Quantitative Aptitude: Time and Work Set 8

Time and Work Questions for IBPS/SBI PO, NIACL, NICL, LIC, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. B takes twice time as A to complete a work and C takes thrice time as B to complete a work. If Rs6000 is given to them to complete a work together then B gets how much amount?
    A) Rs1800
    B) Rs3600
    C) Rs600
    D) Rs3000
    E) Rs1200
    View Answer
      Option A
    Solution:

    .               B……A              B…….A
    .               2…….1               1………3
    Days                     A…..B…….C
    .                             1…….2……6
    Efficiency             6…….3…..1
    .                              3/10*6000 =1800
  2. A & B can do a piece of work in 80days. B & C can do same work in 50days and C & A can do same work in 60days. Find in how many days they all together can complete that work?
    A) 40 (40/59)
    B) 60 (40/59)
    C) 36 (40/59)
    D) 25 (40/59)
    E) 26 (40/59)
    View Answer
      Option A
    Solution:

     LCM = 2400
    A + B = 80………….2400/80 = 30
    B + C = 50…………………………..48
    C + A = 60…………………………..40
    2(A + B + C) = 118
    A+ B + C = 59
    So 2400/59  days           
  3. A & B separately can do a piece of work in 9days and 12days respectively. If they work for a day alternatively, A starts the work, in how many days will the work will get completed?
    A) 12(1/4)
    B) 10(1/4)
    C) 8(1/6)
    D) 10(5/6)
    E) 9(1/6)
    View Answer
      Option B
    Solution:

                   A=9        4
                   B=12      3          [LCM=36]
                   2 days alternate            (4+3) = 7 days
                   2*5                                    7*5
                   10days                             35days
                   now A’s turn so-  10(1/4) days

                  
  4. 4men and 6boys earn Rs1600 in 5days, 3men and 7boys earn Rs1740 in 6days, in what time will 7men and 6boys earn Rs3760?
    A) 4days
    B) 6days
    C) 8days
    D) 10days
    E) 5days
    View Answer
      Option C
    Solution:

                   4M + 6B= 1600/5=320……………(1)
                   3M + 7B= 1740/6=290……………(2)
                  FROM EQUATION (1) AND (2) WE GET
                  (4*7)B – (3*6)B = 290*4 – 320*3
    B = Rs20……put in (1)
    M = Rs50
    now required number of days
    3760/(7*50+6*20) = 3760/470 = 8days
  5. A tap take 42hrs extra to fill a tank due to a leakage equivalent to half of its inflow. The inlet pipe alone can fill the tank in how many hour?
    A) 42hrs
    B) 21hrs
    C) 36hrs
    D) 28hrs
    E) 30hrs
    View Answer
      Option A
    Solution:

    .               Without leak……………………With leak
    Efficiency             2………………………….1
    Time                      1…………………………..2
    .                                          +1 == 42hours
    So 42hours
  6. A tank can be filled with two pipes in 30minutes and 45minutes. When the tank was empty the two pipes A and B were opened. After some time, the first pipe A was closed and the tank was filled in 24minutes. After how much time from the start was the first pipe A closed?
    A) 16 days
    B) 15 days
    C) 14 days
    D) 12 days
    E) 10 days
    View Answer
      Option C
    Solution:

    A = 30, B = 45
    LCM = 90
    So, A = 90/30 = 3
    . B = 90/45 = 2
    B worked for all 24 days means did 24*2 = 48 units work
    Remaining work = 90-48 = 42
    This work is done by A, so 42/3 = 14 days              
  7. A boy and a girl together fill a cistern with water. The boy pours 3ltr of water in every 2minutes and the girl pours 2ltr of water in every 3minutes. How much time will it take to fill 91ltr of water in the cistern?
    A) 36min
    B) 42min
    C) 48min
    D) 44min
    E) 45min
    View Answer
      Option B
    Solution:

    boy 2min = 3ltr
    girl 3min = 2ltr
    make time same
    6min………..13ltr
    *7…………….*7
      42min………91ltr
  8. A and B together can complete a work in 30days and B alone can do it in 60days. Find in how many days A alone can do the work?
    A) 40
    B) 60
    C) 120
    D) 90
    E) 110
    View Answer
      Option B
    Solution:

    A+B…30……2
    B……60……1……………(LCM=60)
    A  ……………1
    A = 60/1 = 60
  9. A and B can do a work in 18days. They started together but after 8days A left the work. If B does the remaining work in 20days, then in how many days A will do the work alone?
    A) 18
    B) 24
    C) 36
    D) 48
    E) 50
    View Answer
      Option C
    Solution:

    . A+B = 18
    Let total work  =18
    1day work of A & B=1
    8days work of A&B =8
    remaining =18 -8 =10
    B does 10 work in 20days
    So     18 work in 36days
    A+B= 18
    B      =36
    LCM = 36
    A+B= 18……..36/18 =2
    B      =36………36/36 = 1
    So A= 1
    So days A   = 36/1   = 36
  10. A can write 75pages in 25hrs. A and B together can write 135pages in 27hrs.  In what time can B write 42pages?
    A) 17
    B) 19
    C) 23
    D) 21
    E) 20
    View Answer
      Option D
    Solution:

                  A can write 75/25 =3pages in 1hr
    A+B can  135/27 = 5pages in 1hr
    B can write 5-3 = 2page in 1hr
    42/2 =21hrs

Click here for Time and Work Questions

 

 

Related posts

9 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Time and Work Set 8”

  1. AVI™ (Sinchen loveR)

    All done
    Ty,,,Ty,,,

    1. Ak$hita $inghal

      q9 mein b 36 kaise hua bro?

      1. Alice

        (A+B)’s 8 day wrk= 8/18=4/9
        remaining wrk 5/9 done by B in 20 days
        wen 5/9 wrk in 20days then 1 wrk in 20*9/5 =36days=B

        or u may do it as shown in solution..

      2. AVI™ (Sinchen loveR)

        A+B dono 8 days ka wrk kr dete h jbki total wrk 18 h
        to 18-8 = 10 days ka kaam bacha
        ab 10 days k kaam ko B 20 days m krta h it mean vo 1 days k kaam ko 2 days m krta h
        jb unhone A+B ne 8 days ka kaam kiya tha tb A ne 8/2= 4 kaam kiya hoga
        same wrk A ne bi kiya hoga mtlb 1 days k kaam ko 2 days m
        so total wrk 18 h
        then 1 kaam ko 2 days m se 18 *2=36

        easy h within 1 min m solve ho jayega ques mne details m aapko smjane k liye likha h
        i think now u got it

    2. Richard Parker

      In q.6 the remaining work 42u should be done by both a+b ..but the given solution it is done by only a … So ans should be 42/5 min….is that correct?

      1. AVI™ (Sinchen loveR)

        ys u r correct
        bt i think yha pr esa hona chaheye tha ki last k 24m B ne kaam kiya aur phir starting k kitne min A ne kaam kiya
        bcoz Q se to 42/5 aayega

  2. Jeevan

    Pls thoda level hard do mam/sir
    Thanku ☺

  3. Sachin Shukla

    ty..)

Leave a Comment