Discussion Zone – 21 October 2017

Hello Aspirants
This is a live quiz page. Discuss any of the topics below in the comment section:

  • Quantitative Aptitude
  • Reasoning
  • English
  • Banking Awareness
  • Current Awareness
  • Computer

Share the page with your friends too to take the full advantage. Group study will help you retain things in mind. Happy learning. ?



Related posts

459 Thoughts to “Discussion Zone – 21 October 2017”

  1. Aparna

    A can do a certain work in the same time in which B and C together can do it.If A and B together could do it in 10 days and C alone in 50 days then B alone could do it in?

        1. Gusto

          A+B = 1/10 …C= 1/50
          A = B+C
          2B +C = 1/10
          2B = 1/10 – 1/50
          2B = 4/50
          B= 25

        1. balakrushna das

          a+b= 10 c=50 so a+b+c=3/25
          a=b+c
          then a+a=a+b+c
          2a=a+b+c
          a=a+b+c/2
          so a=3/50(as a+b+c=3/25)

          1. karthik

            bro how 25
            a = 3/50

            then b= (10 * 3/50)/10-3/50

    1. SpArroW

      lcm 50
      a +b =5
      c=1
      a=b+c
      a-b=1
      a+b=5
      minus both eq
      2a=6…..a=3
      b==2………50/2==25

      1. karthik

        a value here?

  2. ? Lovely (star) ???

    2nd 😛

      1. gomathy priya

        ge gusto, how r u?

        1. Gusto

          fine mam ,, u say ?

  3. gomathy priya

    today eng quiz will be conducted by shubra mam or monday only eng quiz?

    1. ?  ??????? -??????? ??????? ??

      subhra mam on monday gusto bro today…;)

      1. gomathy priya

        ok pradeep

        1. ?  ??????? -??????? ??????? ??

          jiii shukriyaaa aapka..:)

  4. Gusto

    eng quiz at 8:15 pm

    1. balakrushna das

      yes sir

      1. balakrushna das

        good evening sir

    2. Ambi da akduu !!

      ge sir ___/___

    3. ? Lovely (star) ???

      ok thanks 🙂 waiting

    4. ?  ??????? -??????? ??????? ??

      hii brooo…gud evng…:)

      1. Gusto

        hello Ge bro :))

      2. balakrushna das

        hello sir

        1. ?  ??????? -??????? ??????? ??

          hii sirrr…gud evng..:))

          1. balakrushna das

            good evening sir

  5. gomathy priya

    in equality ,if a is not equal to b means,in conclusion , we have to take it as a is less than or greater than b?am i right?anybody tell?

    1. balakrushna das

      simply a is not = to b

      1. gomathy priya

        which is given as a statement, in conclusion how you take it?

        1. balakrushna das

          then you are right.thanks

          1. gomathy priya

            wc:))

    2. SpArroW

      righttttttttttt

  6. Gusto

    The Court said that steps taken by State governments for irrigation and food-grain production, or the presence of perennial rivers, alone cannot determine whether they’re a drought-like situation or not.
    1. Whether their is a
    2. Whether there is a
    3. Whether there are a
    4. Whether their are a
    5. No Correction Required

    1. balakrushna das

      2222222

    2. ? Lovely (star) ???

      bb

    3. Gusto

      Answer:
      ‘They’re’ is a contraction of ‘they are.’ ‘Their’ is a possessive pronoun which is used to show the ‘possession of something by two or more people’. ‘There’ is used to
      indicate a distant place. Note the use of each of these similar sounding words or homonyms:
      In the sentence, ‘there is a’ will make the given sentence correct. Note that ‘There are a’ as mentioned in option 3 cannot be used because situation is a singular noun a singular verb ‘is’ should be used with it.
      Hence, 2 is the correct answer.

  7. Gusto

    ICICI Bank Limited (the Bank), incorporated in Vadodara, India, is a public held banking company engaged in providing a wide range of banking and fnancial services including retail banking, corporate banking and treasury operations.

    1. Publicized held company
    2. Publicity held banking company
    3. Held banking company
    4. Publicly held banking company
    5. No improvement

    1. 【Achiever】

      2…..

      1. 【Achiever】

        Yess 4…

    2. ? Lovely (star) ???

      bbbb

    3. Gusto

      Answer: ‘Public’ is an adjective. We need an adverb to define under what conditions the bank has been established. Thus the correct phrase is option 4.

  8. MERAKI

    disqus link pls

  9. Gusto

    The truck dumped a larger number of garbage in the area than is average for a month.
    Large number of garbage
    2. Large amount of garbage
    3. Larger amount of garbage
    4. Largest amount of garbage
    5. No Correction Required

    1. balakrushna das

      22222222222

      1. balakrushna das

        where is option 1

        1. ? Lovely (star) ???

          uske upar h see

        2. 【Achiever】

          1st hai but uska namkaran na hua h

    2. ? Lovely (star) ???

      bbb

    3. Gusto

      Answer–: In the sentence, there is a comparison between two things: average amount of garbage and the present amount of garbage. Thus, a comparative degree is required. Thus ‘larger’ should remain as it is the comparative form of ‘large’. Also, ‘number’ refers to individual things that can be counted (e.g. ‘ten pens’) and ‘amount’ refers to something that cannot be counted without mentioning the respective units e.g. water cannot be counted. For instance we say ‘one litre of water’ but we never say ‘one water’.
      Hence option 3 is the correct answer.

