# Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 185

1. A park is in triangular shape. It’s area is is 360 Sq cm. The ratio of breadth to that of height is 5: 9. Then find the perimeter of adjacent square park, if the height of the trianglular park is equal to the area of the square park?
21
22
23
24
25
Option D
The area of the trianglular park = (1/2)*b*h = 360 Sq cm

The ratio of breadth to that of height = 5: 9 (5x, 9x)

(1/2)*5x*9x = 360

45×2 = 720

X2 = (720/45) = 16

X = 4

The height of the trianglular park = 9x = 36 cm = Area of the square park

a2 = 36

Side of the square park (a) = 6 cm

Perimeter of the square park = 4a = 24 cm

2. priya, Shreya and Riya started a boutique by investing in the ratio of 4: 5: 7. After 4 months, Priya invested Rs. 7500 more but Riya withdraw Rs. 5000 respectively. Find the share of Shreya, if the total profit at the end of the year is Rs. 122720?
Rs. 12100
Rs. 52100
Rs. 62100
Rs. 32100
Rs. 42100
Option D
The share of Priya, Shreya and Riya

= > [4x*4 + (4x + 7500)*8]: [5x*12]: [7x*4 + (7x – 5000)*8]

= > [16x + 32x + 60000]: [60x]: [28x + 56x – 40000]

= > [48x + 60000]: [60x]: [84x – 40000]

Total profit = 122720

= > 48x + 60000 + 60x + 84x – 40000 = 122720

= > 192x + 20000 = 122720

= > 192x = 102720

= > x = 102720/192 = 535

The share of shreya = 60x = Rs. 32100

3. Three years ago, Kamala was 6 years younger than Vimala. The average age of both of them is 25 years. Then find the ratio of age of Kamala and Vimala, five years hence?
9: 13
8: 11
9: 11
5: 11
6: 11
Option C
Kamala = Vimala – 6 (The age difference between the two people is always same)

V – K = 6 –> (1)

The average age of Kamala and Vimala = 25 years

K + V = 25*2

K + V = 50 —-> (2)

solving the equation (1) and (2), we get,

Vimala = 28 years, Kamala = 22 years

Required ratio = (22 + 5): (28 + 5) = 27: 33 = 9: 11

4. Kavya marked an bamboo chair for Rs. 15000. Had she offered a discount of 10% on the marked price, she would have earned a profit of 8%. Find the cost price.

Rs. 12500
Rs. 32500
Rs. 12000
Rs. 22500
Rs. 11500
Option A
MP *(90/100) = CP *(108/100)

15000*(90/100) = CP*(108/100)

CP = 15000*(90/100)*(100/108)

CP = Rs. 12500

5. Kushal can complete 5/7th of the project in 15 days. Kushal and Vishal together the complete the work in 8 ¾ days. Then find the time taken by kailash to complete the project alone, who is thrice efficient than Vishal?
7 days
6 days
4 days
5 days
3 days
Option D
Kushal can complete (5/7)*Work = 15

Kushal can complete the work in = 15*(7/5) = 21 days

(Kushal + Vishal) together can complete the work in = 35/4 days

(Kushal + Vishal)’s one day work = 4/35

vishal = (Kushal + Vishal) – Kushal = (4/35) – (1/21) = 1/15

Vishal can complete the work in 15 days

Vishal and Kailash’s efficient ratio = 1: 3

Vishal and Kailash’s day ratio = 3: 1

Kailash can complete the work in = (15/3) = 5 days

6. The principal amount is Rs.25,000 and the rate of interest is 4%.If the interest was calculated semi-annually, the interest would have been Rs.2060.804 for given time period. Find the interest when compounded annually.

2010
2020
2030
2040
2050
Option D
Rate semi-annually = 4/2 = 2%

Interest = Rs2060.804 for given period, means it is not for 1 year, but the whole period.

Now, CI = 25000+2060.804 = 27060.804

25000 [1 + 2/100]n = 27060.804
25000 [1 + 2/100]n = 27060.804
[51/50]n = 27060804/25000000
[51/50]n = 27060804/25000000
[51/50]n = 6765201/6250000
504 = 6250000 and 514 = 6765201
So, n = 4 [this is semi-annually]

Means, actual time period = 4/2 = 2 years

So, Amount compounded annually = 25000 [1 + 4/100]2 = Rs.27040

So, CI = 27040 – 25000 = Rs.2040

7. Mano got a Simple interest Rs.800 for 1 years.The difference between compound interest and simple interest for 2 years is Rs.40. If the sum is invested for 3 years, what will be the compound interest after 3 years?

2677
2155
2344
2466
2522
Option E
SI for 1 year = Rs.800, so for 2 years = 2*800 = Rs.1600

So according to the formula for 2 years, R = 2*(difference between CI and SI)/SI * 100

R = (2*40/1600) *100 = 5%

Now use,

P*R^2/100^2 = (difference between CI and SI)

P * 5^2/ 100^2 = 40

P = Rs.16000
So amount after 3 years = 16000 [1 + 5/100]^3 = Rs.18522

CI = 18522 – 16000 = Rs.2522

8. A person invested Rs.25,000 for 8 years and got the interest amount Rs.1750.If rate of interest is increased by 3%, what will be the amount received after given period?

45000
25000
15000
20000
40000
Option A
According to formula, Time = 1 year

(25000*r*1)/100 = 1750

r = 7%
New rate = 7+ 3 = 10%
Now, Interest = (15000*10*8)/100 = Rs.20000

amount = 25000 + 20000 = Rs.45000

9. The ratio of ages of Arun, 4 years ago to the age of Brundha, 3 years hence is 4: 7. The ratio of age of Arun, 5 years hence to the age of Brundha, 3 years ago is 7: 5. Find the difference between their ages.
5
6
3
2
4
Option D
Let the present age of Arun and Brundha be a and b,
Then
(a – 4)/(b + 3) = 4/7
7a – 28 = 4b + 12
7a – 4b = 40 —– (1)
(a + 5)/(b – 3) = 7/5
5a + 25 = 7b – 21
5a – 7b = -49 —– (2)
Solving (1) & (2)
a = 16
b = 18
Required difference = 18 – 16 = 2

10. The average weight of 15 boys is decreased by 5 kg when, one of them weighing 112 kg is replaced by another one. This new one is again replaced by another, whose weight is 15 kg higher than the person he replaced. What is the overall change due to this dual change?
5
4
6
7
8
Option A
Weight of 1st replaced person = 112 – 15 * 5 = 37
Weight of 2nd replaced person = 37 + 15 = 52
Net drop = -75 + 15 = -60
So the overall change = 60/15 = 4 kg