Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 163

  1. A material is purchased for Rs. 600.Rs. 600. If one fourth of the material is sold at a loss of 20% and the remaining at a gain of 10%, find out the overall gain or loss percentage?
    4(1/5)%
    5(1/3)%
    3(1/2)%
    2(1/2)%
    2(1/3)%
    Option D
    Price received by selling one fourth at 20% loss
    =14×600×80100=120=14×600×80100=120
    Price received by selling remaining at 10% gain
    =3/4×600×110/100=495
    Total selling price =120+495=615=120+495=615
    Overall gain =615−600=15
    Overall gain percentage
    = 15×100/600 = 5/2% = 2(1/2)%

     

  2. A and B started a partnership business investing some amount in the ratio of 3 : 5. C joined them after six months with an amount equal to that of B. In what proportion should the profit at the end of one year be distributed amount A, B and C.
    6:13:8
    6:11:9
    6:10:5
    3:10:5
    6:10:11
    Option C
    A:B:C =(3x*12):(5x*12):(5x*6)
    = 36:60:30
    = 6:10:5

     

  3. A is twice as good as workman as B and together they finish a piece of work in 18 days. In how many days will B alone finish the work.
    58 Days
    50 Days
    46 Days
    43 Days
    54 Days
    Option E
    A:B = 2:1
    Also (A+B) one day work = 1/18
    =(1/18∗1/3)=1/54
    54 Days

     

  4. A train covers a distance in 50 minutes, if it runs at a speed of 48kmph on an average. Find the speed at which the train must run to reduce the time of journey to 40 minutes.
    65kmph
    60kmph
    56kmph
    40kmph
    62kmph
    Option B
    Time = 50/60 hr = 5/6 hr
    Speed = 48 mph
    Distance = S*T = 48 * 5/6 = 40 km
    Time = 40/60 hr = 2/3 hr
    Speed = Distance/Time
    New speed = 40*3/2 kmph = 60kmph

     

  5. Sound is said to travel in air at about 1100 feet per second. A man hears the axe striking the tree, 11/5 seconds after he sees it strike the tree. How far is the man from the wood chopper?
    2420 ft
    2330 ft
    2150 ft
    2400 ft
    2020 ft
    Option A
    Speed of sound =1100 ft/s
    Time =1/15 second
    Distance =1100×11/5=220×11= 2420 ft

     

  6. A batsman scored 110 runs which included 3 boundaries and 8 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets?
    45(6/17)%
    40(4/11)%
    45(5/11)%
    41(5/13)%
    45(5/10)%
    Option C
    Total runs scored from boundaries and sixes
    =3×4+8×6=60
    Total runs scored by running between the wickets
    =110−60=50
    Required percent
    =(50/110)×100=500/11= 45(5/11)%

     

  7. A container contains 40 litres of milk. From this container 4 litres of milk was taken out and replaced by water. This process was repeated further two times. How much milk is now contained by the container?
    22.04
    25.52
    20.20
    29.16
    22.11
    Option D
    Amount of milk in the container
    =40(1−4/40)^3 = 40(1−1/10)^3 = 40×9/10×9/10×9/10
    =(4×9×9×9)/100 = 29.16

     

  8. Raj’s age after six years will be three-seventh of his father’s age. Ten years ago the ratio of their ages was 1:51:5. What is Raj’s father’s age at present?
    10 years
    20 years
    40 years
    50 years
    30 years
    Option D
    x+16=3/7(5x+16)
    ⇒7x+112=15x+48
    ⇒8x=64
    ⇒x=8
    Raj’s father’s present age
    =5x+10 = 5×8+10 = 50 years

     

  9. A rectangular plot measuring 90 metres by 50 metres needs to be enclosed by wire fencing such that poles of the fence will be kept 5 metres apart. How many poles will be needed?
    40
    62
    67
    56
    58
    Option D
    Length of the wire fencing
    = 2(90+50)=280m
    Number of poles required
    =280/5 = 56

     

  10. A box contains 4 red, 3 white and 2 blue balls. Three balls are drawn at random. Find out the number of ways of selecting the balls of different colours.
    20
    17
    10
    15
    24
    Option E
    Total number of ways
    = 4C1 x 3C1 x 2C1
    = 4 x 3 x 2
    = 24

     


Related posts

Leave a Comment