  10. Gusto

    When he took his car to the garage, the mechanic used a jack and wrench to fix the puncture on his back
    tyres.
    A jack wrench
    2. A jack and an wrench
    3. A jack and a wrench
    4. The jack and an wrench
    5. No correction required

    1. ? Lovely (star) ???

      ccc

    2. Gusto

      Answer: The mechanic used 2 different items to fix the tyres, viz a jack and a wrench. The article ‘a’ is placed in front of a singular noun. If two different things are being considered, both should follow the article ‘a’. But if both the things can be considered to be together, the second ‘a’ may be left out. In the case of the given sentence, ‘jack’ and ‘wrench’ are two different things.
      Thus option 3 is the correct replacement for the bold part of the sentence.

  11. gomathy priya

    sorry for interruption
    A) Though the man is poor, he is happy.
    B) The man is poor, yet he is happy.
    C) the man is poor and happy.
    D) The man is poor , therefore he is happy.
    which one is correct ,it was asked in the quiz

    1. gomathy priya

      i thought as A, but ans is given as D

      1. 【Achiever】

        Yes d hinlag rha..

        1. gomathy priya

          in eng pls?

      2. Paladin

        I think wrongly written

        1. gomathy priya

          hmm. ge sidharth:))

          1. Paladin

            Ge Priyaa….

      3. MERAKI

        totally wrong
        ans B

        1. 【Achiever】

          I think though…yet ka combination hota?

          1. MERAKI

            man is poor still he’s happy….yet is used to joint 2 contrasting sentences

          2. 【Achiever】

            Haan ji…but single yet use hota hai kya?

    2. ? Lovely (star) ???

      bbb

  12. Gusto

    It is wrongly thought that girls like to play only with dolls.
    1. that the girls
    2. that a girls
    3. that an girls
    4. that girl
    5. No correction required

    1. ? Lovely (star) ???

      ee

    2. Gusto

      Answer:- Plural common nouns can be used with or without articles. Hence the sentence is correct.

  13. Gusto

    I wish to agree more with Modi on the issue of demonetisation. He’s absolutely right.
    1. I wouldn’t agree with Modi
    2. I could agree more with Modi
    3. I couldn’t agree more with Modi
    4. I wanted more agreement with Modi
    5. No improvement

      1. balakrushna das

        first nagative phir bad me positive

    1. balakrushna das

      222222

    2. ? Lovely (star) ???

      bb>

    3. Gusto

      Answer: The second part shows that the speaker thinks that ‘Modi is right’. The use of the word ‘absolutely’ implies that the speaker agrees to full extent. So ‘I couldn’t agree more with Modi’ would imply that Modi is so correct that the speaker agrees with him completely.
      And hence, 3) is the correct answer.

  14. Gusto

    Like the corporate sectors the Banks to through the Group Code of Business Conduct & Ethics, has to adopt a ‘zero-tolerance’ approach to bribery and corruption.
    1. Through the Group Code of Business Conduct & Ethics
    2. Too through the Group Code of Business Conduct & Ethics
    3. Will to through the Group Code of Business Conduct & Ethics
    4. May to through the Group Code of Business Conduct & Ethics
    5. No improvement

    1. balakrushna das

      2222222

    2. ? Lovely (star) ???

      bbb

    3. Gusto

      Answer 2:– The adverbs ‘too – to’ always appear in the given order. Thus option 2 is the correct replacement phrase. Thus the correct sentence is – ‘Banks too through the Group Code of Business Conduct & Ethics, has to adopt a ‘zero-tolerance’ approach to bribery and corruption.’

  15. Gusto

    I begged different on the issue that Indian economy overtaking the U.K is a small thing, since there was a time when we were their slaves. And hence surpassing them is a huge accomplishment.
    1. I begged differently
    2. I am begging different
    3. I begged to a lot different
    4. I beg to differ
    5. No improvement

    1. balakrushna das

      11111111

    2. ? Lovely (star) ???

      aa

    3. Gusto

      Answer 4–: ‘To beg’ is to ‘ask politely’. Hence, the speaker is asking politely that he differs in opinion to his colleague and wants to state it.
      He won’t be begging differently, he would beg to differ from his companion. Hence, 4 I beg to differ, is the correct answer.

  16. Gusto

    Below, a passage is given with five blanks labeled (A)-(J). Below the passage, four options are given for each blank. Choose the word that fits each blank most appropriately in the context of the passage, and mark the corresponding answer.

  17. Gusto

    The problem is that banks ___(A)___ reach a vast majority of the rural population; and so the rural poor have limited access to organized ___(B)___ transparent financial services such as savings, loans, ___(C)___ and insurance services etc. It is important for them to have access to banking services, especially credit and insurance, to enlarge livelihood opportunities and to ___(D)___ themselves to take charge of their lives. The unorganized sector of lending is believed to be acting as a problem to the growth impetus in these sectors. In several villages, farmers still go to traditional money lenders like zamindars for ___(E)___ sums of a few hundred or thousand rupees and get into debt trap for their whole lives. As a result, farmer suicides, bonded labour naxalism and political and social unrest and on top of it, poor ?nancial management, which ___(F)___ had been done smartly would have helped in economic growth of their own self and economy. Project Financial Literacy of the RBI is one such initiative ___(G)___ – dual purpose. First, ?nancial inclusion of the rural poor and second, to tap the growth potential in rural markets by volume growth for banks through edutainment (education + entertainment).Its objective is to ___(H)___ information about the central bank and general banking ___(I)___ to various target groups like children, women, self help groups etc., using development communication and increasing the habit of saving in rural poor. Because if in an economy, saving is more than 30% for 7 ___(J)___ years, the GDP doubles and India can’t ignore the rural sector to increase our savings.

