Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 230

  1. P is 25% more efficient than Q and he completes a task in 36 days. If R alone complete the same task in 30 days, then find all three together can complete the same task in how many days ?
    15 days
    18 days
    8 days
    14 days
    12 days
    Option E
    Ratio of efficiency of A and B = 5 : 4
    total work = 36 * 5 = 180
    efficiency of C = 180/30 = 6
    required time = 180/5 + 4 + 6 = 12 days

     

  2. A shopkeeper marked up an article 60% above cost price and sell it at rs.960 after allowing discount of 25%. If profit of shopkeeper is rs.160, then find the marked price of article ?
    1420
    1200
    1140
    1540
    1280
    Option E
    Let CP of article = 100x
    MP of article = 160x
    CP = 960 – 160 = 800
    100x = 800
    x = 8
    MP of article = 160 * 8 = 1280

     

  3. Average of serious of six consecutive even numbers is 25, find the sum of second and fourth number of serious.
    43
    35
    24
    48
    56
    Option D
    Let series be x, x + 2 , x + 4, x + 6, x + 8, x + 10
    6x + 30/6 = 25
    x = 20
    2nd and 4th number = (20 + 2 = 22), ( 20 + 6 = 26)
    sum = 48

     

  4. Ratio of investment of A, B and C is 4 : 6 : 9 respectively. At the end of a year, ratio of profit share of A, B and C is 4 : 5 : 6 respectively. If A has invested for a year then find the sum of period of investment of B and C ?
    20 months
    18 months
    14 months
    24 months
    28 months
    Option B
    Let investment of A, B and C = 4x, 6x and 9x respectively
    period of investment of B and C = a and b months respectively.
    ratio of profit share ,
    A : B : C = 4x * 12 : 6x * a : 9x * b
    4x * 12/6x * a = 4/5
    a = 10 months
    4x * 12/9x * b = 4/6
    b = 8 months
    required sum = 10 + 8 = 18 months

     

  5. Ratio between income and expenditure of Sujit increased by 20% and 33.33% in two successive years and expenditure remains same, then his saving is increased by rs.18000. What is his new income ?
    45000
    38000
    65000
    32000
    48000
    Option E
    Income and expenditure of Sujit 15x and 6x respectively.
    saving = 15x – 6x = 9x
    new income = 15x * 6/5 * 4/5 = 24x
    24x – 6x = 9x + 18000
    x = 2000
    new income = 24 * 2000 = 48000

     

  6. Directions : What will come in place of questions (?) marks in the following number series ?
    36, 18, ?, 27, 54, 135
    12
    19
    20
    18
    22
    Option D
    The series is, (* .5), (* 1), (* 1.5), (* 2), (* 2.5)

     

  7. 26, 170, 366, 622, ? 1346
    834
    946
    870
    650
    820
    Option B
    The series is, (+ 12)^2, (+ 14)^2, (+ 16)^2, (+ 18)^2, (+ 20)^2

     

  8. 10, 11, 15, 24, ? 65
    45
    30
    38
    40
    45
    Option D
    The series is, (+ 1)^2, (+ 2)^2, (+ 3)^2, (+ 4)^2, (+ 5)^2,

     

  9. 8, 16, 43, 168, 511, ?
    1452
    1234
    1020
    1842
    2024
    Option D
    The series is, (+ 2)^3, (+ 3)^3, (+ 5)^3, (+ 7)^3, (+ 11)^3,

     

  10. 2, 5, 12, 27, 58, ?
    124
    240
    234
    121
    320
    Option D
    The series is, (* 2 + 1), (* 2 + 2), (* 2 + 3), (* 2 + 4), (* 2 + 5),

     

Related posts