Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 194

  1. A shopkeeper gets a discount of 20% on an article and sells it at 10% profit. What is the profit percent if discount given is 60% ?
    107.5%
    127.5%
    147.5%
    143.5%
    117.5%
    Option C
    % profit = (100+10) [(100-10)/(100-60)] – 100 = 590/4 = 147.5%

     

  2. Time taken by a train to cross a platform of length 60 km given that it crosses a pole in two and a half hours running at 60 km/hr
    2hrs
    2.5hrs
    3hrs
    1.5hrs
    3.5hrs
    Option E
    length of train = 2.5 * 60 = 150 km
    So time taken to cross platform of length 60 km with speed 60 km/hr
    = (150+60)/60 = 3.5hrs

     

  3. Age of M five years ago if 6 years hence ratio of age of M to N will be 14: 11, and 1 year ago the ratio was 7: 5.
    12
    14
    15
    17
    19
    Option D
    (M+6)/(N+6) = 14/11
    And (M-1)/(N-1) = 7/5
    Solve the equations, M = 22, so 5 years ago = 22 – 5 = 17 years

     

  4. Time taken by P to complete 1/5th of work if Q takes 6 days to complete 3/5th of work and together they take 5 days to complete 3/4th of work
    2
    3
    4
    5
    6
    Option C
    P and Q completes 3/4th work in 5 days, so complete 1 work in 4/3 * 5 = 20/3 days
    Q complete 3/5 work in 6 days, so complete work in 5/3 * 6 = 10 days
    So in 1 day P completes = 3/20 – 1/10 = 1/20
    So to complete 1/5th work = 1/5 * 20 = 4 days

     

  5. Average age of 2 students included in a group of 5 students with average age 18 years given that addition of these 2 students in group makes average increase by 1.
    21.5 years
    20years
    8.5 years
    21 years
    11.5 years
    Option A
    Total age of 2 students added to group = 18*2 + 7*1 = 43
    So their average age = 43/2 = 21.5 years

     

  6. What is the profit percent earned selling a product for Rs.30000, if the amount of profit earned on selling the product was Rs.10000?
    40
    50
    60
    70
    80
    Option B
    S.P = Rs.30000, C.P = 30000 – 10000 = Rs.20000

    Profit % = (S.P – C.P)/C.P * 100 = 1/20000 * (30000 – 20000) * 100 = 50%

     

  7. If the selling price of the Sofa was twice the cost price, then what is the profit percent earned while selling that sofa for Rs.2000?
    110
    100
    90
    80
    70
    Option B
    C.P = S.P/2 = 2000/2 = Rs.1000

    Profit % = (S.P – C.P)/C.P * 100 = 1/1000 * (2000 – 1000) * 100 = 100%

     

  8. Salaries of Ragu and Vaishu are in the ratio 2: 5. If the salary of each is increased by Rs.2000, the new ratio becomes 4: 9. What is Vaishu’s salary?
    45000
    35000
    25000
    15000
    5000
    Option C
    (2x + 2000)/ (5x + 2000) = 4/9

    => x = 5000

    R’s salary = Rs.10000 and V’s salary = Rs.25000

     

  9. Find Cost price of a product when S.P is Rs.33 and profit is 10%?
    20
    30
    40
    50
    60
    Option B
    C.P = 100 * S.P/ (100 + Gain %)

    = 100 * 33/ (100 + 10) = Rs.30

     

  10. Find Selling price of the product is when C.P is Rs.40 and loss is 25%?
    30
    50
    70
    90
    55
    Option A
    S.P = (100 – Loss %) / 100 * C.P

    = (100 – 25)/100 * 40 = Rs.30

     

Related posts

Leave a Comment