    1. Gusto

      Which of the following words most appropriately ?ts the blank labeled (A)?
      1. Is not been able
      2. Will not been able
      3. Has not been able
      4. Are been able
      5. Have not been able

      1. ? Lovely (star) ???

        ee

      2. Gusto

        Answer 5:
        The subject ‘banks’ is plural hence the verb too has to agree with it, hence ‘have’ option. Although ‘are’ could have been used here, but there is no negation in the sentence, whereas we require a negative word to show that rural people have limited access to the banking facilities due to limited reach of banks. So option 5 is the best fit for the blank (A).

    2. Gusto

      Which of the following words most appropriately fits the blank labeled (B)?
      1. And
      2. But
      3. So
      4. Therefore
      5. Because

      1. ? Lovely (star) ???

        aa

      2. Gusto

        Answer 1:
        The line speaks of two aspects of the financial services e.g. ‘organized’ as well as ‘transparent’ and in order to join them together we need a coordinating conjunction ‘and’. Hence option 1 is the correct answer for the blank (B).

    3. Gusto

      Which of the following words most appropriately fits the blank labeled (C)?
      1. Delivery
      2. Installment
      3. Remittances
      4. Return
      5. Allowance

      1. ? Lovely (star) ???

        ccc

      2. Gusto

        Answer 3:
        The line says that the banks have not been able to reach a vast majority of the rural poor population who has limited access to organized and inexpensive financial services, like savings, loans, payments and insurance services etc. ‘Remittances’ is money sent to someone for payment of items bought or as a gift. ‘Delivery’ is Delivery sending or receiving any item ordered for by the customer, ‘Installment’ is part payments made every month or so, ‘Return’ is sending back, ‘Allowance’ is pocket money or funds received every week or month. So option 3 is the best fit for the blank (C) as it perfectly suits the range of financial services provided by the bank.

    4. Gusto

      Which of the following words most appropriately fits the blank labeled (D)?
      1. Discoourage
      2. Ban
      3. Reject
      4. Empower
      5. Revoke

      1. ? Lovely (star) ???

        dd

      2. Gusto

        Answer 4:
        This line tells us that it is important for the rural population to have access to banking services, especially credit and insurance, to give them the opportunity to be confident about handling themselves to take charge of their lives. ‘Empower’ means ‘To give someone the power in order to make them independent and confident’. ‘Discourage’ means ‘not to encourage, or to make someone feel low’. ‘Ban’ is ‘to put a stop to something’, ‘Reject’ is ‘not to accept’.So option 4 is the best fit for the blank (D).

    5. Gusto

      Which of the following words most appropriately fits the blank labeled (E)?
      1. Abundant
      2. Large
      3. Lavish
      4. Ample
      5. Meager

      1. ? Lovely (star) ???

        55

      2. Gusto

        Answer 5:
        The line tells us how in several villages, farmers still go to traditional money lenders like zamindars for small sums of a few hundred or thousand rupees. ‘Meager’ means ‘very small’, ‘Abundant’ and ‘Ample’ means ‘more than enough’. ‘Large’ and ‘Lavish’ means ‘very big and grand’. So option 5 is the best fit for the blank (E).

    6. Gusto

      Which of the following words most appropriately fits the blank labeled (F)?
      1. For
      2. And
      3. When
      4. How
      5. If

      1. ? Lovely (star) ???

        555555

      2. balakrushna das

        555555555555

      3. Gusto

        Answer 5:
        The line speaks of a condition and hence an appropriate conditional needs to be used. ‘If’ is apt here as it speaks of a condition and we can see that it was unfulfilled. Hence option 5 is the right choice for the blank (F).

    7. Gusto

      Which of the following words most appropriately fits the blank labeled (G)?
      1. Under
      2. Above
      3. Below
      4. At
      5. Of

      1. ? Lovely (star) ???

        55?

      2. balakrushna das

        eeeeeeeee

      3. Gusto

        Answer 5:
        The line speaks of an initiative having a dual purpose, hence the preposition that is fitting here is option 5 ‘of’ means ‘consisting of’ is the best fit for the blank (G).

    8. Gusto

      Which of the following words most appropriately fits the blank labeled (H)?
      1. Collect
      2. Gather
      3. Disseminate
      4. Absorb
      5. Accumulate

      1. balakrushna das

        ccccccccccccc

      2. ? Lovely (star) ???

        aa

      3. Gusto

        Answer 3 :
        The line tells us about the Project Financial Literacy undertaken by RBI as a new action for the financial inclusion of the rural poor through edutainment (education +entertainment).Its objective is to spread information about the central bank and general banking
        in rural areas. ‘Disseminate ‘is to spread, ‘Collect’ ,‘Gather’ and ‘Accumulate’ mean ‘to bring together and keep’. ‘Absorb’ means ‘to take in like a sponge’. So option 3 is the best fit for the blank (H).

