Quant Test for IBPS Clerk 2018 Main Exam Set – 12

Directions(1-5): The table given below shows the amount of money invested by five different friends in two different schemes for the same period of time but at given rate of interests.

  1. What is the average amount invested by Fardeen,Suraj and Jeet?
    56890
    72000
    60047
    64333
    74500
    Option D
    Required average = 61000+69000+63000/3
    = 64333

     

  2. If scheme A offers simple interest then find the total interest earned by all the friends together from scheme A.
    Rs.58500
    Rs.55500
    Rs.57916
    Rs.55895
    Rs.50000
    Option C
    Interest earned by Dev from scheme A = 24000*5*0.15 = Rs.18000
    Interest earned by Fardeen from scheme A = 24400*2*0.08 = Rs.3904
    Interest earned by Champak from scheme A = 45000*3*0.10 = Rs.13500
    Interest earned by Suraj from scheme A = 48300*2*0.12 = Rs.11592
    Interest earned by Jeet from scheme A = 28000*3*0.13 = Rs.10920
    Total interest earned from scheme A = 18000+3904+13500+11592+10920
    = Rs.57916

     

  3. What is the ratio of the interest earned by Champak from scheme B to the interest earned by Dev from scheme A? Both the schemes offer simple interests.
    66:203
    63:190
    61:211
    63:200
    63:191
    Option D
    Amount invested by Champak in scheme B = 72000/8*3 = Rs.27000
    Interest earned by Champak from scheme B = 27000*3*0.07 = Rs. 5670
    Amount invested by Dev in scheme A = 56000/7*3 = Rs.24000
    Interest earned by Dev from scheme A = 24000*5*0.15 = Rs.18000
    Desired ratio = 5670:18000 = 63:200

     

  4. If it said that scheme A offers simple interest then what is the difference between the interest earned by Dev from scheme A and the interest earned by Jeet from scheme A ?
    Rs.6560
    Rs.6900
    Rs.6666
    Rs.7000
    Rs.7080
    Option E
    Amount invested by Dev in scheme A = 56000/7*3 = Rs.24000
    Interest earned by Dev from scheme A = 24000*5*0.15 =Rs. 18000
    Amount invested by Jeet in scheme A = 63000/9*4 = Rs.28000
    Interest earned by Jeet from scheme A = 28000*3*0.13 = Rs. 10920
    Desired difference = 18000 – 10920 = Rs.7080

     

  5. What is the total interest earned by Champak from scheme A and B together if scheme A offers compound interest and scheme B offers simple interest?
    Rs. 18880
    Rs. 20565
    Rs. 19950
    Rs. 22000
    Rs. 20000
    Option B
    Amount invested by Champak in scheme A and B = 72000/8*5 = Rs.45000 and 72000/8*3 = Rs.27000
    Interest earned by Champak from scheme A = 45000*{(1+0.10)^3-1} = Rs. 14895
    Interest earned by Champak from scheme B = 27000*3*0.07 = Rs. 5670
    Total interest earned by Champak = 14895+5670 = Rs. 20565

     

  6. A and B together started a business with an investment of Rs. 4800 and Rs. 3600 resp. After 4 months, C joined them with an investment of Rs. 6000. After a year, they received a total profit of Rs. 7750, the find the profit share of B, where it is decided that A will be given 20% of the profit for managing the business and remaining will be distributed according to their investment
    Rs.1920
    Rs.1950
    Rs.1888
    Rs.1800
    Rs.1770
    Option D
    Ratio of investment of A:B:C = 4800:3600:6000 = 4:3:5
    Ratio of profit share of A:B:C = (4*12):(3*12):(5*8) = 12:9:10
    Profit share of A for managing the business = 7750*0.2 = Rs. 1550 Remaining profit share = 7750 – 1550 = Rs. 6200
    Profit share of B = [9/(12+9+10)]*6200 = Rs.1800

     

  7. The age of three friends Dia, Anu and Ankita is (x-6) years , (x+6) years and (x+4) years respectively. The average age of Dia and Anu taken together is 5 years less than the average age of Anu and Ankita taken together. Find the age of Anu.
    30
    10
    25
    15
    Cannot be determined.
    Option E
    [(x-6)+(x+6)]/2 = [(x+6)+(x+4)]/2-5
    => x = x

     

  8. Tim and Jim start from point A and B resp. towards each other at the same time. The speed of Tim and Jim is (x-4) km/hr. And (x+2)km/hr. resp. after crossing each other Jim travels 48 km to reach point A. Find the value of x, if the distance between point A and B is 144 km.
    15
    20
    12
    10
    17
    Option D
    Time of travel for both before crossing = 144/[(x-4)+(x+2)] Now, 144/[(x-4)+(x+2)]*(x+2)+48 = 144
    => 144/[(x-4)+(x+2)]*(x+2) = 96
    => x = 10

     

  9. Puja earns Rs.28000 per month and spends 25% on rent. If he spends 30% of the remaining on food and 20% of the remaining on entertainment then find the monthly savings of Puja.
    Rs. 12220
    Rs. 12500
    Rs. 10000
    Rs. 11000
    Rs. 11760
    Option E
    Amount spend on rent = 0.25*28000 = Rs.7000
    Remaining amount = 28000 – 7000 = Rs.21000
    Amount spend on food = 0.3*21000 = Rs. 63000
    Remaining amount = 21000 – 6300 = Rs. 14700
    Amount spend on entertainment = 0.2*14700 = Rs. 2940
    Remaining amount = 14700 – 2940 = Rs. 11760
    Required monthly saving = Rs. 11760

     

  10. The difference between the compound interest obtained and simple interest obtained on a sum at the rate of 10% per annum after 2 years is Rs. 280. Find the sum.
    Rs. 19000
    Rs. 12000
    Rs. 15000
    Rs. 20000
    Rs. 28000
    Option E
    Let sum be Rs.P. S.I = (P*10*2)/100 = 0.2P
    C.I = P[(1.1)^2 – 1] = 0.21P 0.21P – 0.2P =280
    =>P = Rs. 28000

     


Related posts

Leave a Comment