Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 174

  1. Lalith calculates his profit percentage on selling the price whereas Rohan calculates his profit on cost price.They find the difference of their profit is Rs. 275.If the selling price for both of them is same and lalith gets 25% profit and Rohan gets 15% profit , then find their selling price?
    Rs. 2350
    Rs.2300
    Rs.2100
    Rs.2250
    Rs.2400
    Option B
    Let the selling price be = Rs.x
    CP of Lalith = (100-25)/ 100 *x= 3x/4
    CP of rohan= 100x/ (100+15) = 20x/23
    Difference = 20x/23 – 3x/4= 275
    => x= Rs.2300

     

  2. A vendor purshased basket at the rate of Rs.400 from the whole sale dealer .He marked up the price by 30% and allowed a discount of 8% on each set.Then find the profit percentage?
    12%
    11%
    18%
    19.6%
    15%
    Option
    CP= Rs.400
    MP=400*130/100= Rs.520
    SP= 520 *92/100 = Rs.478.4
    P%= 478.4-400/400 * 100 =19.6%

     

  3. Find the successive discount of 20%, 30% and 40% is?
    68.8%
    66.4%
    64.4%
    64.6%
    62.4%
    Option B
    Let CP= Rs.100
    So SP = 100 * 80/100 * 70/100 * 60/100
    SP=33.6
    Hence discount= 100- 33.6=66.4

     

  4. What is the speed of the train?
    I. Length of the platform is 20% of the length of the train.
    II. The train crosses the platform in 49seconds.
    III. The train crosses the signal pole in 12seconds.
    All I, II & III
    I and Either II or III
    Only II & III
    Any two of the three
    Question cannot be answered even with the information in all three statements.
    Option E
    Length of platform or train is not given.
    So, we can’t answer the question with the information given.

     

  5. What is the volume of the cylindrical tub?
    I. Area of the base is 100 square metres.
    II. Height of the tank is 5 metres.
    III. Diameter of the base is equal to height of the tank.
    Only I & II
    Only II & III
    Only I & III
    All I, II & III
    Either I and II or III
    Option E
    To get volume of cylinder, we need height and radius.
    So, from statement I and II or statement III volume of cylinder can be calculated.

     

  6. Visma invested some amount at the rate of 6% p.a. and at the end of 3 years he got Rs.3 6000 simple interest. How much compound interest he will get on same amount and same rate of interest after 2 years.

    Rs.25000
    Rs.23,900
    Rs,24000
    Rs.24,720
    Rs.10000
    Option D
    P= 36000 *100/ 3*6 =Rs.2,00,000
    CI for first year = 2,00,000 * 6/100 = 12,000
    CI for second year=12,000 + 12,000 *6/100 = 12,000 +720 =12,720
    Total CI = 12,000 + 12,720 =24,720

     

  7. The difference between compound interest and simple interest at the same rate Rs. 10000 for 4 years is Rs. 144. The rate of interest per annum is
    12%
    11%
    13%
    14%
    15%
    Option A
    CI-SI= P( r/100 ) ^2
    144= 10,000 ( r/100)^2
    144/10,000 = (r/100) ^2
    r= 12%

     

  8. In a group of goats and hens, the number of legs are 24 more than twice the number of heads. What is the number of goats in the group?
    10
    11
    12
    13
    14
    Option C
    let the number of goats = x
    Number of hens = y.
    legs = 4x+2y
    heads= x+y
    S04x+2y-2x-2y= 24
    =>x= 12

     

  9. If a and b are positive integers, such that a^b = 64, then (a – b)^a+b–2 = ?

    1
    2
    3
    0
    4
    Option A
    a^b= 64= 4^3
    =>a= 4 and b=3
    So (a – b)^a+b–2= 1 ^ 5=1

     

  10. A man bought one bed & one cot at Rs. 2500. He sold bed at 20% profit and cot at 30%. Find the C.P. of cot if selling price of both was same?
    Rs.1800
    Rs.1900
    Rs.1000
    Rs.1100
    Rs.1200
    Option E
    Let the CP of bed= Rs.x
    CP of cot = 2500 -x
    x*120/100 =(2500 -x)130/100
    =>x=1300
    CP of cot = 2500-1300 =Rs.1200

     

Related posts

Leave a Comment