    9. Gusto

      Which of the following words most appropriately fis the blank labeled (I)?
      1. Facts
      2. Thoughts
      3. Plans
      4. Concepts
      5. Beliefs

      1. ? Lovely (star) ???

        ddd

      2. balakrushna das

        dddddddddddddddddd

      3. Gusto

        Answer 4 :
        The line tells us about the Project Financial Literacy undertaken by RBI for the financial inclusion of the rural poor to spread informative ideas about banking in rural areas to various groups like children, women, etc. to increase the habit of saving in rural areas.
        ‘Concepts’ are ideas, ‘Facts’ are proofs, ‘Thoughts’ are imaginary ideas, ‘Plans’ are ideas that have been put into practice , ‘Beliefs’ are what an individual thinks. So option 4 is the best fit for the blank (I).

    10. Gusto

      Which of the following words most appropriately fits the blank labeled (J)?
      1. Alternate
      2. Interrupted
      3. Broken
      4. Discontinued
      5. Consecutive

      1. balakrushna das

        555555555

      2. ? Lovely (star) ???

        55

      3. Gusto

        Answe 5r:
        The line tells us that in an economy, if the saving is more than 30% for 7 continuous years, the GDP doubles and India can’t ignore the rural sector if it wants to increase its savings. ‘Consecutive’ is continuous or back-to-back. ‘Interrupted’ and ‘Discontinued’ means stopped before completing, ‘Broken’ means destroyed. So option 5 is the best fit for the blank (J).

  18. Gusto

    Rearrange the following six sentences/ group of sentences (A), (B), (C), (D), (E), and (F) in proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the
    questions given below them .

  19. Gusto

    A. In the months following, he undertook several fasts unto death to promote religious harmony.
    B. Eventually, in August 1947, Britain granted independence, but the British Indian Empire was partitioned into two dominions, a Hindu-majority India and Muslimmajority
    Pakistan, leading to riots.
    C. The last of these, undertaken on 12 January 1948 when he was 78, also had the indirect goal of pressuring India to pay out some cash assets owed to
    Pakistan.
    D. Gandhi’s vision of an independent India based on religious pluralism, however, was challenged in the early 1940s by a new Muslim nationalism which was
    demanding a separate Muslim homeland carved out of India.
    E. Eschewing the o?cial celebration of independence in Delhi, Gandhi visited the affected areas, attempting to provide solace.
    F. Some Indians thought Gandhi was too accommodating and Nathuram Godse, a Hindu
    nationalist, assassinated Gandhi on 30 January 1948 by ?ring three bullets into his chest at point-blank range.

    1. ~~NITROUS ~OXIDE~~

      d.a…b……e…..c…….f…..?

    2. Gusto

      Answer: DBEACF.
      The first sentence in a paragraph is one that introduces us to a topic or particular event. Reading the sentences we can understand the passage is about the riots that took place after India got independence and Gandhi’s efforts to placate the situation. The first sentence is D which mentions Gandhi’s idea of Independent India but the problem of religion getting in between by the demands of the Muslims.Also, this sentence falls first in the given timeline.(1940s). Sentence B is about the consequence of the demands of the Muslims, which is the second sentence that commenced in 1947. The third sentence is E which mentions Gandhi’s reaction after the independence and his efforts to make things better is connecting it to B as it is in this sentence that Britain granting Independence is mentioned.The fourth sentence is A which talks about the further efforts of Gandhi as denoted by the pronoun ‘he’.The fifth sentence is C which specifies more about the fasts of Gandhi taken during this time and can precede the next sentence as per the timeline. The sixth sentence is F which talks about the end of Gandhi and the reactions of some
      of the Indians to his actions.

    3. ? Lovely (star) ???

      d a be cf

  20. Gusto

    In the question given below, there are ?ve statements marked A-E. All the statements except one belong to the same context. Find the odd one out and mark the
    correct answer from the given options.

    1. ~~NITROUS ~OXIDE~~

      😛 mereko lAGA PARA JUMBLE HAI

    2. AB

      pehle bolte na bhai hum rearrange krne lge the 😛

      1. Gusto

        are room koi aa gya tha to dhyan thora hatt gya 😛

        1. AB

          hahaha …. ok bro

    3. ? Lovely (star) ???

      oh mei jumble arrange kar rahi thi 😛

  21. Gusto

    In the question given below, there are five statements marked A-E. All the statements except one belong to the same context. Find the odd one out and mark the
    correct answer from the given options.

  22. Gusto

    A. BSNL is in talks with Payment Service Method (PSP’s) like Paytm, Mobiqwik and Indepay for using e-wallet and prepaid cards through BSNL website.
    B. Payment Service Method shall promote easier and faster payments of BSNL services using e-wallets and prepaid cards,” BSNL Director (Finance) Sujata Ray said
    in a statement.
    C. A BSNL o?cial said that the facility to pay through e-wallets and mobile wallets will be in place by the end of this month.
    D. Call dropouts is one of the major problems with BSNL.
    E. BSNL is now 4th largest mobile operator in the country and the largest ?xed line service provider

    1. ? Lovely (star) ???

      dddddd

    2. ~~NITROUS ~OXIDE~~

      D/

    3. Gusto

      Answer D:
      Here all the sentences except sentence (D) speaks about the BSNL and its bill payment through Payment service method. (D) speaks about the call drop problem of
      BSNL which is completely out of context from rest of the sentences. So option 4 is the correct answer

