Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 117

  1. The profit obtained on the sale of 15 books was Rs.1200 and the selling price of each book is Rs.640. If the marked price of the book is 25% more than its cost price, find the marked price of each book.
    Rs.400
    Rs.900
    Rs.700
    Rs.600
    Rs.500
    Option C
    SP of each book = Rs.640
    Profit earned on each book = 1200/15 = Rs.80
    CP of each book = 640 – 80 = Rs.560
    MP of each book = 560*1.25 = Rs.700

     

  2. A man while travelling a distance of 200 km by a car at a speed of 40 km/hr. his car breaks down at half the journey and the remaining distance covered by bus to reach his destination. If the total time taken to reach the destination is 4.5 hours. Find the speed of the bus.
    90 km/hr.
    30 km/hr.
    70 km/hr.
    80 km/hr.
    50 km/hr.
    Option D
    Time taken to reach half of the distance = 100/40 = 2.5 hours
    Time taken by bus to reach half distance = 4.5 – 2.5 = 2 hours
    Half distance = 200/2 = 100 km
    Required speed of bus = 100/2 = 50 km/hr.

     

  3. A sum of Rs.3600 is divided into two principals. One principal is invested at 8% pa for 2 years and the other is invested at 9% pa for 3 years. If the total simple interest obtained is Rs.741. Find the larger principal?
    2100
    1600
    1800
    2300
    1100
    Option A
    Let the amount invested at 8% pa be x.
    The amount invested at 9% pa = Rs.(3600-x)
    0.16x +0.27(3600-x) = 741
    =>x = 2100

     

  4. A solution containing 45 ml of acid and 60 ml of water is completely mixed with another solution E which contains 7/11 of acid. If the proportion of acid and water in the final mixture is equal, find the quantity of solution E.
    50 ml
    46 ml
    62 ml
    59 ml
    55 ml
    Option E
    Let the quantity of solution E be x ml.
    Amount of acid in final mixture = (45 + 7x/11) ml
    Amount of water in final mixture = (60 + 4x/11) ml
    Now, (45 + 7x/11) = (60 + 4x/11)
    => x = 55 ml

     

  5. Annu bought (x+2) apples at the rate of Rs.12 each. One apple got rotten during transportation and he sold all the remaining apples for Rs.300. If the percentage profit made by Annu in the whole transaction is 25%. Find the number of apples sold by Annu.
    20
    15
    11
    19
    13
    Option D
    Total CP of apples = 12*(x+2) = Rs.12(x+2)
    300/1.25 = 12(x+2)
    =>(x+2) = 20
    Number of apples sold = 20 – 1 = 19

     

  6. On a sunny day, a boat can cover 84 km in still water or 112 km in downstream is 3 hour 30 minutes. On a rainy day the speed of the stream is increased by 50% whereas due to low validity the speed of the boat is decreased by 25%. Find the time taken by the boat to cover 27 km upstream and 90 km downstream on a rainy day.
    4.9 hours
    7.5 hours
    6.9 hours
    5.4 hours
    6.2 hours
    Option B
    Speed of boat in still water on a sunny day = 84/3.5 = 24 km/hr.
    Downstream speed of the boat on a sunny day = 32 km/hr.
    Speed of the stream on a sunny day = 32 – 24 =8 km/hr.
    Speed of the boat in still water on a rainy day = 24*0.75 = 18 km/hr.
    Speed of the stream on a rainy day = 8*1.5 = 12 km/hr.
    Upstream speed of the boat on a rainy day = 18 – 12 = 6 km/hr.
    Downstream speed of the boat on a rainy day = 18+12 = 30 km/hr.
    Time taken by the boat to cover 27 k
    upstream and 90 km downstream = 27/6 + 90/30 = 7.5 hours

     

  7. 840 g gold and 350 g silver are heated in a furnace and their molten forms are mixed to form a homogeneous alloy. X g alloy is sold out and after that the remaining alloy is heated again and 150g is mixed with it. Find the value of x, if the ratio of gold and silver in the final alloy becomes 3:2.
    340 g
    280 g
    320 g
    300 g
    220 g
    Option A
    Ratio of the gold to silver in the alloy = 840:350
    = 12:5
    Now, (840 – 12x/17)/(350 – 5x/17 + 150) = 3/2
    =>x = 340 g

     

  8. Sonu can finish a task in 6 days while Ravi takes 8 days to finish the same task. If Sonu works for 2 days and then Ravi joins him from the next day and both complete the work, find the percentage of work done by Sonu.
    60.7%
    77.8%
    66.2%
    62.8%
    71.5%
    Option E
    Total work = LCM(6,8) = 24 units
    Work done by Sonu in a day = 24/6 = 4 units
    Work done by Ravi in a day = 24/8 = 3 units
    work done by Sonu in 4 days = 4*2 = 8 units
    Remaining work = 24 – 8 = 16 units
    16 units of work can be done in 16/7 days.
    Work done by Sonu in 16/7 days = 4*16/7 = 64/7 units
    Total units of work done by Sonu = 64/7 + 8 = 120/7 units
    Required% = {120/(24*7)}*100 = 71.5%

     

  9. Monthly income of Vimal is 30% more than the monthly income of Monika. Monthly savings of Monika and Vimal are in the ratio 4:5 resp. Monthly savings of Vimal is 25% less than the monthly expenses of Monika, if her expenses are Rs.6600 less than the monthly expenses of Vimal.
    Rs.44000
    Rs.32000
    Rs.28000
    Rs.35000
    Rs.22000
    Option B
    Let the monthly income of Monika be Rs.y.
    The monthly income of Vimal = Rs.1.3y
    Monthly expenses of Monika = 5x/0.75 = Rs.20x/3
    Monthly expenses of Vimal = Rs.(20x/3 + 6600)
    Now, (4x + 20x/3)/(5x + 20x/3 + 6600) = y/1.3y
    => x= 3000
    So, the monthly income of Monika = 4*3000 + 20 * 3000/3 = Rs.32000

     

  10. A bag contains ‘x’ red, ‘2x-3’ blue and ‘2x+3’ green balls. If two balls are randomly drawn from the bag, the probability that a red ball and a green ball are drawn is 1/5. What is the probability of drawing a blue ball from the bag?
    12/39
    11/30
    9/34
    11/35
    10/33
    Option D
    Total number of balls in the bag = x+2x-3+2x+3
    = 5x
    Probability that a red and a green ball drawn = {xC1*(2x+3)C1}/5xC2 = 1/5
    x*(2x+3)*2/5*(5x-1) = 1/5
    =>x = 7
    The bag contains 7 red, 11 blue and 17 green balls.
    Probability that a blue ball is drawn from the bag = 11C1/35C1 = 11/35

     


Related posts

Leave a Comment