# Mixed Quantitative Aptitude Questions for IBPS PO Prelims Set 49

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

1. A box contains tickets numbered 1 to 160. One ticket is drawn at random. What is the probability that the number on ticket is a multiple of either 3 or 5?
A) 17/32
B) 15/32
C) 5/8
D) 3/8
E) None of these
View Answer
Option  B
Solution:
Multiples of 3 up to 160 = 160/3 = 53 (take only whole number before the decimal part)
Multiples of 5 up to 160 = 160/5 = 32
Multiples of 15 (3×5) up to 160 = 160/15 = 10
So total such numbers are = 53 + 32 – 10 = 75
So required probability = 75/160 = 15/32

2. A and B started a business by investing Rs 2500 and Rs 2800 respectively. After 3 months, A invested Rs 200 more and at the same time B withdrew Rs 400 from his investment. If after the end of 10 months from the start of business, total profit earned by them is Rs 28,380, what is A’s share from it?
A) Rs 14830
B) Rs 19240
C) Rs 13820
D) Rs 13760
E) Rs 14520
View Answer
Option  E
Solution:
Ratio of profit share of A : B is
2500*3 + 2700*7 : 2800*3 + 2400*7
25*3 + 27*7 : 28*3 + 24*7
25 + 9*7 : 28 + 8*7
25+63 : 28+56
88 : 84
22 : 21
So A’s share = 22/(22+21) * 28380 = Rs 14520

3. Ratio of age of A 3 years hence to age of B 3 years ago is 9 : 10. Also after 7 years B’s age will be twice A’s age 4 years ago. A is younger than B by how many years?
A) 9 years
B) 5 years
C) 7 years
D) 6 years
E) 8 years
View Answer
Option  A
Solution:
(A+3)/(B-3) = 9/10
(B+7) = 2(A-4)
Solve both
A = 24, B = 33
4. A person invested a total of Rs 6000 in two schemes A and B. Scheme A offers 20% rate of interest at compound interest and scheme B offers 12% per annum rate of interest. If after 2 years the person got a total of Rs 8140, what is the amount invested in scheme A?
A) Rs 2500
B) Rs 3000
C) Rs 4500
D) Rs 3500
E) Rs 4000
View Answer
Option  D
Solution:
Let amount invested in scheme A = Rs x, so in B = Rs (6000-x)
Interest after 2 years = 8140-6000 = Rs 2140
So
(x * [1 + 20/100]2 – x) + (6000-x)*12*2/100 = 2140
36x/25 – x + 1440 – 6x/25 = 2140
x/5 = 2140-1440
Solve, x = Rs 3500
So amount invested in scheme A = Rs 3500

5. 15 men can complete a work in 8 days. Same work can be completed by 20 women in 12 days. Two groups are made containing 10 men and 15 women respectively. Both groups work alternately for 4 days each starting with men’s group. In this how in how many days the work will get completed?
A) 15 days
B) 13 1/3 days
C) 20 days
D) 16 2/3 days
E) 12 days
View Answer
Option  B
Solution:
15 men in 8 days, so 10 men in 15*8/10 = 12 days
20 women in 12 days, so 15 women in 20*12/15 = 16 days
10 men 1 work in 12 days, so in 4 days they do 4/12 = 1/3rd word
15 women 1 work in 16 days, so in 4 days they do 4/16 = 1/4th work
in 1st 4 days work done = 1/3, in next 4 days work done = 1/4, in next 4 days men’s turn so they did 1/3 work
Up to now wok done is 1/3 + 1/4 + 1/3 = 11/12
Remaining work = 1 – 11/12 = 1/12
Now women’s turn
15 women 1 work in 16 days, so 1/12 work in 1/12 * 16 = 4/3 days = 1 1/3 days
so total days = 4+4+4+1 1/3 = 13 1/3 days

6. A businessman sells a commodity at 20% profit. If he had bought it 20% less and sold it for Rs6 less, then he would have gained 25%. What is the cost price of the commodity?
A) Rs. 10
B)  Rs. 25
C) Rs. 40
D) Rs. 30
E) Rs. 55
View Answer
Option  D
Solution:
20% profit = 1/5. So CP = 5, SP = 5+1 = 6
Now make CP 20% less, CP becomes = 80/100 * 5 = 4, Now there is 25% profit So SP becomes 5
Original SP = 6, final = 5. Difference is 1
So 1 == 6 [Rs 6 less] So CP = 5  == 30

7. A train start from point A and move towards B. It met with an accident after 35km and covered remaining distance at 2/3rd of its speed and it late by 30 minutes. If the accident happened 20km after then train would be 15 minutes late. Find the distance?
A) 64 km
B) 73 km
C) 80 km
D) 85 km
E) 75 km
View Answer
Option  E
Solution:
It saves 15 min in 20 km
So for 30min it cover 20/15 * 30 = 40km
So distance = 40 + 35= 75 km

8. In a bag there are three types of coins, 1rupee, 50 paisa and 25paisa in the ratio of 6:10:12. There total value is Rs224. The total number of coins is?
A) 425
B) 484
C) 448
D) 434
E) 440
View Answer
Option C
Solution:
First make ratio according to rupee
6 * 1 : 10 * 1/2 : 12 * 1/4
6 : 5 : 3
(6+5+3) 14 = 224
1 =16
(6+10+12) = 28 = 28*16 = 448

9. A boat can row to a place 48 km away and come back in 20 hours. The time to row 24 km with the stream is same as the time to row 16 km against the stream. Find the speed of boat in still water.
A) 1.5 kmph
B) 3.5 kmph
C) 5.5 kmph
D) 7.5 kmph
E) None of these
View Answer
Option  E
Solution:
Downstream speed = 24/x km/hr
Upstream speed = 16/x km/hr
48/(24/x) + 48/(16/x) = 20
Solve, x = 4 km/hr
So, downstream speed = 6 km/hr, upstream speed = 4 km/hr
Speed of boat = 1/2 * (6 + 4) km/hr = 5 km/hr

10. From a deck of 52 cards, two cards are selected at random. Find the probability of getting at least one spade.
A) 9/34
B) 11/32
C) 15/34
D) 4/17
E) 6/17
View Answer
Option   C
Solution:
Case 1: 1 spade
Probability = 13C1 * 39C1/52C2 = 13/34
Case 2 : Both spades
Probability = 13C2/52C2 = 1/17
Add both cases =  13/34 + 1/17 = 15/34

## 5 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions for IBPS PO Prelims Set 49”

1. gomathy priya

ty team:))

2. rashi singh

mam in qs 6 , last m aap 20 kaha s laayi hai

1. It has to be CP =5 =30

1. rashi singh

An article was sold at a profit of 12%.If the cost price would be 10% less and selling price would be Rs. 5.75 more, there would be profit of 30%.Then at what price it should be sold to make a profit of 20%?