  23. Gusto

    A. The tremendous growth of international trade over the past several decades has been both a primary cause and effect of globalization.
    B. Increased international trade has spurred tremendous economic growth across the globe —- raising incomes, creating jobs, reducing prices and increasing job
    opportunities.
    C. Globalization promotes peace and understanding of one another’s cultures, promoting the learning of good things and in all, creating a better world to live in.
    D. Trade globalization is a type of economic globalization and a measure (economic indicator) of economic integration.
    E. As a result of international trade, consumers around the world enjoy a broader selection of products than they would if they only had access to domestically made
    products

    1. balakrushna das

      cccccccc

    2. ? Lovely (star) ???

      ccc

    3. Gusto

      Answer C :
      All the sentences except C are about international trade and its benefits and how it makes the world progress. Only sentence C is about the good side of globalization but it is nothing related to international trade.Thus option 3 is the correct answer.

    4. ~~NITROUS ~OXIDE~~

      C..

  24. Gusto

    A. Post demonetisation, growth in cash-intensive sectors such as real estate, construction and FMCG is likely to take a hit as consumers are deferring purchases.
    B. With time, there would be benefits through higher government spending and greater financial inclusion.
    C. It has been predicted that the movement of household savings from physical to financial will help boost growth.
    D. The near-term fall in growth on account of spending slowdown, could push inflation down.
    E. Also, an increase in fiscal headroom will allow the government to maintain fiscal discipline, which in turn will support inflation target in the medium term.

    1. ? Lovely (star) ???

      ccccc

    2. balakrushna das

      eeeeeeeee

    3. Gusto

      Answer: A
      All the sentences talk about the impact of demonetization on the growth of economy. It is only sentence A which talks about the negative impact whereas the rest of them all demonstrate the positive impacts. Thus option 2 is the odd one out.

      1. ? Lovely (star) ???

        oh ha lagra tha 🙁

        1. ~~NITROUS ~OXIDE~~

          pinku mam insurance exam kal urs ?

          1. ? Lovely (star) ???

            fill nae kiya . apka h ?

          2. ~~NITROUS ~OXIDE~~

            NHI MAM

          3. ? Lovely (star) ???

            hmm ok 🙂

      2. ~~NITROUS ~OXIDE~~

        SIR ISME LIKE ESSA hota h baki sab para jumble ki form me ban jate or ek reh jata ja phr jo sabse alag hota wo dekhna hota

        1. ? Lovely (star) ???

          ha sir yese hi dekhna h

        2. Gusto

          han sahi bol rhe hai

    4. ~~NITROUS ~OXIDE~~

      AA

  25. Gusto

    Pick out the most effective words from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete

  26. Gusto

    Traffic needs to be _________ in order to reduce the ____________ of harmful particles in the air.
    1. Calculated, proportion
    2. Out of, release
    3. Rationed, concentration
    4. Reduced, composition
    5. Changed, modify

    1. balakrushna das

      444444444

    2. ~~NITROUS ~OXIDE~~

      cc

    3. ? Lovely (star) ???

      ccc

    4. Gusto

      Answer 3:
      The option 1 and 5 are totally incorrect. Option 2 is grammatically and logically incorrect. Out of the rest of the options it is the
      word ‘rationed’ which means ‘a fixed amount of a commodity officially allowed’ and fits here the best. The second word ‘concentration’
      which means ‘gathering’ fits too. Thus option 3 is the correct answer.

  27. Gusto

    The new vaccine will ____ to be a life saving _____ for the TB patients.
    1. Prove,boon
    2. Cause, testament
    3. Cease, remedy
    4. Prove, bane
    5. Contribute, cause

    1. balakrushna das

      1111111111111111

    2. ? Lovely (star) ???

      aa

    3. ~~NITROUS ~OXIDE~~

      CC

      1. ~~NITROUS ~OXIDE~~

        The third option does not make sense in the sentence

        1. ? Lovely (star) ???

          oh 😛

          1. ~~NITROUS ~OXIDE~~

            :p /

    4. Gusto

      Answer A:
      The second option clearly is grammatically incorrect. The third option does not make sense in the sentence. The fourth option with the word ‘bane’ which means a curse, thus it goes completely opposite to the essence of the sentence. The same holds true for the fifth option. Hence, the correct and most apt answer is ‘prove, boon’ because it implies that the new vaccine will be a blessing for the TB patients.

  28. Gusto

    If you want to_______ your position in the company, you must become ______ by constantly providing new and effective suggestions.
    1. Strengthen, repressed
    2. Define, sycophantic
    3. Culminate, educated
    4. Cement, irreplaceable
    5. Contradict, exceptional

    1. ? Lovely (star) ???

      ddd

    2. ~~NITROUS ~OXIDE~~

      DD

      1. AB

        hello ambika ji _/_

        1. Ambi da akduu !!

          helloo AB :))

    3. Gusto

      Answer D:
      The fifth option is contradictory within itself, because on one hand contradict is a negative term, exceptional is a positive one. Same holds true for option 1. The third
      option would not fit since culminate means to achieve a highest point which does not fit here. The second option does not make sense since being sycophantic
      means being ?attering which does not fit with the remaining part of the sentence. To ‘cement’ means to establish and to establish the position one must become
      someone who cannot be replaced as explained by the word ‘irreplaceable’.

