60 lakh
    D) Rs 55 lakh
    E) None of these
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Expenditure of Company B = 100 lakh
    Income of Company B = 120/100 * 100 lakh = 120 lakh
    Income of Company A = 2/3 * 120 lakh = 80 lakh
    Required difference = 120 – 80 = 40 lakh
  2. If the number of employees in Company A is 1120 then what is the average salary of the employees in Company A?
    A) Rs 4500
    B) Rs 4000
    C) Rs 2500
    D) Rs 2000
    E) Rs 3000
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Total expenditure on the employees of company A = 28/100 * 80 lakh = 22.4 lakh
    So average salary of employees = 2240000/1120 = Rs 2000
  3. What is the ratio of tax paid by Company A to that by Company B ?
    A) 30 : 13
    B) 28 : 15
    C) 25 : 11
    D) 27 : 11
    E) 30 : 17
    View Answer
    Option B
    Solution:

    The required ratio is
    14/100 * 80 lakh : 6/100 * 100 lakh = 28 : 15
  4. What is the difference between the expenditure on employees of Company B and that of Company A?
    A) Rs 116000
    B) Rs 116 lakh
    C) Rs 123 lakh
    D) Rs 11.6 lakh
    E) Rs 12.3 lakh
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Required difference = 34/100 * 100 lakh – 28/100 * 80 lakh = 11.6 lakh
  5. The expenditure on Machinery of Company B is what per cent more than that on the same item of Company A?
    A) 86.5%
    B) 83.5%
    C) 87.5%
    D) 85.5%
    E) 82.5%
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Expenditure on Machinery of Company B = 18/100 100 lakh = 18 lakh
    Expenditure on Machinery of Company A = 12/100 * 80 lakh = 9.6 lakh
    So Required % = (18 lakh – 9.6 lakh)/9.6 lakh * 100 = 87.5%

 

Click here for more Data Interpretation Practice Sets

 

Related posts

20 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 28”

  1. MiMi

    Thnk u mam 6-10 done..but 1st di samaj me nhi aya..diagram me p,q,r,s mention nhi kiya..

  2. AntiVirus

    mam cp:sp:mp = 40:52:65 kese hua

    1. We have to make SP same. Multiply eq 1 by 4 and eq 2 by 13.
      So CP from 1 is 10×4
      SP is 4×13 or 13×4.
      And MP from eq. 2 is 5×13

  3. AVI™ (Sinchen loveR)

    10/10
    ThnXXX

  4. kumkum ahuja

    thanX 🙂

  5. sachin shukla@ my turn 2017

    ty.

  6. Pradeep Narayan

    mam ratio smj ni aaya sp mp cp kaaaa….:(

    1. In which q ??
      U have to multiply to get CP same. Or SP same. As required

      1. Pradeep Narayan

        Mam… But ratio kaise aa rha h…means jo prcnt vlu h usko ratio mn cnvrt ki… ? I didn’t get that method mam… ? 🙂

        1. Hehe. Ok ok

          See discount% – discount/MP se ata hai.
          So agar discount % = 1/5
          To 5 MP ho gai and 1 discount ho gya.
          Next SP = MP – discount to 5 – 1 = 4.
          Same profit % ya loss% k case me hoga

          1. Pradeep Narayan

            Yaa mam… I thought that process first mam…But then no need of given values…. ????

          2. Pradeep Narayan

            P => Profit% = 30% = 3/10 [CP = 10, SP = 10+3 = 13]
            Discount = 20% = 1/5 [MP = 5, SP = 5-1 = 4]
            Make SP same
            CP : SP : MP is
            40 : 52 : 65 ………………(1)
            this step mp isme uper niche dono pe multiply kia h mam…:)

          3. SP same karni hai na.
            To dono me karna pdega.
            Like linear equations solve karte hai na
            Coefficients same bna k

          4. Pradeep Narayan

            mam tb to aur b easy ho gya becoz fr values jo di h uski use nhi krni padegi becoz percent values se sbi k ans aa jasyega…:)

      2. Pradeep Narayan

        mam 1 question there i hav doubt in that…:)

  7. Pradeep Narayan

    mam…..plz provide some di set regarding mains….:))))

  8. Sudipta Basak

    Sir/mam,
    I can’t understand in problem no 4, why MP of S is 6 & MP of Q is 30.

  9. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thanks , I will try and check back more frequently. How frequently you update your site?

Leave a Comment