Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 199

  1. The average speed of a car is one-third the speed of a bus. The bus covers 1125 km in 15 hours. How much distance will the car cover in 36 minutes?
    10
    15
    20
    25
    30
    Option B
    The bus covers 1125 km in 15 hrs ⇒ speed of train = distance / time = 1125/15 = 75km/hr
    Now speed of car = 1/3 (speed of train) = 1/3 (75) = 25 km/hr = (25/60)km/min = 5/ 12 Km/min
    Hence distance traveled by car in 36 min= speed × time = 5 × 36/12 = 5 × 3 = 15km

     

  2. Francise purchases 60 kg. of grains for Rs.700. The cost price of Dal was Rs.15 per kg and that of wheat was Rs.10 per kg. Find the quantity of Dal and wheat purchased.
    20
    30
    40
    50
    60
    Option A
    Let the quantity of Dal bought be x kg and that of wheat be (60-x) kg.
    15x + (60-x)10 = 700
    15x + 600 – 10x = 700
    5x + 600 = 700
    5x = 100
    x= 20

     

  3. There were 11 soldiers in a camp. If the number of soldiers increased by 4, the expenses of the food increased by Rs. 45 per day while the average expenditure per head decreased by Rs. 13. Find the original expenditure of the food.
    660
    450
    550
    430
    200
    Option A
    Let the average expenditure per head = x
    No. of students = 11
    11x + 45 = 15 (x-13)
    11x 45 = 15x – 195
    4x = 240
    x = 60
    Original expenditure of food = 11x 60=Rs.660

     

  4. The mobile is sold at a profit of 6.5%. Then its CP and SP are increased by Rs. 120 and Rs. 150 respectively and the profit increases to 7.5%. Find the mobile’s new cost price.
    1200
    1400
    1600
    2220
    1800
    Option D
    Initially SP = 1.065CP
    CP’ = CP + 120 & SP’ = SP + 150
    Finally SP’ = 1.075CP’
    Hence,
    SP+150 = 1.075(CP+120)
    1.065CP+150 = 1.075(CP+120)
    0.01CP = 150-129
    0.01CP = 21
    CP = 2100
    CP’ = 2220

     

  5. Akil and Arun started a business in partnership investing Rs. 10,000 and Rs. 7,500 respectively. After 3 months, Arjun joined them with Rs. 10,000. What will be Arun’s share in the total profit of Rs 12,000 earned at the end of 1 year from the starting of the business?
    Rs. 4600
    Rs. 3400
    Rs. 3000
    Rs. 4500
    Rs. 3600
    Option E
    ratio= (10,000 x 12) : (7500 x 12) : (10,000 x 9) = 4 : 3 : 3
    Hence, Arun’s share = (3/10) x 12000 = Rs. 3600

     

  6. The average ages of the group of students is 20 years and one new student joined , then the average age of the group is increased by 1 years. If the initial number of students from the group is 28, what is the age of new student?
    45
    46
    47
    48
    49
    Option E
    Total age of the group = 20 * 28 = 560
    New total age of the group = 29 * 21 = 609
    New student age = 609 – 560 = 49 years

     

  7. Ibrahim invests Rs.4800 at simple interest for 4 years and Ishan invests Rs.3200 at simple interest for 5 years. If both of them invest their money for same rate of interest, the difference between the interest amounts received by them is Rs.160, find the rate of interest per annum?
    3
    4
    5
    6
    7
    Option C
    SI = P * N * R/100
    4800 * 4 * R/100 – 3200 * 5 * R/100 = 160
    192R – 160R = 160
    32R = 160
    R = 5%

     

  8. 24 boys were appointed to complete the work in 40 days. But after 20 days, it was found that only one third of the work only completed. In how many extra boys needed to be complete the work in time?
    25
    24
    23
    22
    21
    Option B
    (boys1 * day 1)/ work 1 = (boys2 * day 2) / work2
    (24 * 20)/(1/3) = (24 + x) * 20/(2/3)
    48 = 24 + x
    x = 24

     

  9. The ratio of milk and water in a can is 3: 2. When 20 liters and added 5 liters of water, the ratio becomes 8: 7. Find the initial quantity of the milk and water in the can?
    40
    50
    60
    70
    80
    Option C
    Milk in 20 liters = 3/5 * 20 = 12 liters
    Water in 20 liters = 2/5 * 20 = 8 liters
    (3x – 12)/(2x – 8 + 5) = 8/7
    21x – 84 = 16x – 24
    x = 12
    Initial quantity of the mixture = 5x = 5 * 12 = 60 liters

     

  10. The ratio of the number of men to women in the hall A is 3: 2 and the ratio of the number of men to women in the hall B is 4: 5. If the ratio of the total number of people in the hall A to B is 5: 9 and the difference between the number of people in hall A and B is 16. What is the ratio of the number of men in hall A to number of women in hall B?
    3: 7
    3: 1
    9: 5
    3: 5
    3: 2
    Option D
    The ratio of the total number of people in hall A to B = 5: 9 (5x, 9x)
    9x – 5x = 16
    4x = 16
    x = 4
    Total number of people in hall A = 5 * 4 = 20
    Total number of people in hall B = 9 * 4 = 36
    Number of men in A = 3/5 * 20 = 12
    Number of women in B = 5/9 * 36 = 20
    Required ratio = 12: 20
    = 3: 5

     

Related posts

Leave a Comment