Reasoning: Data Sufficiency Quiz Set 7

Data Sufficiency Reasoning Questions and Answers for SBI PO, IBPS PO, NIACL, NICL, LIC, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

Directions (1-5): In each of the following questions, a question is followed by three statements numbered I, II and III. Read all the statements to find the answer to given question and then answer accordingly that which statement/s can give the answer alone/together.

  1. What is the position of A from right end of row?
    Statement I: B is sitting at 6th position from the left end of row. There is one person sitting between B and A.
    Statement II: C is sitting at 8th position from the left end and also at 13th position from the right end of row in the same row.
    Statement III:  There are 6 people sitting between A and D. Also B is sitting 5th to right of D
    A) Both I and II
    B) Both II and III
    C) Both I and III
    D) I and either II or III
    E) Even I, II and III together are also not sufficient
    View Answer
      Option A
    Solution:
    From I, A is either at 8th position or 4th from left end. Now from II, C is sitting at 8th position from the left end. So from I and II, A is at 4th position from left end.
    from II, there are 20 people in row, so 17th from right end
    From I and III, answer cannot be found because total number of people in row is not given
  2. Six people are sitting in a circle facing centre. A is sitting at which position respect to B in a circular arrangement?
    Statement I: D is third to left of E who is who is second to right of F.
    Statement II:  D is sitting second to left of C who is sitting second to left of B. 
    Statement III: F and E are immediate neighbors of C
    A) Both II and III
    B) II and either I or III
    C) Both I and II
    D) All I, II and III
    E) Even I, II and III together are also not sufficient
    View Answer
      Option B
    Solution:
    From I and II, A is immediate right of B
    Also from II and III, A is immediate right of B  
  3. How is Anil related to Bhuvan?
    Statement I: Rani who is the wife of Bhuvan is also the daughter-in-law of Rina. Rina is the mother of Anil.
    Statement II:  Rani has no sister. Sahil is the grandfather of Tina who is the daughter of Bhuvan. Anil is the brother-in-law of Tina’s mother Rani. Bhuvan’s parents have only 2 sons.
    Statement III: Anil is married to Kiran and have daughter named Swati. Kiran is the sister of Shikha.
    A) All I, II and III
    B) Both II and III
    C) Only II
    D) II and both I and III
    E) Both I and II
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Statement I does not tell the gender of Anil, so brother/sister of Bhuvan. From III: Kiran is sister so female. So Anil is male, so is brother of Bhuvan
    From statement II, Tina is daughter of Bhuvan and Rani (mother). Anil is the brother-in-law of Rani so is son of Bhuvan’s parents, so he is brother of Bhuvan.  
  4. Of the six persons, A, B, C, D, E and F who is sitting at 2nd position from right end of row? (All are facing north direction)
    Statement I: E does not sit at the corner. B is the only neighbor of A. There are 2 people sitting between F and C.
    Statement II: D is sitting to the immediate left of C.
    Statement III: There are equal number of persons sitting between A and F as that between F and D
    A) Both I and II
    B) Both II and III
    C) All I, II and III
    D) II and either I or III
    E) Even I, II and III together are not sufficient.
    View Answer
      Option C
    Solution:
    From all statements, The order from left to right is – A….B…..F….E….D…..C
    So D is at 2nd position from right end of row
  5. What does the code ‘az’ stand for in the given code language?
    Statement I: In the language, ‘tree water root’ is coded as ‘as nm or’ and ‘flower stem bud’ is coded as ‘st od wo’
    Statement II: In the language, ‘stem plant leave’ is coded as ‘er az od’ and ‘plant stem water’ is coded as ‘od or az’
    Statement III: In the language, ‘flower air Sun’ is coded as ‘pa wo kl’ and ‘food plant leave’ is coded as ‘az bi er’
    A) Both II and III
    B) I and either II or III
    C) II and either I or III
    D) Both I and III
    E) All I, II and III
    View Answer
      Option C
    Solution:
    From I and II: stem = gi, so from I, plant = az
    From II and III: plant and stem is od or az. AND plant and leave is az or er. So plant = az

Directions (6-10): In each of the following questions, a question is followed by two statements numbered I and II. Read both the statements and answer accordingly.

  1. Six persons – A, B, C, D, E, and F have different weight. Who has the least weight among them? (Weights are in whole number)
    Statement I: A is heavier than D but lighter than F. C is lighter than only 1 person.
    Statement II: The weight of D is just 1 greater than that of B. E is lighter than A.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
     Option D
    Solution:
    From both statements, we get two arrangements in decreasing order of weight:
    F, C, A, E, D, B
    OR
    F, C, A, D, B, E
  2. Among seven friends – A, B, C, D, E, F and G, who got the highest marks? (All got different marks)
    Statement I: E got more marks than A but not the greatest. C got less marks than D and more than F.
    Statement II: Nobody got marks between A and D. Marks of A is greater than that of D. B got more marks than only 1 friend. G got more marks than D.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
     Option E
    Solution:
    From both, the order in increasing order of marks – F, B, C, A, D, E, G
  3. How is C related to S?
    Statement I: S is husband of Q. B is mother of A. C is daughter of A. D is daughter-in-law of B. Q is mother of P. P is brother of D.
    Statement II: E is daughter of A. P has only one son, A. B is married to A. S is the only sister of A. C is grand-daughter of T who is wife of P.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
      Option A
    Solution:
    From I: C is grand-daughter of S.
    From II: C can be niece or daughter of S.
  4. If L is married to K, then how is A related to T?
    Statement I: N is brother of D. A is married to C. A is father of P. M Is mother-in-law of L. K is father of T.
    Statement II:  S is sister of K. P is sister of Q. D is grandfather of Q. M is married to D.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
      Option E
    Solution:
    From both statements:
    A is father of P. P is sister of Q. D is grandfather of Q. So D is father of A and then M is mother of A.
    M is mother-in-law of L. and L is married to K and K is father of T.
    So A is brother of K and since K is father of T. So A is uncle of T
  5. Find the distance between points A and H.
    Statement I: Point B is 6 m east of point A. Point C is 4 m east of point D. Point H is 6 m west of point G. Point D is 6 m north of point E.
    Statement II: Point C is 5 south of point B. Point G is 3 m north of point F. Point E is 10 m west of point F.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
    Option E
    Solution:
    From both statements:
    Vertical distance = BC + [DE – GF] = 5 + [6-3] = 8 m
    Horizontal distance = AB = 6
    So AH = √(82 + 62) = 10 m

Click here for more quizzes on Data Sufficiency

 

Related posts

11 Thoughts to “Reasoning: Data Sufficiency Quiz Set 7”

  1. sachin shukla@ my turn 2017

    ty

  2. Sougata Mukherjee

    Mam please post more Puzzles which asked on 29th and 30th April SBI PO PRELIMS exam.. Thnk you.

  3. Hemant ahuja?

    In second ques only 1 and 2 se bhi aa raha ans

  4. Yes.
    Comments hold par ja rhe the.
    Ab nhi hoga

  5. AVI™ (Sinchen loveR)

    10/10
    ThnXXX

  6. Sudipta Basak

    Sir/mam
    Plz upload diagram of question no 9..

    1. Sure.
      Wait for sometime

  7. rajesh

    8th que
    s is wife of q, means q is male… q is mother of p, means q is female…. statement 1?????

Leave a Comment