  29. Eng m AweSomE

    ca quiz timing

    1. ? Lovely (star) ???

      10 pm i guess

      1. Eng m AweSomE

        okkk…kaisi ho

        1. ? Lovely (star) ???

          thik u tum kaise ho preparation kaise chal rahi ?

          1. Eng m AweSomE

            bas…u ka?

          2. ? Lovely (star) ???

            ha thik tak chal rahi ab tak 🙂

          3. Eng m AweSomE

            achha h

          4. ? Lovely (star) ???

            hmm 🙂

    2. Eng m AweSomE

      hasna hai?

      1. Eng m AweSomE

        nhi aata

  30. Gusto

    They earned reputation as ______ of ______ merchandise that were ineffective in relieving the pain
    1. Distributors, Medicinal
    2. Cataloguers ,Sufficient
    3. Hucksters ,Shoddy
    4. Misers, Dilapidated
    5. Educators, Innovative

    1. ? Lovely (star) ???

      ??????????
      a???/

    2. balakrushna das

      33333

    3. ~~NITROUS ~OXIDE~~

      D GUESS

      1. ? Lovely (star) ???

        mera guess copy karliya apne :p

        1. ~~NITROUS ~OXIDE~~

          OR KOI MILA NHI :p

          1. ? Lovely (star) ???

            😛

          2. ~~NITROUS ~OXIDE~~

            gnt singer mam /

          3. ? Lovely (star) ???

            oh apne ne suna tha kya gana O_O

          4. ~~NITROUS ~OXIDE~~

            suna nhi link mila nhi uska mereko bus msg dekh liye 😛

          5. ? Lovely (star) ???

            oh tum bin jiya jaye kaise pinky b
            youtube pe search kare mera gana milaga exam ke baad i will upload baki

          6. ~~NITROUS ~OXIDE~~

            kkk sure 🙂

          7. ? Lovely (star) ???

            gn 1:P

          8. ~~NITROUS ~OXIDE~~

            gnt 2 😛

    4. Gusto

      Answer 3:
      The main clue in this sentence is ‘ineffective’. This means that they sold things that were useless. Thus they had earned a negative reputation.
      ‘Huckster’ is another word for ‘salesman’ that has a negative connotation because they employ devious methods to sell their products. ‘Shoddy’ is a descriptive word that means ‘inferior’ or ‘poor quality.’ Both of these words have negative connotations to describe both the salesmen and what they sold. So, option 3 is correct.

  31. Gusto

    The ______ of the chapters was such that it was easy to ______ between the two conflicting streams of thoughts.
    1. Context, manipulate
    2. Formation, create
    3. Introduction, identify
    4. Arrangement, distinguish
    5. Print, handle

    1. balakrushna das

      333333333

    2. ? Lovely (star) ???

      ddd

    3. Gusto

      Answer 4 :
      Since there are two conflicting emotions, we need to separate one from another. Thus, ‘distinguish’ is the best fit word for the second blank. The word ‘arrangement’ also suits the first blank perfectly.

  32. Gusto

    It might not be _______ to undergo the operation as the infection is _____ to relapse.
    1. Recommendable, supposed
    2. Possible, supposed
    3. Feasible, known
    4. Possible, rumoured
    5. Advisable, known

    1. ? Lovely (star) ???

      ee

      1. ? Lovely (star) ???

        cc may be

    2. balakrushna das

      222222222

    3. ~~NITROUS ~OXIDE~~

      cc

    4. Gusto

      Answer 5 :
      The use of word ‘may’ is to be watched here. Options like ‘possible’ & ‘feasible’ are not correct as use of ‘may’ indicates just a possibility and not a definite occurrence. ‘Recommendable’ and ‘advisable’ are possible options for the first blank. Since we are not sure if the infection will relapse, we cannot assume it and thus ‘suppose’ cannot be used for the second blank. The correct choice of words are ‘advisable’ and ‘known’.

      1. 【Achiever】

        Uff yes

  33. Gusto

    1). a) Pakistan has for the first time admitted to the presence / b) of India’s most wanted terrorist, Dawood Ibrahim, / c) on its earth, but has said that / d) he has now been chased out and could be in the UAE. / e) No error

    1. Ambi da akduu !!

      on its soil

    2. ? Lovely (star) ???

      ccc

    3. Gusto

      Explanation: Replace ‘earth’ with ‘soil’
      Answer is: c)

  34. Gusto

    2). a) The Delhi Government will set up seven laboratories / b) in East Delhi to test, verify and calibrate / c) the
    work and reference standards of different types of balances, / d) weights and measuring equipments used in
    shops or establishments. / e) No error

    1. balakrushna das

      ccccc

    2. Gusto

      Explanation: Replace ‘work’ with ‘working’
      Answer is: c)

  35. Gusto

    3). a) Samajik Suvidha Sangam, also known as Mission Convergence, / b) is the most unique initiative of NCT
    of Delhi / c) for holistic empowerment of women from vulnerable and / d) most vulnerable sections of society.
    / e) No error

    1. balakrushna das

      dddddd

    2. ? Lovely (star) ???

      bbb

    3. Gusto

      Explanation: Replace ‘the most’ with ‘a’
      Answer is: b)

  36. Gusto

    4). a) The Supreme Court has sought a response of the Centre / b) on a PIL seeking effective functioning of the
    / c) human rights courts in the country / d) to further the cause of according social justice. / e) No error

    1. MERAKI

      aaa the response

    2. ~~NITROUS ~OXIDE~~

      dd

    3. Gusto

      Explanation: Replace ‘of’ with ‘from’
      Answer is: a)

      1. ~~NITROUS ~OXIDE~~

        cause of according social justice.
        according to ?

