Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 170

Directions(1-5): What approximate value will come in place of question mark ‘?’ in the following questions.

  1. (1224)^1/2 + (485)^1/2 = ?*(360.98)^1/2
    4
    5
    6
    3
    7
    Option D
    (1224)^1/2 + (485)^1/2 = ?*(360.98)^1/2
    =>(1225)^1/2 + (484)^1/2 = ?*(361)^1/2
    =>35 +22 = ?+19
    =>? = 3

     

  2. (220.82 – 149.21)/(19.9% of 89) = ?
    5
    6
    8
    7
    4
    Option E
    (220.82 – 149.21)/(19.9% of 89) = ?
    =>(221 – 149)/(20% of 90) = ?
    =>? = 72/18
    =>? = 4

     

  3. (784.1 + 511.9 – 100.01)/3.99 = ?
    285
    300
    320
    410
    451
    Option B
    (784.1 + 511.9 – 100.01)/3.99 = ?
    =>(784 + 512 – 100)/4 = ?
    =>? = 1196/4
    =>? = 300

     

  4. 59.980% of 599.98 + 34.99% of 499.99 = ?
    500
    320
    440
    535
    480
    Option D
    59.980% of 599.98 + 34.99% of 499.99 = ?
    =>60% of 600 + 35% of 500 = ?
    =>? = 360+175
    =>? = 535

     

  5. 11.84*125.12/5.008+799.9 = ?
    1200
    1300
    1100
    1400
    1000
    Option C
    11.84*125.12/5.008+799.9 = ?
    =>12*125/5+800 = ?
    =>300+800 = ?
    =>? = 1100

     

  6. Two alloys contain 40% and 35% of gold in it resp. If 24kg of first type alloy is mixed with 16 kg of second type of alloy then find the percentage of gold in the resulting mixture.
    49%
    44%
    38%
    40%
    30%
    Option C
    First alloy quantity = 0.4*24 = 9.6 kg
    Second alloy quantity = 0.35*16 = 5.6 kg
    % of gold in resulting mixture = {(9.6+5.6)/(24+16)}*100 = 38%

     

  7. The monthly incomes of Ram and Shyam is 14:15 resp. and their monthly expenditure is Rs.4600 and Rs.4500 resp. If saving of Shyam is 12.5% more than the savings of Ram. Find the monthly income of Shyam.
    Rs.13500
    Rs.13300
    Rs.15000
    Rs.12000
    Rs.11200
    Option A
    (14x – 4600)/(15x – 4500) = 8/9
    =>x = 900
    Monthly income of Shyam = 15*900 = Rs.13500

     

  8. A man travelled certain distance in three equal parts with different speeds of 12 km/hr., 16km/hr. and 20km/hr. resp. Find his average speed for the overall journey.
    11.02 km/hr.
    17.17 km/hr.
    18.84 km/hr.
    15.32 km/hr.
    10.21 km/hr.
    Option D
    Total time taken by the man = [x/12 + x/16 + x/20]Average speed = 3x/[ x/12 + x/16 + x/20] = 15.32 km/hr.

     

  9. A man invested Rs.20000 at simple interest for 2 years at the rate of r% and gets an interest of Rs.2000. If he invested total amount (Principal and interest) in a scheme offering simple interest at the rate of (r+3)%. Find the total interest obtained by the man from scheme after 2 years?
    Rs.3450
    Rs.3245
    Rs.3520
    Rs.3151
    Rs.3320
    Option C
    Interest for one year = 2000/2 = Rs.1000
    Rate = 1000/20000*100 = 5%
    Interest earned = 22000*8%*2 = Rs.3520

     

  10. Two dices are thrown, find the probability of getting an even number after multiplying numbers obtained from each dice.
    1/2
    3/4
    4/7
    7/9
    5/7
    Option B
    Probability = ½*1/2+1/2*1/2+1/2*1/2
    = ¾

     


Related posts

Leave a Comment