Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 29

Data Interpretation Practice Sets for SBI PO 2017, IBPS PO, NIACL, NICL, LIC, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

Directions (1 – 5): Study the following information carefully and answer the questions that follow:

From a school a total of 1320 students chose – Law, B.Com, B.Tech and B.Sc as their streams after class 12. 55% of the total students are boys. The number of boys who chose Law is 12 less than 2/11 of the total boys. The number of boys who chose BTech is 25% more than number of boys who chose Law. The number of boys who chose B.Com is 50 more than the number of girls in B.Tech. Total number of girls who chose B.Com and B.Sc is 284. Total number of students who chose Law is 260. Number of girls in B.Com is 50 less than the number of girls in B.Tech. Number of boys who shoes B.Sc is 16 more than 10/33 of the total number of boys.

  1. Number of girls who chose Law is what percent less than the number of boys who chose BCom?
    A) 17 6/11%
    B) 38 7/8%
    C) 34 2/3%
    D) 36 4/11 %
    E) 29 3/10%
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Total students = 1320
    Boys = 55% of 1320 = 726
    So number of girls = 1320 – 726 = 594
    Boys in Law = 2/11 * 726 – 12 = 120
    Total in Law = 260, so girls in Law = 260 – 120 = 140
    Boys in BSc = 10/33 * 726 + 16 = 236
    Boys in BTech = 25% more than in Law = 125/100 * 120 = 150
    So boys in Law + BCom + BTech + BSc = 726
    So 120 + BCom + 150 + 236 = 726
    So boys who chose BCom = 220
    Girls in BTech = 220 – 50 = 170
    So girls in Bcom = 170 – 50 = 120
    Now girls in Law + BCom + BTech + BSc = 594
    140 + 120 + 170 + BSc = 594
    So girls in BSc = 164
    So

     
  2. What is the ratio between the number of girls who chose Law and BCom together and the number of boys in same stream together?
    A) 12 : 15
    B) 13 : 17
    C) 16 : 13
    D) 15 : 19
    E) 19 : 15
    View Answer
    Option B
    Solution:

    (140+120) : (120+220) = 26 : 34 = 13 : 17
  3. Boys who chose Law and BTech together are what percent of total boys?
    A) 34.25%
    B) 19.26%
    C) 25.66%
    D) 37.19%
    E) None of these
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Required % = (120+150)/726 * 100 = 37.19%
  4. What is the total number of students who chose Btech?
    A) 320
    B) 330
    C) 340
    D) 310
    E) 350
    View Answer
    Option A
    Solution:

    150+170 = 320
  5. Girls who chose BSc is what percent of number of boys who chose Law and BTech together?
    A) 58.99%
    B) 61.67%
    C) 57.33%
    D) 60.74%
    E) None of these
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Required % = 164/(120+150) * 100 = 60.74%

Directions (6 – 10): Study the following pie-charts carefully and answer the questions that follow:
The pie charts show the percentage wise distribution of employees in 3 departments – A, B, C of a company in 2 different cities – P, Q. There are 4 departments in each city, but the data given is of 3 departments.

  1. In which of the 3 departments given, total number of employees is greater in both cities?
    A) A
    B) B
    C) C
    D) Both A and B
    E) Both A and C
    View Answer
    Option A
    Solution:

    In A = 36% of 3500 + 34% of 4200 = 2688
    In B = 40% of 3500 + 28% of 4200 = 2576
    In C = 24% of 3500 + 38% of 4200 = 2436
  2. If a 4th department is also included, the percentage of employees in department B in city P will become 50% of the total employees in city P. What is the number of employees in the 4th department in city P?
    A) 1200
    B) 1300
    C) 1500
    D) 1400
    E) None of these
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Let number of employees in 4th Dept. = x
    In dept. B employees are = 40/100 * 3500 = 1400
    So
    1400/(1400+x) * 100 = 50
    Solve, x = 1400
  3. If the number of employees in 4th department is 124 more in city P than number of employees in department C in city Q, then number of employees in 4th department in city P makes what percent of total employees in city P?
    A) 25.23%
    B) 28.56%
    C) 35.38%
    D) 30.84%
    E) 32.95%
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Number of employees in department C in city Q = 38/100 * 4200 = 1596
    So, number of employees in 4th department in city P = 1596 + 124 = 1720
    So total employees in city P becomes 1720+3500 = 5220
    So required % = 1720/5220 * 100 = 32.95%
  4. Total number of employees in departments B and C together in city P makes what percent of the total employees in departments B and C together in both cities?
    A) 41.32%
    B) 45.98%
    C) 44.69%
    D) 46.33%
    E) 49.67%
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Take data from 1st questions
    OR
    Number of employees in departments B and C together in city P = 64% of 3500 = 2240
    Number of employees in departments B and C together in city Q = 66% of 4200 = 2772
    Required % = 2240/(2240+2272) * 100 = 44.69%
  5. Find the ratio between the number of employees in departments A and C together in city P and that in same departments together in city Q.
    A) 17 : 28
    B) 21 : 29
    C) 12 : 37
    D) 24 : 35
    E) 25 : 36
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Required ratio =
    60/100 * 3500 : 72/100 * 4200 = 25 : 36

