Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 160

  1. When a person sold an article, his profit percent is 60% of the selling price. If the cost price is increased by 75% and the selling price remains the same, then find decrement in the profit is what percent of the selling price of the article?
    50%
    40%
    10%
    30%
    20%
    Option D
    Let the selling price be 250x
    Profit = 150x CP=250x − 150x = 100x
    Now, new C.P. = 100x × 175 100 = 175x
    New S.P. = 250x
    New profit = 250x – 175x = 75x
    Required % = [(150x−75x)/250x] × 100 = 30%

     

  2. An article is marked 6(2/3)% above the cost price and loss incurred on selling that article is 25% of the discount given on it. Then, find the discount % given?
    50(1/3)%
    52(1/5)%
    51(1/4)%
    53(1/3)%
    50(1/2)%
    Option D
    Let the cost price be Rs 3x Then the marked price= Rs 5x
    And let the discount given be Rs 4y
    Loss incurred= Rs y
    3x − y = 5x − 4y
    3y = 2x
    Marked price=Rs 15/2 y
    Required discount % = 4y*2/15y × 100 = 53(1/3)%

     

  3. A train travelling at 72 km/hr. classes a platform of 160 m in 18 second and another train travelling at 90 km/hr crosses the same platform in 15 second. Find the length of another train?
    205 m
    250 m
    215 m
    220 m
    200 m
    Option C
    Speed of 1st train = 72 × 5 18 = 20 m/s
    Distance travelled by 1st train = 20 × 18 = 360 m
    Length of train (1st) = 360 – 160 = 200 m
    Speed of 2nd train = 90 × 5 18 = 25 m/s
    Distance travelled = 25 × 15 = 375 m
    Length of 2nd train = 375 − 160 = 215 m

     

  4. If A start from P with speed 60 km/hr at 8:00 am and B starts with speed 70 km/hr. at 8 : 30 am from Q and total distance between P and Q is 680 km, find at what time they will cross each other?
    1 : 00 pm
    2 : 10 pm
    3 : 15 pm
    1 : 30 pm
    2 : 30 pm
    Option D
    Dist travelled by A in 1 2 hr = 30 km
    Remaining distance to be covered = 680 – 30 = 650 km
    Relative Speed = 60 + 70 = 130
    Time taken = 650 130 = 5 hr
    Time = 8 : 30 + 5 hr = 1 : 30 pm

     

  5. If a person invested 6000 at T% S.I for 3 year and same amount at (T + 5)% CI for 2 year and difference between both interest is 60 Rs. then find T (in %)?
    13%
    15%
    18%
    12%
    10%
    Option B
    By going with the options Interest received at SI = 6000 × 3 × 15 100 = Rs.2700
    T + 5 = 20%
    Interest received after 2 yrs at CI = 6000 × 44/100 = 2640
    Difference = 2700 – 2640 = Rs.60
    T = 15%

     

  6. Directions(6-10): What will come in place of question mark “?” in the following questions.

  7. 623898 × 99 = ? × 60,000
    1200
    1000
    1100
    1030
    1350
    Option D
    623898 × 99 = ? × 60,000
    ? = (623898 × 99)/60000
    = 624000 × 100/600000 == 1030

     

  8. √𝟔𝟐𝟒. 𝟗1 + (𝟒. 8)^1/𝟐 =? ÷ 𝟏𝟒.𝟗
    10
    5
    7
    12
    14
    Option A
    √𝟔𝟐𝟒. 𝟗1 + (𝟒. 8)^1/𝟐 =? ÷ 𝟏𝟒.𝟗
    √625 + 5^2 =?÷ 15
    ⇒ 25 + 25 =?× 5
    => ? = 50/5 = 10

     

  9. 564.666 + 82.5091 × 44.581 – 34.111 = ?
    4225
    4210
    4400
    4141
    4000
    Option B
    564.666 + 82.5091 × 44.581 – 34.111 = ?
    = 565 + 82 × 45 – 34 = 4250 = 4210

     

  10. (47% of 1442 – 36% of 1412) ÷ 63 = ?
    4
    5
    3
    6
    7
    Option C
    (47% of 1442 – 36% of 1412) ÷ 63 = ?
    (47% × 1442 − 36% × 1412)/63
    = [(1440 × 45)/100 – (35 × 1410)/100]/60
    = (648 − 493.5)/60 = 3

     

  11. (341789 + 265108) ÷ (8936 – 3578) = ?
    100
    113
    110
    125
    120
    Option B
    (341789 + 265108) ÷ (8936 – 3578) = ?
    = (341789 + 265108)/(8936 – 3578) = 606897/5358
    = 606900/5360 = 113

     


Related posts

Leave a Comment