        1. Gusto

          han according to bhi hona chahiye .. yani 2 error hue isme

  37. Gusto

    5). a) Caught napping by the powerful mining Mafia after a bid / b) on the life of the SDM, the police has now
    booked / c) the driver of the tractor trolley and / d) filed an FIR against him. / e) No error

    1. MERAKI

      being caught aaa

    2. ? Lovely (star) ???

      aa

    3. Gusto

      Explanation: Replace ‘has’ with ‘have’
      Answer is: b)

  38. ? Lovely (star) ???

    @@disqus_daerSNtYRJ:disqus thank you very much for the quiz
    gudnt all bye 🙂

    1. ~~NITROUS ~OXIDE~~

      esse bhut aa rhe hai sath me kuch likhke search krna kya

      1. ~~NITROUS ~OXIDE~~

        mil gya nice mam 🙂

        1. ? Lovely (star) ???

          ok

    2. Paladin

      GN ma’am…. :p

      1. ? Lovely (star) ???

        sir gn 😛

  39. Gusto

    done , thank u all for participating :))

    1. balakrushna das

      thank you sir good night

    2. ? Lovely (star) ???

      thanks mei sochi 10 tak hoga 😛

      1. Gusto

        me bhi 10 tak karne wala tha 😛

        1. ? Lovely (star) ???

          oh 😛

      2. ~~NITROUS ~OXIDE~~

        Pinky B

        Published on May 27, 2017

    3. ~~NITROUS ~OXIDE~~

      tq sir

    4. Paladin

      Thanks bro.. for conducting n dragging the quiz for such a long duration… :d

      1. ~~NITROUS ~OXIDE~~

        o-o london

        1. Paladin

          oo bhaii. Namastey

          1. ~~NITROUS ~OXIDE~~

            ge sir 🙂

          2. ~~NITROUS ~OXIDE~~

            madam then ?

          3. Paladin

            nahi Bhaibi hi bol do bhaii..

          4. ~~NITROUS ~OXIDE~~

            😛

      2. Gusto

        wlcm bro :))
        han thora yha ka mahol change karne ke liye ye sab jaruri tha 😛

        1. Paladin

          Sarbottam vichar bhaii…

    5. Ambi da akduu !!

      ty vishu 🙂 gn 🙂

      1. MERAKI

        sis…wish me luck:((((

        1. Ambi da akduu !!

          U have exam tomorrow ??

          1. Ambi da akduu !!

            All the best sisi ..Be confident and give your 200% 🙂
            and I know pre is not a big deal for any of us now :))) My bestest wishes 🙂

          2. MERAKI

            yes…ty:))))

          3. Paladin

            last line.. advance English se he na….
            bestest…. wala.. :d

          4. ? Lovely (star) ???

            atb sis 🙂

          5. MERAKI

            ty…pinky:)))
            lovely name:)

          6. ? Lovely (star) ???

            Ty dear 🙂

        2. Paladin

          Good luck… ??

        3. Gusto

          ALL THE VERY BEST :))

        4. ~~NITROUS ~OXIDE~~

          atb mam

  40. Paladin

    uff.. Sir n Ma’am……
    akhiir kab tak…..

    1. ~~NITROUS ~OXIDE~~

      jab tak hai jaan

    2. ~~NITROUS ~OXIDE~~

      gnt sir /

  41. ? Lovely (star) ???

    ATB for tommorow AO exam jiska bhi h 🙂

    1. Paladin

      tumra bhi he kya?

      1. ? Lovely (star) ???

        nae isko chodiya tha baki sab fill kiya

          1. ? Lovely (star) ???

            balijatra kab cutack mei jo hota h

          2. Paladin

            Dec me hoga… sayad…

          3. ? Lovely (star) ???

            ok dates batadena jab hoga vaha ana h kam h

    1. Paladin

      Hiii.. ma’am.. :p

  42. Paladin


    Raat ko auur koii aayega yaha….??

    1. Ambi da akduu !!

      kiska wait kr rhe ho ??

      sorry aj koi scene ni hone wala idhar 🙂

      1. Paladin

        scene..?? kaunsa movie??

        1. Ambi da akduu !!

          AZ gone fierce 🙂

          1. Paladin

            oh…
            such a terrible movie…
            i don’t watch horror movies… :d

          2. Ambi da akduu !!

            but u r already in bhoot bangla 🙂

          3. Paladin

            I’m ready to stay with such beautiful ghosts…

          4. Ambi da akduu !!

            lagta hai tumne paras ki shakl ni dekhi abhi 😀

          5. Ambi da akduu !!

            risk lena bhi nhi ok 😀

          6. Paladin

            Mujhey risk se daar nahi lagta memsaab…. Rickshaw se lagta..

          7. Ambi da akduu !!

            hilarious

  43. Ambi da akduu !!

    jisko gaali galauj krna hoga next tym mujhse id maang ke le lena :p

    1. Paladin

      let bygones be bygones.