Related posts

25 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 29”

  1. sachin shukla@ my turn 2017

    ty

  2. Soniya Nagpal

    The no. Of boys should be 50 more than the no. Of girls in b.tech and girls are 164 so boys should be 214 not 220. Please reply

    1. Girls in btech is 170 not 164

      1. Soniya Nagpal

        Thanks

  3. Pradeep Narayan

    mam caselet dis ko solve krne ka koi easy way h……????

    1. Caselet ko as a puzzle leke solve karo

      1. Pradeep Narayan

        WO MAM…CIRCLE BNA K SOLVE KRTE H NAA WO MAX KITNE TAK APPLICABLE H……:))

        1. Vo to venn diagram vale question me hota hai. Like diya ho ki only A me itne hai. Only B and C together me itne hai.

          Yahn vo applicable nhi hai

          1. Pradeep Narayan

            YESSS MAM GOT IT BUT MUJHE AB BHI SMJ NHI AAYA HOW TAKEN 25% MN WO LINE POST KRTA HU PLZ EXPLAIN IT MAM…:))))

  4. Pradeep Narayan

    MAM… BOYS IN B TECH IS 25 % MORE THAN BOYS IN LAW TOH GIVEN HI NHI H THEN HOW CALCULATED B TECH BOYS MAM…NI SAMJ AAYA…:)))

    1. Boys In law k bare me diya hua hai na

      Boys in Law = 2/11 * 726 – 12 = 120

      Yahn se in btech ka nikl jaega

      1. Pradeep Narayan

        HOWWWW????????

        1. The number of boys who chose Law is 12 less than 2/11 of the total boys.

          Ye hai na. yahn se law ka find

          1. Pradeep Narayan

            MAM THEN ASLO V HAVE TO UNKOWN QUANTITY B TECH AND B COM????

          2. Pradeep Narayan

            LAW OR B TECH K BCH KOI RELATION NHI DIA HUA H MAM???

          3. Pradeep Narayan

            V CAN FIND LAW AND BSC BUT HOW TO FIND B TECH AS NO RELATION IS GIVEN FOR THAT MAM….BUT IN SOLN 25% IS TAKEN WO LINE NI SAMJ AAYI MUJHE..:))))

          4. Yes it should be
            The number of boys who chose Law is 12 less than 2/11 of the total boys. The number of boys who chose BTech is 25% more than number of boys who chose Law.

          5. Pradeep Narayan

            IN QUESTION NA MAM….THEN IT CAN B SOLVED…:)))

          6. Pradeep Narayan

            OKKKZZZZ…..mam ab aa jayegaaaa……thank yuu mam…;))))

          7. Pradeep Narayan

            Boys in BTech = 25% more than in Law = 125/100 * 120 = 150 MAM YEH LINE KHA SE AAYI YEH SMJ NI AAYA BCOZ QUESTION MN NI DIA H ….THEN HOW…????

  5. Pradeep Narayan

    more caselets di mam…….:))))

  6. jaga

    mam…q7 ka solution kuch samjh mai nahi araha

    1. Jo given pie chart hai usme only 3 depts k bare me diya hai.
      Like a me 4 hai. B me 5. C me 4 and D me 6.
      To a b and c ka data diya hai with total 4+5+4 = 13
      Now D be include kar liya.

      Ab total number increase hga. To 13+6 is 18
      Now is 18 ka 50% B ban jata hai.
      Yhi concept hai 7th me

  7. Arun v Kumar

    mam on the 7th question as per the answer when 1400 is included total employees become 4900 but b is having only 1400 which is not the 50% mam pls help totally confused

Leave a Comment