Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 187

  1. Three numbers in the ratio of 1: 2: 3 and their L.C.M is 120. Find their H.C.F?
    10
    15
    20
    25
    30
    Option C
    Let the number be x, 2x,3x. So H.C.F is x. L.C.M of x, 2x, 3x= 6x.
    6x =120 => x= 20.

     

  2. The ratio between two number is 6:5 if their HCF is 10. Then the numbers are.
    10,20
    60,50
    20,60
    20,50
    40,50
    Option B
    Let the number be 6x, 5x
    HCF of 6x,5x=x
    ie) x=10(given)
    Then the numbers are 6x,5x=60,50

     

  3. Find the average of first 14 natural number.
    100
    105
    200
    205
    300
    Option B
    average of first n natural number=n(n+1)/2
    here n=14
    average=14(14+1)/2=7×15=105

     

  4. The sum of ages of three sister born of the intervals of 2 years each is 42 years. What is the age of the youngest sister ?
    10
    11
    12
    13
    14
    Option C
    x+(x+2)+(x+4)=42 (given the intervals are 2 years)
    3x+6=42  x =36/2=12
     Age of the youngest sister=12 years

     

  5. Cost of a mobile is Rs .5000 and selling price is Rs. 7000.What is the profit percent?
    20
    30
    40
    50
    60
    Option C
    Profit % = p/c.p x 100
    =2000/5000 x 100
    P%=40

     

  6. Ganesh can do a task in 4days . Prem can do a task in 3 days. How long if will take if both Ganesh & Prem work together?
    1 d 5 hr
    2 d 5 hr
    5 d 2 hr
    4d 6hr
    2 d 6 hr
    Option A
    Ganesh 1day work=1/4
    Prem 1day work =1/3
    (Ganesh+Prem) =1/4+1/3=7/12
    So Ganesh& Prem will complete in 12/7=1 5/7=1day 5hrs together.

     

  7. If a boat travels with a speed 25km/hr in still water and the speed of stream is 5km/hrs . What would be the time taken by boat to go 40 km upstream?
    2
    3
    4
    5
    6
    Option A
    Upstream speed = x-y km/hr
    =25-5=20 km/hr
    T=distance/speed
    T=40/20=2hrs

     

  8. What is the simple interest on Rs 60000 at 5 ½% per annum for 2 years?
    4300
    5500
    6600
    4400
    5500
    Option C
    S.I = P X R X T/100=60000 x 5 ½ x 2/ 100
    S.I=Rs 6600

     

  9. Ram deposits Rs .20,000 for 2years with 5% compound interest. What amount will be get at last?
    Rs .22050
    Rs .32050
    Rs .52050
    Rs .20050
    Rs .12050
    Option A
    Amount= P x (1+r/100)n
    =20000 X (1+5/100)2
    =20000 x 105/100)2
    =20000x 105×105/10000
    =Rs .22050

     

  10. A florist choose one rose at random from the basket which have rainbow colors of roses. what is the probability of choosing yellow color rose?
    1/7
    1/5
    1/4
    1/3
    1/2
    Option A
    S=(rainbow color roses)
    S=(V,I,B,G,Y,O,R)=N(S)=7
    P(Yellow rose)=P(S)/N(S)=1/7 (Only one yellow rose)

     

Related posts

Leave a Comment