Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 204

  1. A boat takes 1 hour more to cover 89.8 km distance in upstream than in downstream. If speed of boat is 37.5 km/hr in still water, then find speed of stream?

    25/2 km/hr
    45/2 km/hr
    13/2 km/hr
    15/2 km/hr
    11/2 km/hr
    Option D
    Let the speeed of the stream = s1
    Speed of the boat in still water = s2=37.5
    89.9/s2-s1 – 89.9/s2+s1 = 1
    applying s2 value we get,
    s1= 15/2 km/hr

     

  2. Two buses B1 & B2 running along the same road. B1 runs at a speed of 80 km/hr. the B2 starts running 6 hours after B1 at a speed of 30 km/hr more than speed of B1. find at what distance B2 catch up B1?
    1160km
    1560km
    1460km
    1260km
    1760km
    Option E
    let B1 covers the distance D with the time t.
    Car 2 also covers the same distance D in t-6.
    Then , t- (t-6) = D/80 – D/110
    =>D= 1760km

     

  3. Roopa rows at a speed of 10 km/hr in still water to a certain distance upstream and back to the starting point in a river which flows at 4 km/hr. Find his average speed for total journey.
    3.4km/hr
    4.4km/hr
    8.4km/hr
    7.4km/hr
    5.4km/hr
    Option C
    average speed = upstream speed * downstream speed/ still water speed
    = ( 10-4) ( 10+4)/10 = 8.4km/hr

     

  4. Prajan and Sumi when coming from their homes towards each other meet at a point A daily at 5:00 PM. Speed of Prajan and Sumi is 40 km/hr and 30 km/hr respectively. One day Sumi got late therefore they met at 5:30 PM. Find by how long Sumi got late (in minutes) if they met at point A.
    30 min
    55 min
    40 min
    50 min
    70 min
    Option E
    Distance covered by prajan between 5 to 5.30 = 40* 1/2= 20 km
    So to cover this 20 km Sumi will take 20/10 = 2/3 hrs= 40min
    So Sumi will reach A after 30 + 40 = 70 min late

     

  5. Man 1 started real estate business with Rs. 32000 and Mqn 2 joined him after certain number of months with a capital of Rs. 36000. At the end of a year, the profit is divided in the ratio of 4: 3. When did Man 2 join?

    5 months
    1 months
    3 months
    4 months
    2 months
    Option D
    The ratio of share of Man 1 and Man 2 = [(32000*12): (36000*x)]

    The profits divided in the ratio of 4: 3,

    According to the question,

    (32000*12) / (36000*x) = 4/3

    (8*12)/(9x) = 4/3

    X = 8 months

    Man 2 joined after 4 months.

     

  6. Mano deposits some amount for 2 years at 5% per annum in and got Rs. 2050 as compound interest, then find the corresponding simple interest?

    Rs. 4000
    Rs. 2000
    Rs. 2500
    Rs. 500
    Rs. 1000
    Option B
    Let the sum of money be x,

    x*[(1 + (5/100))2 – 1] = 2050

    x*[(105/100)2 – 1] = 2050

    x*[(21/20)2 – 1] = 2050

    x*[(441/400) – 1] = 2050

    x*[41/400] = 2050

    x = 2050*(400/41) = Rs. 20000

    Simple interest on the sum= (20000*5*2)/100 = Rs. 2000

     

  7. 30 boys can finish the project on 15 days and 5 boys left after 8 days. Some girls were joined to finish the remaining project. If project should be completed in agreed time, then how many girls were being joined?

    5 girls
    3 girls
    4 girls
    6 girls
    7 girls
    Option A
    Total work = boys * days

    Total work = 30*15 = 450

    8 days work = 30*8 = 240

    Remaining work = 450 – 240 = 210

    Let the number of girls joined be x,

    210/(25 + x) = 7

    25 + x = 30

    X = 5 girls

     

  8. A boat can travel 44 km downstream in 66 min. The ratio of the speed of the boat in still water to the speed of the stream is 3: 1. How much time will the boat take to cover 75 km upstream?

    2 hour 20 mins
    3 hour 15 mins
    2 hour 45 mins
    3 hour 40 mins
    3 hour 45 mins
    Option E
    Speed of downstream = D/T = 44/(66/60) = 44*(60/66) = 40 km/hr

    The ratio of the speed of the boat in still water to the speed of the stream

    = > 3 : 1 (3x, x)

    4x = 40

    X = 10

    Speed of upstream = 3x – x = 2x = 20 km/hr

    Distance = 75 km

    Time = D/S = 75/20 = 3 ¾ hr = 3 hour 45 mins

     

  9. The ratio between the ages of two persons A and B is 6: 10. The difference between their ages is 24 years. Find the age of another person C if the average age of all the persons, after 8 years will be 54 years?

    22 years
    32 years
    42 years
    12 years
    82 years
    Option C
    The ratio between the ages of two persons A and B = 6: 10 (6x, 10x)

    10x – 6x = 24

    4x = 24

    X = 6 years

    A’s present age = 6*6 = 36 years

    B’s present age = 6*10 = 60 years

    Total present ages of A, B and C = (54*3) – 24 = 138 years

    Present age of C = 138 – (36 + 60) = 42 years

     

  10. Cost of a Chair is Rs .5000 and selling price is Rs. 7000.What is the profit percent?
    40
    34
    70
    30
    20
    Option A
    Profit % = p/c.p x 100
    =2000/5000 x 100
    P%=40

     

Related posts

Leave a Comment