Mixed Quantitative Aptitude Questions for IBPS PO Prelims Set 48

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. A cistern can be filled by two pipes in 15 minutes and 25 minutes respectively. Both pipes are opened together for a certain time, only 5/6 of quantity of water flows through the former and  5/8 through the other pipe. The obstruction is removed, the cistern is filled by in 5 minutes from that moment. How long was it before the full flow began?
    A) 168/29 min. 
    B) 115/21 min.
    C) 145/12 min.
    D) 125/11 min.
    E) 144/13 min.
    View Answer
      Option  A
    Solution:
    Pipe I ———– Pipe II
    15——————25
    LCM = 75
    Pipe I = 5*(5/6) = 25/6
    Pipe II = 3*(5/8) = 15/8
    Decreased efficiency = (25/6)+(15/8) = 145/24
    Pipe I + Pipe II = (3+5 efficiency both take 5 minutes = 8 * 5 = 40 unit
    Pipe I and Pipe II = 75 – 40 = 35 units
    Therefore, time take to fill the cistern =(35*24)/145 = 168/29 minutes
                  
  2. There are two articles and the sum of cost prices of these articles is Rs. 500. One of them was sold at a profit of 20% and another at a loss of 20%. Besides if the selling prices of both the articles were same, find the loss.
    A)Rs.40 
    B) Rs.32
    C) Rs.25
    D) Rs.20
    E) Rs.30
    View Answer
      Option  D
    Solution:
    x*(120/100) = (500-x)(80/100)
    => x = 200
    CP of article sold at profit = 200
    CP of article sold at loss = 300
    Common SP = 300* 80/100 or = 200* 120/100 = 240
    Loss = CP – SP = 500 – (2*240)= Rs.20
                  
  3. Divide Rs. 2000 into two sums such that, if the first be put out at simple interest for 6 years at 3(1/2) per cent, and the second for 3 years at 4(1/2) per cent, the interest of the first sum would be double that of the second. Find the second part.
    A) Rs.800
    B) Rs.758
    C) Rs.875
    D) Rs.790
    E) Rs.755
    View Answer
      Option   C
    Solution:
    Let the first part be x and the second part be (2000-x)
    Interest on the first part = (x*6*7)/(100*2) = 21x/100
    Interest on the second part = [(2000-x)*3*9]/(100*2)
    = [27*(2000-x)]/(200)
    Now,
    21x/100 = 2* [27*(2000-x)]/200
    => x = 1125
    Hence, first part = Rs. 1125 and second part =(2000-1125)= Rs.875
  4. In a zoo , the zoo authority announces 40% discount on every on every ticket which costs 50 paise in order to attract more visitors. For this reason, sale off ticket increase by 50%. Find the percentage increase in the number of visitors.
    A) 90%
    B) 150%
    C)100%
    D) 98%
    E) 112%
    View Answer
      Option   B
    Solution:
    Let the number of visitors be 100.
    Total revenue = 0.50 * 100 = Rs.50
    New price = 0.50 *(60/100) = 30 paise
    New revenue = 50*(150/100) = Rs.75
    Number of visitors = 75/0.30 = 250
    % change in number = [(250 -100)/100]*100 = 150%
                  
  5. In an office the average age of all the female employees is 21 years and that of male employees is 32 years, where the average age of all the (male and female) employees is 28 years. Find the total number of employees in the office.
    A) 150
    B) 231
    C) 200
    D) 180
    E) 115
    View Answer
      Option  B
    Solution:
    21—————–32
    ———-28
    4 : 7
    4+7 = 11
    Hence,
    The total number of employees should be multiples of  11.
                  
  6. In a business, there are two investors who invests Rs. 50,000 and Rs.65000 resp. and agree that 60% of the profit should be divided equally between them and the remaining profit is to be divided into the ratio of their capitals. If one partner gets Rs. 300 more than the other. Find the total profit.
    A) Rs. 5520
    B)  Rs.4850
    C) Rs. 5400
    D) Rs. 5750
    E) Rs. 3460
    View Answer
      Option  D
    Solution:
    Ratio of investments is 50 : 65 = 10 : 13
    The difference of Rs 300 is in the profit of investments ratio
    If x is total profit, then 40% of x is divided in the ratio of investment. So
    13/23 * 40x/100 = 10/23 * 40x/100 + 300
    Solve, x = Rs 5750
                  
  7. In a conical flask , the radius of the base and the height of the flask is in the ratio 5:12
    If the volume of the cone is 314 (2/7) cm^3. What is the slant height of the conical flask?
    A) 14 cm
    B) 13 cm
    C) 10 cm
    D) 15 cm
    E) 18 cm
    View Answer
      Option  B
    Solution:
    Let the radius be 5x and the height be 12x .
    Then,
    (1/3) * pi * 25x^2 *12x = 2200/7
    => x = 1
    slant height = √[(5)^2 + (12)^2] = 13 cm
                  
  8. A bus agency has 162 buses. He sold some buses at 9% profit and rest at  36% profit. Thus he gains 17% on the sale of all his buses. What is the number of buses sold at 36% profit?
    A) 25
    B) 48
    C) 30
    D) 34
    E) 40
    View Answer
      Option  B
    Solution:
    9% ————- 36%
    ——–17%
    19 : 8
    27 ———– 162
    1 ————- 6
    Number of buses sold at 36% profit =  8 * 6 = 48
                  
  9. 12 similar balls are placed in three distinct baskets, such that no basket is empty. In how many ways it can be done?
    A) 48
    B) 50
    C) 70
    D) 54
    E) 55 
    View Answer
      Option  E
    Solution:
    When n similar objects are to be distributed in k distinct objects, ways are (n-1)C(k-1)
    Required ways = 11C2 = 55
                  
  10. From a deck of 52 cards  two cards are selected at random. Find the probability of getting one heart and one club.
    A) 12/110
    B) 11/102
    C) 13/102
    D) 14/112
    E) 15/122
    View Answer
      Option   C
    Solution:
    Required probability =  (13C1 * 13C1)/52C2  = 13/102
                  

   Click here for Quantitative Aptitude Questions

 

Related posts

10 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions for IBPS PO Prelims Set 48”

  1. %%%

    mam
    in q9
    Required ways = 12C2 = 66…………….how we get 12c2 ????,……..wwht abt 3 distinct baskets ??

    1. When n similar objects are to be distributed in k distinct objects, ways are (n-1)C(k-1)
      So it will be 11C2 = 55

      updated

  2. Ravi Upadhyay

    mam in question 6..11/23 ko replace krke 10/23 hna chahye…

  3. Ravi Upadhyay

    mam ek request h… ye quiz timing ke sath dijiye.. koi jugaad kriye software me… tb sahi rhga.. dhanyawaad

    1. yes trying for that, not getting abhi

      1. Ravi Upadhyay

        okkk mam thnkuuu…

  4. DHANANJAY

    Thx mam 8/10

  5. Amit Singh

    Did not understand 1st one can u explain by another method

Leave a Comment