Quant Test for SBI PO Prelims Exam Set – 11


Directions(1-5):
Find the missing value ‘?’ of the following series.

  1. 24,43,81,138,?,309
    214
    320
    200
    288
    211
    Option A
    +19*1
    +19*2
    +19*3
    +19*4
    +19*5
    ? = 214

     

  2. 12,10,17,47,?,909
    191
    166
    183
    177
    125
    Option C
    *1-2
    *2-3
    *3-4
    *4-5
    *5-6
    ? = 183

     

  3. 32,37,27,42,?,47
    15
    18
    20
    22
    25
    Option D
    +5,-10,+15,-20,+25
    ? = 22

     

  4. 24,36,72,180,?,1890
    581
    562
    555
    500
    540
    Option E
    *1.5,*2,*2.5,*3,*3.5
    ? = 540

     

  5. 525,524,516,489,?,300
    441
    425
    420
    400
    425
    Option E
    -1^3,-2^3,-3^3,-4^3,-5^3
    ? = 425

     

  6. Sum of present ages of A and B is 41. Age of A 2 year hence is equal to age of C, 1 year ago. Age of A, 4 year hence is equal to age of B 1year ago and ratio of present age of A and D is 3 : 4. Find the difference of age of C and D.
    4 years
    5 years
    1 years
    3 years
    2 years
    Option D
    A + B = 41 …(i)
    C -1 = A + 2 C = A + 3
    And A + 4 = B – 1
    ⇒ B = A + 5 …(ii)
    From (i) + (ii) A = 18 years
    B = 18 + 5 = 23 years
    C = 18 + 3 = 21 years
    A/D = 3/4
    D = 4/3*18 = 24 years
    Required Difference = 24 – 21 = 3 years

     

  7. A and B started business with Rs 600 and Rs 500 respectively. After 4 months, C replaces B with X% of B’s capital. After 1 year C’s share out of the total profit 24000 is 5600. Find the value of X.
    80%
    90%
    60%
    50%
    70%
    Option E
    (A’s profit) : (B’s profit) : (c’s profit)
    =600* 12 : 500* 4 : 5x* 8
    =180 : 50 : x
    C’s profit = x/ (230+ x)× 24000
    =>x = 70%

     

  8. A can complete a work in 36 days. B is 33.33% more efficient than A. In how many days both complete the work if they work on alternate days starting with A?
    1
    5
    4
    3
    2
    Option A
    B will complete the work alone in = 3/4 × 36
    = 27 days
    A == B
    36 ====27
    ==108
    3 ==== 4
    Let total units of work = 108
    No. of units done by A in 1 day = 3
    No. of units done by B in 1 day = 4
    Total work done in 2 days = 7 units
    Work done in 30 days = 7 × 15 = 105 units
    Remaining work will be done by A in = 1 day
    = (108- 105)/ 3 = 1 Day

     

  9. Ravi started a business by investing Rs.4200. After x months, Rohan joined him with a capital of Rs.5400. At the end of the year, the ratio between Ravi’s profit to Rohan’s profit is 7:3. Find the value of x.
    7
    4
    6
    8
    5
    Option D
    [4200*12]/[5400*(12-x)] = 7/3
    =>x = 8

     

  10. In bag A there are 5 red balls, X green balls and 7 yellow balls. Probability of drawing one green ball from bag A is 2/5. In bag B there are (X-3) red balls, (X-4) green balls and 6 yellow balls. 2 balls are drawn from bag B. Find the probability that both the balls are red colour?
    5/11
    3/15
    4/19
    2/21
    7/17
    Option D
    Probability of drawing one green ball = x/(12+x)
    = 2/5
    ⇒ x = 8
    Required Probability = 5C2/15C2 = 2/21

     


Related posts