# Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 209

1. Two trains are running at 80kmph and 40 kmph respectively n the same direction. Fast train completely passes a man sitting in the slower train 10 seconds.What is the length of the fastest train?
200
222.22
124.9
300.3
243.8
Option B
Relative speed= ( 80- 40 )kmph= 40 kmph
= 40* 10/18 m /sec= 200/ 9 m/sec
length of the fastest train= 200/9 * 10 = 2000/9 = 222.22 m

2. A hunter shoot a gun twice at an interval of 50 seconds. A passer in a bike moving towards the gun and hears the gun fire at an interval 48seconds. If the speed of the sound is 672 m/s then what is the speed of the bike?
28
24
25
26
27
Option A
Distance travel by sound = 2 seconds = distance travel by the passer
ïƒ° 672 * 2 = S * 48
ïƒ° =>S= 28 m/s

3. Three persons running clock wise around track and their time periods to run a circle are 2 min, 6 min, 10 min respectively. Find the time interval after which they meet for the first time at the starting point?
20
25
30
35
33
Option C
LCM( 2, 6, 10) =30
Hence every 30 minutes they will meet at starting point.

4. Two men can do a piece of work in x days. But y women can do it in 3 days . Then yhe ratio of the work done y 1 man and 1 woman is :
2y:2x
2y:4x
5y:x
3y:2x
3y:5x
Option D
1 manâ€™s 1 dayâ€™s work = 1/2x
1 womanâ€™s 1 dayâ€™s work = 1/3y
So, Required ratio = 1/2x : 1/3y = 3y: 2x

5. Three persons are doing a piece of work for Rs. 600. First and third person are completes 38/ 46 of the work together . What is the amount got by the second person?
104.35
102.3
108.9
107.50
115
Option A
Work done by the second person = 1- 38/46= 8/46
Second person amount = 8/46 * 600 = Rs. 104. 35

6. Dal worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg mixed with the third variety in the ratio 1:1:2. And if the mixture dal is worth Rs. 153 per Kg, Then find out the cost of third variety per kg ?
115.50
175.50
125.90
150
154.50
Option B
Let the cost of third variety will be Rs. x
Then 126+ 135 + 2x / 4 = 153
=>2x= 612-261=351
=>x= Rs. 175.50

7. Shalu and Kala can complete a work in 6 days. They started together but after 4 days due to some problem kala left the work. If the work is completed after 4 more days, kala could do the work in how many days?
3/11
3/7
3/8
3/5
3/12
Option E
( two members) 4 days work = 4* 1/6 = 4/6
Remaining work = 1-4/6= 2/6
Shalu will complete 2/6 work in 4 days.
Shalu will complete 1 work in 12 days.
Shalu 1 dayâ€™s work = 1/12
kala 1 dayâ€™s work = 2/6 â€“ 1/12 = 3/12.

8. The respective ratio between the present ages of A and B is 6:11. Four years ago the ratio of their ages was 1:2, respectively. What will be Bâ€™s age after five years?
45
44
46
49
43
Option D
Let the age of A= x
Age of B= y
=>x/y= 6/11
=>x= 6y/11
given x-4/ y-4 = Â½
=>2x-8 = y-4
=>2 *6y/11 – 8 = y-4
=>12y/11 – y = -4+8
=>y = 44 yr
Age of B after 5 years = 44 + 5 = 49 yr.

9. Arun can complete a piece of work in 12 days. Arun and Balu together can complete the same piece of work in 8 days .In how manys , can B alone complete the same piece of work?
22
23
24
25
26
Option C
Arunâ€™ s 1 days work = 1/12
( Arun + Balu) â€˜ s 1 dayâ€™ s work = 1/8
Baluâ€™ s 1 dayâ€™s work = 1/8 â€“ 1/12 = 1/24
So balu can do the work in 24 days.

10. Person 1 can complete a piece of work in 24 days. Person 2 is 20% more efficient than Person 1. Person 3 is 25% more efficient than person2. In how many days Person 2 and 3 together can complete the same piece of work?
5 1/5
6 1/7
8 8/9
10
15
Option C
Here, Person 1 can complete the work in 24 work in 24 days.
Person 2 can complete the same work = 24/120 *100 = 20 days.
C can complete the same work = 20/125 * 100 = 16 days
So B and C can finish this work = ( 20* 16)/( 20+16) =320/36 = 8 8/9 days