Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 119

  1. A clock is set right at 8 a.m. The clock gains 10 minutes in 24 hours will be the true time when the clock indicates 1 p.m. on the following day?
    41 min. past 18
    35 min. past 16
    49 min. past 14
    36 min. past 10
    48 min. past 12
    Option E
    Time from 8 a.m. on a day to 1 p.m. on the following day = 29 hours.
    24 hours 10 min. of this clock = 24 hours of the correct clock
    145/6 hrs of this clock = 24 hours of the correct clock
    29 hours of this clock = 24*6/145*29 hrs of the correct clock = 28 hrs 48 min of the correct clock
    48 min. past 12

     

  2. In one litre of mixture of alcohol and water, 30% is water. The amount of alcohol that must be added to the mixture, so that the part of water in the mixture becomes 15%, find the amount of added water.
    1000 ml
    1100 ml
    1400 ml
    1200 ml
    1500 ml
    Option A
    1000 ml of mixture, Alcohol = 700 ml
    Water = 300 ml
    Let x ml of alcohol is mixed.
    300/(1000+x)*100 = 15
    =>x = 1000 ml

     

  3. A and B started business with Rs 600 and Rs 500 respectively. After 4 months, C replaces B with X% of B’s capital. After 1 year C’s share out of the total profit 24000 is 5600. Find the value of X.
    40%
    50%
    70%
    60%
    80%
    Option C
    A:B:C = 600*12:500*4:5x*8 =180:50:x
    C’s profit = ×/(230+x) × 24000
    =>×/(230+x) × 24000 = 5600
    =>x = 70%

     

  4. A shopkeeper bought a bed and a mattress together for Rs.12000. He sold the bed at a profit of 20% and the mattress at a loss of 25%. Find the selling price of the bed if in this whole transaction he had a profit of 5%.
    Rs.8800
    Rs.9100
    Rs.9600
    Rs.7400
    Rs.8000
    Option C
    Let CP be Rs.x
    CP = Rs.12000-x
    Now, 1.2x + (12000-x)*0.75 = 12000*1.05
    =>x = 8000
    SP of the bed = 8000*1.2 = Rs.9600

     

  5. Average age of a class of 108 students is 18 years. Average age of all the boys in the class is 20 years and the average age of all the girls in the class is 15 years 6 months. Find the difference between the number of boys and number of girls in the class.
    10
    14
    16
    12
    18
    Option D
    Sum of all the students = 18*108 = 1944 years
    Let the number of boys be x and girls be (108-x)
    Now, x*20 + (108-x)*15.5 = 1944
    =>x = 60
    Difference between the number of girls and boys = 60-48 = 12

     

  6. Mani invested Rs. X in a scheme offering 10% simple interest for 3 years. Had he invested the amount in another scheme offering compound interest at the same rate of interest compounded annually for the same period, he would have gained Rs.527 more. Find the value of x.
    15000
    17000
    16000
    19000
    18000
    Option B
    SI = x*0.10*3 = Rs.0.30x
    CI = x*{(1+0.10)^3 -1} = Rs.0.331x
    Now, 0.331x – 0.3x = 527
    =>x = 17000

     

  7. Present ages of X,Y and Z are in the ratio 4:3:7 resp. Present age of Q is 40% more than the age of Y 4 years ago. Find the present age of Q if the present age of X,Y,Z and Q is 35 years.
    23 years
    26 years
    20 years
    25 years
    28 years
    Option E
    Present age of Q = 1.4*(3x-4)= 4.2x – 5.6 years
    Now, 4x+3x+7x+4.2x – 5.6 = 35*4
    =>x = 8
    Present age of Q = 4.2*8 – 5.6 = 28 years

     

  8. Sum of present ages of A and B is 41. Age of A 2 year hence is equal to age of C, 1 year ago. Age of A, 4 year hence is equal to age of B 1year ago and ratio of present age of A and D is 3 : 4. Find the difference of age of C and D.
    5 years
    2 years
    4 years
    3 years
    6 years
    Option D
    A+ B = 41 …(i)
    C -1 = A + 2 C = A + 3
    And A + 4 = B – 1
    ⇒ B = A + 5 …(ii)
    From (i) + (ii)
    A = 18 years
    B = 18 + 5 = 23 years
    C = 18 + 3 = 21 years
    D = = 24 years
    Required difference = 24 – 21 = 3 years

     

  9. Rakesh adds 12% of his salary in PPF. 3/8th of the remaining amount is spent on clothes and the difference between PPF and clothes expenses is Rs 10500. Remaining amount is spent on house rent and other expenses. If house rent expenses is Rs 1500 less than other expenses, then what is the house rent expenses?
    15000
    12000
    16000
    13000
    17000
    Option D
    12% of the salary is added as PPF.
    Remaining Part = 100 – 12 = 88%
    Amount spent on clothes = of 88% = 33%
    Difference between PPF and cloth expanses = 33 – 12 = 21% of salary = 10500
    Total salary = 50000
    Other expanses = House Rent expanses + 1500
    House Rent expanses + Other expanses = (100 – 33 – 12)% of salary = 55% of salary = 27500
    House Rent expanses + House Rent expanses + 1500 = 27500 2 × House Rent expanses = 27500 – 1500 = 26000
    House Rent expanses = 13000

     

  10. A pipe can fill a cistern in 6 hrs. Due to a leak in its bottom, it is filled in 7 hrs. When the cistern is full, in how much time will it be emptied by the leak?
    40 hrs
    42 hrs
    49 hrs
    44 hrs
    46 hrs
    Option B
    In one hour,part of cistern filled = 1/6
    In one hour, cistern can be filled= 1/7
    In one hour 1/6−1/7=142
    Cistern will be emptied in = 42 hrs

     


Related posts

Leave a Comment