Mixed Reasoning Questions – Set 27 (for PO Mains)

 

Directions (1-4): Answer the given questions based on the given information:

Rahul has to select five books from nine books. Among those nine books, five books are printed in different years – 2004, 2005, 2006, 2007 and 2008 and the remaining books are written by different authors – A, B, C and D. Rahul has to select at least two books which were printed in the above given years. Further it is known that,
(i) If the book which was printed in either 2004 of 2008 is selected, then the book which was written by A must not be selected.
(ii) The book which was printed in 2006 cannot be selected with the books which were printed in the previous years of 2006.
(iii) The book which was written by D cannot be selected with the books which were printed in the previous years of 2007.
(iv) The books which were printed in 2005 and 2007 should not be selected together.
(v) If the book which was written by C is selected, then only two books are to be selected which were printed in the consecutive years.

  1. Which among the following books cannot be selected?
    A) the book written by D.
    B) the book printed in 2005.
    C) the book printed in 2008.
    D) the book written by A.
    E) All of these can be selected
    View Answer
    Option B
    Explanation:
    I. Lets say, C is selected, then only 2 books with year are to be selected. Lets take 2007 and 2008, so with 2007 and 2008 , D is also selected (from (iii)). 4 books are done. 5th can only be with author name – so it can be B only, because A cannot go with 2008 (from (i)). So 5 books are — B, C, D, 2007, 2008
    II. Lets say, C is selected, then only 2 books with year are to be selected. Lets take 2006 and 2007 (from (ii)), now from (iv), D cannot not be selected, so remaining 2 books – A and B. So 5 books are — A, B, C, 2006, 2007.

    III. Lets say, C is selected, then only 2 books with year are to be selected. Lets take 2006 and 2008 (from (ii)), now from (i), A must not be selected, also from (iv), D cannot not be selected. So remaining book – B. This arrangement does not complete 5 books selection. So discarded.
    IV. From (ii), if we take all there books – 2006, 2007, 2008, then from (i)- A cannot be selected, from (iii) – D cannot be selected and from (v) – C cannot selected. Only B can be selected. Again arrangement does not complete 5 books selection. So discarded.
    So only selections are cases I and II
    I – B, C, D, 2007, 2008
    II – A, B, C, 2006, 2007

  2. Which among the following books must be selected, if the book written by A is selected?
    A) the book written by D.
    B) the book printed in 2005.
    C) the book printed in 2006.
    D) the book printed in 2008.

    E) None of these
    View Answer
    Option C
  3. Which among the following books must not be selected, if the book written by B is selected?
    A) the book written by A.
    B) the book written by B.
    C) the book printed in 2007.
    D) the book printed in 2008.
    E) All of these can be selected
    View Answer
    Option A
  4. Which among the following books in a pair cannot be selected in any arrangement?
    A) the book written by B, the book printed in 2008
    B) the book printed in 2006, the book printed in 2007
    C) the book written by A, the book printed in 2005
    D) the book written by C, the book printed in 2008
    E) None of these
    View Answer
    Option C

Directions (5-7): Each question below contains two rows marked by I and II. The resultant of each row can be found by the rules given below. Answer the question followed by the rows by finding the resultant with the help of following five rules:

1) If an even number is followed by a composite odd number, then add the two numbers.
2) If a square number is followed by an even number, then multiply the numbers.
3) If an odd number is followed by an even number, then subtract the smaller number from the larger one.
4) If an even number is followed by a prime number, then divide 1st number by 2nd number.

