Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 143

Directions(1-5):
There are total x tourists in a area. Each tourists visit one or more places among three places viz. Mahabalipuram, Goa and Agra. 20% of the total tourists visit only Mahabalipuram, which is equal to the tourists visit only Goa. 60% of the total tourists who visit only Mahabalipuram is the tourists who visit Mahabalipuram and Agra but not Goa. The tourists who visit Goa and Agra but not Mahabalipuram is 25% of the total tourists who visit Only Goa and Only Mahabalipuram together. 5% of the total tourists visit all the three places and the ratio of the number of tourists visit only Agra to that of the tourists who visit Goa and Mahabalipuram but not Agra is 5: 6. The difference between the tourists visit only Agra and the tourists visit Mahabalipuram and Goa but not Agra is 36.

  1. Total tourists who visit only Agra is what percentage of the total tourists who visit only Mahabalipuram?
    70
    75
    80
    85
    90
    Option B
    Total tourists in a area is x
    Tourists visit only Mahabalipuram = 20%
    Tourists visit only Goa = 20%
    Tourists visit Mahabalipuram and Agra but not Goa = 60% of 20
    = 3/5 * 20 = 12%
    Total tourists visit only Goa and only Mahabalipuram = 20% + 20% = 40%
    Tourists visit Goa and Agra but not Mahabalipuram = 25% of 40
    = ¼ * 40 = 10%
    Tourists visit all the three places = 5%
    Remaining tourists = 100% – (20% + 20% + 12% + 10% + 5%)
    = 100% – 67% = 33%
    Tourists visit only Agra = 33% * 5/11 = 15%
    Tourists visit Mahabalipuram and Goa but not Agra = 33% – 15% = 18%
    Difference between the tourists visit only Agra and the tourists visit Mahabalipuram and Goa but not Agra = 18% – 15% = 3%
    3% of total tourists = 36
    Total tourists = 36/3 * 100 = 1200

    Required percentage = 180/240 * 100
    = ¾ * 100 = 75%

     

  2. Find the total tourists who visit at most one place
    550
    770
    660
    440
    330
    Option C
    Required total = (20% + 20% + 15%) * 1200
    = 55/100 * 1200
    = 660

     

  3. What is the ratio of the total tourists who visit Mahabalipuram and Agra but not Goa to the total tourists who visit Mahabalipuram and Goa but not Agra?
    2: 3
    2: 7
    2: 5
    2: 9
    5: 3
    Option A
    Required ratio = 144: 216
    = 2: 3

     

  4. Find the total tourists who visit Agra
    500
    501
    502
    503
    504
    Option E
    Required total = (15% + 5% + 12% + 10%) * 1200
    = 42/100 * 1200
    = 504

     

  5. Find the total tourists who visit at least two places
    520
    530
    540
    550
    560
    Option C
    Required total = (18% + 12% + 10% + 5%) of 1200
    = 45/100 * 1200
    = 540

     

  6. Directions (6-10):
    Four friends (F1, F2, F3 and F4) are started a shop together by sharing the amount of Rs. 20000, Rs. 30000, Rs. 50000 and Rs. 60000 respectively. After 4 months, F1 and F3 increased the initial sharing 20 % and 40 % respectively. At the end of the year, they earned a total profit of Rs. 171600.
    The friend A and B borrows F1 and F3’s share. They are giving 8 % simple interest for 4 years.
    The friend C borrows F2’s total amount for 2 years at the rate of 6 % compound interest.

  7. Find the sum of the total amount, friend A and B have to pay for the friend F1 and F3?
    Rs. 110600
    Rs. 11082
    Rs. 1106
    Rs. 10682
    Rs. 110682
    Option
    [20000 * 4 + 20000 * (120/100) * 8] : [30000 * 12] : [50000 * 4 + 50000 * (140/100) * 8] : [60000 * 12]= > 272000 : 360000 : 760000 : 720000
    = > 34 : 45 : 95 : 90
    Total profit = 264’s = Rs. 171600
    1’s = 650
    share of F1 = Rs. 22100
    share of F2= Rs. 29250
    share of F3= Rs. 61750
    share of F4= Rs. 58500
    The friend A borrows Rs. 22100 from the friend F1. So, the principle amount will be Rs. 22100.
    SI for friend A = PNR/100
    = > (22100 * 4 * 8) / 100 = Rs. 7072
    Total amount, the friend F1 has received = 22100 + 7072 = Rs. 29172
    The friend B borrows Rs. 61750 from the friend F3. So, the principle amount will be Rs. 61750.
    SI for friend B = (61750 * 4 * 8)/100 = Rs. 19760
    Total amount, the friend F3 has received = 61750 + 19760 = Rs. 81510
    Required sum = 29172 + 81510 = Rs. 110682

     

  8. Find the average share of F1 and F4 together at the end of the year of shop?
    Rs. 60300
    Rs. 40700
    Rs. 40560
    Rs. 40590
    Rs. 40300
    Option E
    The average share of F1 and F4 together at the end of the year of shop
    = > (22100 + 58500) / 2
    = > 80600 / 2 = Rs. 40300

     

  9. Find the interest amount, the friend A have to paid for the friend F1?
    Rs. 7072
    Rs. 6072
    Rs. 7067
    Rs. 7000
    Rs. 7052
    Option A
    The friend A borrows Rs. 22100 from the friend F1. So, the principle amount will be Rs. 22100.
    SI = PNR/100
    SI = (22100 * 4 * 8)/100 = Rs. 7072

     

  10. The profit of friend F2 is approximately what percentage of the total amount (Initial sharing + Profit), the friend F4 received at the end of the year of shop?
    25 %
    20%
    12 %
    10%
    23%
    Option A
    The profit of friend F2 = Rs. 29250
    The total amount (Initial sharing + Profit), the friend F4 received at the end of the year of shop
    = > 60000 + 58500 = Rs. 118500
    Required % = (29250 / 118500) * 100 = 24.68 % = 25 %

     

  11. Find the compound interest, friend C has to pay for the friend F2?
    Rs. 723.30
    Rs. 7323.30
    Rs. 7300.30
    Rs. 7823.30
    Rs. 8323.30
    Option B
    The friend C borrows Rs. 59250 from friend F2. So, the principle amount will be Rs. 59250.
    Total amount = 59250 * (106/100) * (106/100) = Rs. 66573.30
    CI = 66573.30 – 59250 = Rs. 7323.30

     

Related posts

Leave a Comment