Mixed Quantitative Aptitude Questions For Clerk Mains Set 64

  1. Find the average increase rate, if increase in the population in the first year is 40% and that in the second year is 20%.
    38
    36
    29
    34
    None
    Option D
    Solution:
    Let the population be 100.
    Then 100 * 140/100 * 120/100 = 168.
    Increment is 68%
    Average increment is 68/2 = 34.
  2. A trader mixes three types of tea in the ratio 4 : 3 : 5 costing 15 rupees per kg., 20 rupees per kg. and 30 rupees per kg. respectively. He sells the mixture at 25 rupees per kg. Find his profit percentage
    11 1/9%
    12%
    10 2/3%
    14%
    None
    Option A
    Solution:
    Let the quantity of three types of tea were 4x, 3x and 5x.
    Total SP=12x*25=300x
    Total CP =4x*15 + 3x*20 + 5x+30=270x.
    Profit %ge = (300x-270x) / 270x *100
    =(30x/270x )* 100
    =100/9=11 1/9%.
  3. In a town, the population was 4000. In one year, male population increased by 10% and female population increased by 5% but the total population increased by 7.5%. Initially the number of males in the town was
    1800
    2000
    2100
    2150
    None
    Option B
    Solution:
    Let the no of male population be x
    Then female population=(4000-x)
    x*110/100 + (4000-x)*105/100=4000*107.5/100
    5x/100+ 4200=4300
    x=2000.
  4. 15 years ago the ratio of the age of A and B is 5:4. 12 years hence the ratio of ages of A and B will be 14 : 13. Find the ratio of their present ages:
    9:10
    11:9
    10:9
    9:11
    None
    Option C
    Solution:
    Let 15 years ago the ages of A and B be 5x and 4x.
    (5x+15+12)/(4x+15+12) = 14/13
    (5x+27)/(4x+27)=14/13
    65x+(27*13) = 56x +(27*14)
    9x=27
    x=3.
    Present ages of A and B be 30:27=10:9.
  5. Sajiya, Sharifa and Yashmitha invested Rs. 10000, Rs. 12000 and Rs. 8000 respectively in a business. Sajiya left after six months. If after ten months, there was a gain of Rs. 1820, then what will be the share of Yashmitha?
    Rs530
    Rs650
    Rs480
    Rs560
    None
    Option D
    Solution:
    Sajiya : Sharifa : Yashmitha
    10*6 : 12*10 : 8*10=3:6:4
    13(6+4+3)…….. 1820
    4 …………….. ?==>Rs 560.
  6. One fill pipe A is 4 times efficient than second fill pipe B and takes 33 minutes less than the fill pipe B. When will the cistern be full if both pipes are opened together?
    9min
    8.8min
    9.4min
    8.5min
    None
    Option B
    Solution:
    Pipe A:B=4:1
    Difference (4-1) 3 ……… 33
    ………. 4 …….. ?==>44min
    …………… 1 ………….. ?==>11min
    1min work of A and B is
    1/11+1/44=5/44
    Then time=44/5=8.8min.
  7. The difference between the length and breadth of a rectangle is 20m. If its perimeter is 100 m, then its area is:
    525m2
    495m2
    510m2
    444m2
    None
    Option A
    Solution:
    l-b=20
    Perimeter 2(l+b)=100
    Then l+b=50
    Solving both equation l=35m and b=15m.
    Area=35*15=525m2.
  8. A man buys a chair and table for Rs. 6000. He sells the chair at a loss of 10% and the table at gain of 10%. He still gains Rs. 100 on the whole. Cost price of chair is
    Rs1800
    Rs2500
    Rs2200
    Rs2400
    None
    Option B
    Solution:
    If the CP of the chair be Rs. x then,
    Total SP = (x*90)/100+((6000-x)*110/100);
    9x+66000-11x = 61000;
    2x = 66000-61000 = 5000;
    x = Rs. 2500.
  9. Two cards are drawn together from a pack of 52 cards. The probability that one is a heart and one is a Spade, is:
    199/1214
    169/1326
    146/1251
    128/1435
    None
    Option B
    Solution:
    (13C1*13C1)/52C2
    =(13*13)/(26*51)
    =169/1326.
  10. A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:
    Rs587
    Rs546
    Rs624
    Rs698
    None
    Option D
    Solution:
    S.I. for 1 year = Rs. (854 – 815) = Rs. 39.
    S.I. for 3 years = Rs.(39 * 3) = Rs. 117.
    Therefore Principal = Rs. (815 – 117) = Rs. 698.



 

Related posts

One Thought to “Mixed Quantitative Aptitude Questions For Clerk Mains Set 64”

Leave a Comment