  1. I.    4      6    3
    II.   X    9    6
    If X is the resultant of row I, find the resultant of row II.
    A) 12
    B) 15
    C) 19
    D) 16
    E) 11
    View Answer
    Option E
    Explanation: 
    For row I –
    From rule 2: 4 * 6 = 24
    From rule 4: 24/3 = 8
    Resultant of first row = 8
    So X = 8
    For row II –
    From rule 1: 8+9 = 17
    From rule 3: 17-6 = 1
    Resultant of second row = 11
  2. I.     16      15     12
    II.   22      11     21
    Find the addition of the resultant of both rows.
    A) 57
    B) 42
    C) 68
    D) 32
    E) 48
    View Answer
    Option B
    Explanation: 
    For row I –
    From rule 1: 16+15 = 31   
    From rule 3: 31-12= 19
    Resultant of first row = 19
    For row II –
    From rule 4: 22/11 = 2
    From rule 1: 2+21 = 23
    Resultant of second row = 23
    Required sum = 19 + 23 = 42
  3. I.     12       3      8
    II.   14       9      16
    Find the product of the resultant of both rows.
    A) 254
    B) 234
    C) 264
    D) 224
    E) 244
    View Answer
    Option D
    Explanation: 
    For row I –
    From rule 4: 12/3 = 4   
    From rule 2: 4*8= 32
    Resultant of first row = 32
    For row II –
    From rule 1: 14+9 = 23
    From rule 3: 23-16 = 7
    Resultant of second row = 7
    Required product = 32*7 = 224

Directions (8-10): Study the following information carefully and answer the questions that follow.
A country has the following types of traffic signals.

3 yellow lights = turn left;
2 yellow lights = turn right;
1 yellow light = stop.
3 green lights = go at 60 kmph speed;
2 green lights = go at 50 kmph speed;
1 green light = go at 20 kmph speed.

A person starts driving from a point in North direction and he encounters the following traffic signals and is instructed to follow the given traffic lights:
Starting point – 1 green light;
After 12 minutes, 1st signal – 3 yellow and 3 green lights;
After 36 minutes, 2nd signal –2 yellow and 2 green lights;
After 30 minutes, 3rd signal – 2 yellow and 1 green lights;
After 45 minutes, 4th signal – 1 yellow light.

  1. Find the total distance he covered after the last signal.
    A) 60 km
    B) 54 km
    C) 68 km
    D) 72 km
    E) 50 km
    View Answer
     Option A
    Starting in North direction: 1 green light means 20 km/hr
    So 12 minutes at 40km/hr, means covers 12/60 * 20 = 4 km
    Next, 3 yellow and 3 green lights, means turn left and at 60 km/hr (36 minutes)
    So now distance covered = 60 * 36/60 = 36 km
    Now for next 30 minutes, 2 yellow & 2 green lights, means turned right and drove at 50 km/hr, so covered 50 * 30/60 = 25 Km
    Now for next 45 minutes, 2 yellow & 1 green light, means turned right and drove at 20 km/hr, so covered 20 * 45/60 = 15 Km

    So total distance = 4+36+25+15 = 80 km
  2. If the first and third signal are encountered after 30 minutes and 24 minutes respectively, then what is the total distance covered after the last signal?
    A) 87 km
    B) 92 km
    C) 81 km
    D) 72 km
    E) 97 km
    View Answer
     Option C
    Explanation:
    Starting- 20 * 30/60 = 10 km
    After 1st signal – 60 * 36/60 = 36 km
    After 2nd signal – 50 * 24/60 = 20 km
    After 3rd signal – 20 * 45/60 = 15 km
    So now, total distance = 10+36+20+15 = 81 km 

  3. If the 1st signal is – 2 yellow and 2 green lights, then what would be the final position of the person with respect to starting position?
    A) 25 km to the west and 25 km to the nouth
    B) 21 km to the east and 21 km to the south

    C) 25 km to the east and 25 km to the south
    D) 21 km to the west and 21 km to the north
    E) None of these
    View Answer
     Option D
    Explanation:
    Starting- 12/60 * 20 = 4 km in North

    After 1st signal – 60 * 36/60 = 36 km turned right
    After 2nd signal – 50 * 30/60 = 25 km turned right
    After 3rd signal – 20 * 45/60 = 15 km stopped

Click here for Mixed Reasoning Questions

 

Related posts

One Thought to “Mixed Reasoning Questions – Set 27 (for PO Mains)”

  1. Pintu Lakra

    10 number samjh mai naia aya…

Leave a Comment