Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 157

  1. The ratio of boys and girls in a section is 2:3. If the difference between the number of girls and boys in section is 50. What is the strength of the section?
    200
    110
    150
    100
    250
    Option E
    3x – 2x = 50
    =>x = 50
    Boys = 100
    Girls = 150
    Total =250

     

  2. A train running with a speed of 90km/hr. crosses a pole in 12.2 seconds. Find the length of the train.
    315 m
    250 m
    225 m
    305 m
    270 m
    Option D
    Speed = 90*5/18 = 25 m/s
    Length = 25*12.2 = 305 m

     

  3. In a mixture of acetone and water, the ratio of acetone to water is 3:5. 8 litres of the mixture is taken out and is replaced with 7 litres of water such that the ratio of water becomes 4:9. What is the initial amount of the mixture?
    60
    40
    80
    50
    70
    Option B
    Amount of acetone removed = (3*8)/8 = 3 L
    Amount of water removed = (5*8)/8 = 5 L
    (3x – 3)/(5x – 5 + 7)= 4/9
    => x = 5
    Initial amount of the mixture = 8x = 40 L

     

  4. The average age of a group of 12 persons is 65 years. Three persons of age , 15 years, 20 years and 25 years left the group and three new persons of age 28 years , 30 years and 32 years joined the group. What is the new average age of the group?
    80.8 years
    71.9 years
    60.8 years
    67.5 years
    55.5 years
    Option D
    Sum of their ages = 65*12 = 780 years
    Sum of their after three persons left and three persons joined
    = 780 – 15 -20 -25 + 28 +30 + 32 = 810 years
    New average age = 810/12 = 67.5 years

     

  5. A,B and C invested Rs.20000 , Rs.15000 and Rs.10000 in a business. After one year, the total profit received by them is Rs.2430. What is the profit share of C?
    Rs.615
    Rs.620
    Rs.540
    Rs.440
    Rs.500
    Option C
    Ratio of investment = 4:3:2
    Total profit received = Rs.2430
    Profit share of C = 2/9*2430 = Rs.540

     

  6. If the difference between the compound interest and simple interest on a certain sum of money for 2 years at 25% per annum is Rs.156.25. Find the principal amount.
    Rs.3200
    Rs.3000
    Rs.2500
    Rs.1500
    Rs.2000
    Option C
    SI = (x*2*25)/100 = Rs.x/2
    CI = x*{1+(25/100)}^2 – x = Rs.9x/16
    Difference = 9x/16 – x/2 = 156.25
    =>x = Rs.2500

     

  7. The area of a rectangle and a square lawn are equal. The length of the rectangle lawn is 9 more than its breadth and its perimeter is 82 m. What is the measure of sides of the square lawn?
    18
    15
    12
    20
    10
    Option D
    Let length be x m and breadth be (x-9) m.
    2*{x+(x-9)} =82
    => x = 25
    Length = 25 m
    Breadth = 16 m
    Area of the square = 25*16 = 400 m^2
    Sides = 20 m

     

  8. A and B have efficiency in the ratio 5:3 resp. If working together, they can complete the work in 7.5 days. A takes how many less days than B to complete the same work alone?
    10
    8
    5
    9
    6
    Option B
    Total work = (5+3)*7.5 = 60 units
    Time taken by A = 60/5 = 12 days
    Time taken by B = 60/3 = 20 days
    A takes 8 days less than B to complete the whole work.

     

  9. If the manufacturer gains 5%, the Wholesale dealer 8% and the retailer 12%, find the cost of production of an article whose retail price is Rs 1247.
    Rs.850
    Rs.880
    Rs.900
    Rs.982
    Rs.720
    Option D
    C.P. of article
    = 1247 × (100/105) × (100/108) × (100/112) = Rs. 981.8 = Rs.982

     

  10. In an office , the ratio of male to female employees is 2:3. 20% of the male employees and 25% of the female employees are in the IT department and 20% of the remaining employees are in marketing department. What is the number of employees in marketing department, if the total number of employees in the office is 1500?
    200
    220
    231
    225
    241
    Option C
    2x+3x = 1500
    =>5x = 1500
    =>x = 300
    Male = 2x = 600
    Female = 3x = 900
    Number of employees in IT department = 20% of 600+25% of 900 = 345
    Remaining employees = 1500 – 345 = 1155
    Number of employees in Marketing department = 20% of 1155 = 231

     


Related posts

Leave a Comment