Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 217

  1. Train A crosses a 400m long bridge and a pole in 32 second and 12 seconds respectively. If length of train B is 40m more then the length of train A and speed of train B is 32m/sec. Then how much time required if train A and B is running in opposite direction ?
    14 sec
    4 sec
    18 sec
    10 sec
    19 sec
    Option D
    Let length of train A = x
    x+400/32 = x/12
    32x = 12x + 4800
    20x = 4800
    x = 240
    speed of train A = 240/12 = 20m/sec
    length of train B = 240 + 40 = 280m
    speed of train B = 32m/sec
    Time = 240 + 280/32 + 20 = 520/52 = 10sec

     

  2. The ratio of number of male and female in a group is 8 : 5. If the percentage of male and female increased by 20% and 25% respectively. Then find the new ratio of male and female, if total number of male and female is 260 initially.
    8 : 3
    5 : 4
    7 : 8
    5 : 3
    4 : 11
    Option D
    Total number of male and female = 260
    number of male = 260 * 8/13 = 160
    number of female = 260 * 5/13 = 100
    increased male = 160 * 5/4= 200
    increased female = 100 * 6/5 = 120
    ratio = 200 : 120 = 5 : 3

     

  3. The ratio of age of A and B before 5 years is 2 : 3 and D is 12 years elder than B. The present age of C is one fourth of the present age of D. If the age of C after 6 years is 14 years, then find the present age of B.
    28 years
    20 years
    34 years
    38 years
    42 years
    Option B
    Let the age of A and B before 5 years = 2x and 3x
    present age of A = 2x + 5
    present age of B = 3x + 5
    present age of D = 3x + 5 + 12 = 3x + 17
    present age of C = 3x + 17/4
    present age of C = 14 – 6 = 8 years
    3x + 17/4 = 8
    3x + 17 = 32
    3x = 32 – 17
    3x = 15
    x = 5
    present age of B = 3x + 5 = 20 years.

     

  4. A bag contain 4 red pens, 6 green pens and 8 blue pens. If 2 pens are taken at randomly, then find the probability that there are no blue pens.
    8/17
    5/17
    8/15
    2/8
    4
    Option B
    required = 10C2 = 10 * 9/2 * 1 = 45
    total = 18C2 = 18 * 17 / 2*1 = 153
    probability = 45/153 = 5/17

     

  5. Shiva invested rs.4200 in a scheme at 18% per annum for 3 years at simple interest and he also invested same amount in another scheme at 20% per annum for 3 years. What is the difference between simple interest and compound interest which he earned from both the scheme ?
    880
    789.6
    435.6
    940
    840
    Option B
    simple interest = 4200*18/100*3 = 2268
    by applying successive method,
    20 + 20 + 400/100 = 44%
    44 + 20 + 880/100 = 72.8
    compound interest = 4200 * 72.8/100 = 3057.6
    Difference = 3057.6 – 2268 = 789.6

     

  6. Directions : what will be the wrong number in the following wrong number series ?
    34, 35, 43, 52, 116, 945
    116
    43
    52
    945
    34
    Option D
    The series is (+1)^2, (+2)^3, (+3)^2, (+4)^3, (+5)^2

     

  7. 18, 10, 11, 17.5, 36, 94
    17.5
    10
    18
    36
    94
    Option E
    The series is (*.5 + 1), (*1 + 1), (*1.5 +1), (*2 + 1) , (*2.5 + 1)

     

  8. 52, 56, 65, 90, 139, 260
    52
    56
    65
    90
    260
    Option B
    The series is, (+2)^2, (+3)^2, (+5)^2, (+7)^2, (+11)^2

     

  9. 5, 8, 21, 70, 290, 1461
    5
    290
    8
    1461
    70
    Option B
    The series is (*1 + 3), (*2 + 5), (*3 + 7), (*4 + 9), (*5 + 11)

     

  10. 153, 161, 177, 215, 233, 273
    161
    177
    233
    215
    233
    Option D
    The series is, (+8), (+16), (+24), (+32), (+40)

     

Related posts