Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 107

Directions(1-5): Answer the following questions based on given information.
The graph provides the information about the number of HP service centers in different states in different years.

  1. What was the difference between the average number of service centers in Delhi and Punjab in 2012 and the average of the number of service centers in Punjab and Orissa in 2015?
    6
    14
    10
    8
    12
    Option D
    Required difference = (54+50)/2+(48+40)/2 = 8

     

  2. What was the ratio of the total number of service centers in Orissa during the period 2013 to 2015 to the total number of service centers in Delhi during the period 2012 to 2014?
    137:154
    139:152
    137:150
    121:144
    130:151
    Option A
    Total number of service centers in Orissa during the period 2013 to 2015 = 42+45+50 = 137
    Total number of service centers in Delhi during the period 2012 to 2014 = 48+52+54 = 154
    Required ratio = 137:154

     

  3. The total number of service centers in 2014 in the 3 states combined was what percentage of the total number of service centers in 2013 and 2015 in the 3 states combined?
    43.34%
    40.12%
    48.71%
    40.55%
    39.14%
    Option C
    Total number of service centers in 2014 in the 3 states combined = (54+45+52) = 151
    Total number of service centers in 2013 and 2015 in the 3 states combined = (52+42+46) + (66+50+54) = 310
    Required% = 151/310*100 = 48.71%

     

  4. What was the percentage increase in the total number of service centers in the 3 states combined in 2015 with respect to 2013?
    25.25%
    28.20%
    21.43%
    19.51%
    20.15%
    Option C
    Required% = [(66+50+54)-(52+42+46)]/(52+42+46)*100
    = 21.43%

     

  5. Out of the total number of service centers in Orissa and Punjab in 2012 and 2013 combined 5/83 of them were located near residential areas. What was the total number of service centers in Orissa and Punjab in 2012 and 2013 combined that were located near residential areas?
    18
    15
    12
    10
    20
    Option D
    Total number of service centers in Orissa and Punjab in 2012 and 2013 combined
    = 5/83*(38+40+42+46) = 10

     

  6. Directions(6-10): Find the odd one out of the following question.

  7. 6,9,16,29,55,81
    29
    6
    9
    55
    81
    Option D
    +2^2-1
    +3^2-2
    +4^2-3
    +5^2-4
    +6^2-5
    50 should be in place of 55.

     

  8. 17,21,33,63,118,229
    63
    33
    17
    21
    118
    Option E
    +2*2
    +3*4
    +5*6
    +7*8
    +11*10
    119 should be in place of 118.

     

  9. 15,14,24,63,236,1175
    24
    15
    14
    63
    1175
    Option E
    *1-1^2
    *2-2^2
    *3-3^2
    *4-4^2
    *5-5^2
    1155 should be in place of 1175.

     

  10. 16,16,17,21,52,116
    16
    21
    116
    52
    17
    Option B
    +0^3
    +1^3
    +2^3
    +3^3
    +4^3
    25 should be in place of 21.

     

  11. 3,8,11,19,30,49,79,126
    126
    19
    49
    11
    79
    Option A
    3+8
    8+11
    11+19
    19+30
    30+49
    49+79
    79+126
    128 should be in place of 126.

     


Related posts

Leave a Comment