Reasoning: Machine Input-Output Questions Set 21 (SBI PO Pattern)

Directions (1-5): A string of numbers is given as input. The further steps given are obtained by applying certain logic. Numbers of step II have been obtained by using at least 1 digit of each number in step I. Each step is a resultant of previous step only.

New Pattern Machine Input Output

Input:

  1. What is the average of numbers obtained in step 2?
    A) 52
    B) 56
    C) 45
    D) 65
    E) Other than options given
    View Answer
     Option C
    Solution:
    For given example:
    Machine Input Output SBI PO Mains
    For given input:::
    Step I: 78……86…..86
    Step II:     48……42
    Step III:     2……..0.5
    Step IV:         2.5 
  2. What is the smallest number obtained in any step of given input?
    A) 1
    B) 0.5
    C) 2
    D) 3
    E) 1.5
    View Answer
     Option B
  3. Find the difference between sum of numbers obtained in 1st step and sum of numbers obtained in all other steps.
    A) 175
    B) 195
    C) 125
    D) 115
    E) 155
    View Answer
     Option E
    Solution:
    Required difference = (78+86+86) – (48+42+2+0.5+2.5) = 250 – 95 =  155
  4. What is the difference between the largest and the second smallest numbers obtained in any steps?
    A) 84
    B) 70
    C) 60
    D) 61
    E) 58
    View Answer
     Option A
    Solution:
    Required difference = 86 – 2
  5. What is the average of numbers obtained in steps II and III?
    A) 26.135
    B) 21.145
    C) 23.125
    D) 24.175
    E) 27.155
    View Answer
     Option C
    Solution:
    Required average =(48+42+2+0.5)/4 = 23.125  

Directions (6-10): A string of numbers is given as input. The further steps given are obtained by applying certain logic. Numbers of step II have been obtained by using at least 1 digit of each number in step I. Each step is a resultant of previous step only.

Input Output - Aspirants Zone

Input:

  1. What is the average of numbers obtained in step II and step IV?
    A) 327
    B) 462
    C) 535
    D) 342
    E) 442
    View Answer
     Option D
    Solution:
    For given example:

    For given input:::

    Step I: 79…..…99……..68
    Step II:    378…….648
    Step III:     80……..80
    Step IV:         0
    Required average = (378+648+0)/3 = 342
  2. What is the ratio of numbers obtained in Step III respectively?
    A) 3 : 7
    B) 1 : 3
    C) 4 : 1
    D) 4 : 5
    E) 1 : 1
    View Answer
     Option E
    Solution:
    80/80 = 1/1
  3. Find the difference between sum of numbers obtained in step II and sum of numbers obtained in all other steps.
    A) 620
    B) 770
    C) 650
    D) 710
    E) 690
    View Answer
     Option A
    Solution:
    Required difference = (378+648) – (79+99+68+80+80+0)
  4. What is the difference between the largest and the smallest numbers obtained in step I?
    A) 47
    B) 40
    C) 30
    D) 31
    E) 28
    View Answer
     Option D
    Solution:
    Required difference = 99 – 68
  5. If number in step IV of given example was 34 instead of 6, then what would be the number obtained in step IV of asked input?
    A) 130
    B) 160
    C) 120
    D) 160
    E) Cannot be determined
    View Answer
     Option B
    Solution:
    20-14 = 6, but instead 20+14 = 34
    So for given input 80+80 = 160  

 

 

Related posts