      1. Ambi da akduu !!

        ye to roj ka hai ab 😀

        1. Paladin

          but my opinion is not to involve in it….

          1. Ambi da akduu !!

            thanku 🙂

          2. Ambi da akduu !!

            hello mam :)))

          3. Srishti

            No mam :))

            Hows preparation ?

          4. Ambi da akduu !!

            good yaar 🙂 ..ur bhi exam hai next month ?

          5. Ambi da akduu !!

            ohh rrb po ??

          6. Srishti

            Na na UGC-NET

          7. Ambi da akduu !!

            All the best yaar 🙂
            I know u will rock it !!

          8. Srishti

            Kuch nahi hoga …. Dec mei Finals hain … don’t know kya hoga …

          9. Ambi da akduu !!

            Hope for the best :)))

          10. ?  ??????? -??????? ??????? ??

            atb mam ..:)

          11. Paladin

            app ladka ho..?

          12. Ambi da akduu !!

            ye mam bhi odisha se hi hain

          13. Paladin

            Ooo.. t…
            pehele bolna chaiheya tha na tume..
            chal koi na ab intro karwaoo..

          14. Ambi da akduu !!

            main kya marriage bureao open kiya hai :p
            khud krlo baaat 😀

          15. Paladin

            huhh.. ..
            badi khadus nikli tum…
            me to baat karne ko bolo tum to shadi tak pahunch gyi…

          16. Ambi da akduu !!

            haanji khadoos khuraat bad good sab hun main
            one in all 🙂

          17. Srishti

            hahah nahi ladki !

          18. Paladin

            hii..
            Odishabasi bhari sahashii… :d

          19. Srishti

            where in odisha ?

          20. Paladin

            Bhubaneswar

          21. Srishti

            Where in BBSR ?

          22. Paladin

            pura ghar ka address de du… kya.. 😀

          23. Paladin

            tume odia jana na kebala hindi..?

          24. Srishti

            odiya asuchi … je sete bhala se asuni 😛
            born n brought up in jammu 😛

          25. Paladin

            oh…
            koi na humko hindi bhi aata he… :p

    2. ?  ??????? -??????? ??????? ??

      mam aare u out of ur mind y r u giving inivitation like aa bail mujhe maar aapko bhi koi kaam dhaam h ki nii muh uta k yha aajti h padye aap mam …:||;

      1. Ambi da akduu !!

        lolzz bro
        ye to tym pass ke liye tha :p
        main kya aaltu faaltu cheap or lichad logo ko apne around rehne dungi ..aap bhi na :p
        aa gye mujhko daantne :p
        jaati hun padhne bye

        1. ?  ??????? -??????? ??????? ??

          aur kyaa aise commnts dusro ko ukssate h mam aap bta duu okkk dont mind mee but mind my words mam spark neglected burns the house..:)

          1. Ambi da akduu !!

            haan haan bro jaati hun 🙂
            id hi dlt kr rhi hun bhaad me jaaye ye site or yhan ke sdiyal log

          2. ?  ??????? -??????? ??????? ??

            id mt delt kijiye but aise commnt bhi naa kijiye bcz secret eyes are watching ur activites naa fr unko mauka milega then fr pblm aapko face krni padgi for the sake of ur safety and well being i am saying this not to abuse uu mam..:)

          3. Ambi da akduu !!

            see u bro :)) ta taa

      2. Ambi da akduu !!

        aapne daanta mujhe aj :p

        1. Paladin

          Awww..
          so cute… haan..

        2. ?  ??????? -??????? ??????? ??

          jii bcz u r doing not the ryt thing and whoever it may bi rong is rong if its u or any1else…:)

          1. Ambi da akduu !!

            okuu bro 🙂 going

      1. Ambi da akduu !!

        hanjji bilkul hun
        boht hi bdi wali akduuu

        1. Paladin

          nahi…. sochha ki ho ya chale gye to bulala liya..

  44. Paladin


    Good morning all.. 🙂

  45. Paladin


    Yaha morning time me koi nahi aatta he kya..?

  46. Gusto

    ##copied
    Number Series Questions asked in OICL AO 2017 – Slot 1 – October 22, 2017

    9, 6.5,8.5, 19, 78, ?
    3,4,10,33,36, ?
    4,7,12,21,36,?
    2,22.6,15.8,29.4,2.2,?
    106,110,94,130,?,166

    PUZZLE QUESTIONS ASKED IN OICL AO Preliminary Examination 2017

    Eight boxes A, B, C, D, J, K, L, M are arranged in a eight stack but not necessarily in the same order.

    A placed either top or lower stack of the shelf. No boxes between A and M. Three boxes between M and L.
    Number of boxes below L same as above B. J placed below B but above L. Three boxes between J and C. K doesn’t
    placed immediately above C.
    **Puzzles Question asked in OICL AO 2017 Preliminary Examination

    Circular Arrangement
    Linear Arrangement
    Box Type Puzzle
    And Others

    1. Paladin

      Thanks Bro…
      & finally
      koi to dikha iss sukha registan me…

      1. Gusto

        mains ka admit card aa gya hai to sab busy ho gye honge ?

  47. k@ri$#mA

    ga capsule enough h kya AZ ka for rrb po??

  48. Gusto

    today no quiz from my side bcs i m in train and going to budaun

Leave a Comment