Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 243

  1. 8 men and 6 women together can complete a piece of work in 20 days. If the efficiency of a man is 50% more than efficiency of a woman, then find in how many days 12 men and 14 women can complete the same piece of work ?
    14 days
    12.5 days
    90/7 days
    90/8 days
    18 days
    Option D
    Efficiency ratio of a man and a woman = 3 : 2
    total work =( 8 * 3 + 6 * 2) * 20 = 720 work
    days required to complete work by 12 men and 14 women = 720/(12 * 3 + 14 * 2) = 90/8 days

     

  2. A bag contains 72 balls out of which green balls are 28 and orange balls are x and remaining balls are pink. If two balls are randomly picked up from the bag then the probability of getting green ball and a orange ball is 56/213. Find the number of pink balls in that bag ?
    14
    22
    18
    25
    20
    Option E
    No. of green balls = 28
    no.of orange balls = x
    no.of pink balls = 72 – (28 + x) = 44 – x
    probability = (28C1) * (xC1)/72C2 = 56/213
    28 * x * 2/72 * 71 = 56/213
    x = 24
    no. of pink balls = 44 – 24 = 20

     

  3. Ranju goes from home to office at speed of (x + 25) km/h and returns with a speed of (x + 10) km/h. If average speed of Ranju for the whole journey is 36 km/h, then find time taken by him to cover a distance of 140 km if his speed is (x + 8) km/h ?
    4 hours
    5 hours
    8 hours
    2 hours
    6 hours
    Option B
    2 (x + 25) (x + 10)/x + 25 + x + 10 = 36
    x^2 + 10x + 25x + 250 = 36x + 630
    x^2 – x – 380 = 0
    x = 20, -19
    x = 20
    time = 140/20 + 8 = 5 hours

     

  4. A and B started a business by investing certain sum in the ratio of 7 : 6 for 5 months and 6 months respectively. If total profit of the business is rs.2840, then find how much amount investment by A in the business ?
    3500
    3200
    4300
    4400
    2800
    Option E
    Let investment amount at A and B is 7x and 6x respectively.
    profit sharing ratio of A and B = (7x * 5 : 6x * 6) = 35x : 36x
    71x = 2840
    x = 40
    amount invested by A = 40 * 7 = 2800

     

  5. A person purchased rice at rs. 8 rs. 12 and rs.20 per kg in three consecutive years. If he spent rs.2400 each year on rice, then find the approximate average cost per kg paid by him in the given three consecutive years.
    12
    11
    11 19/31
    12 19/35
    14
    Option C
    Quantity of rice purchased by him in 1st year = 2400/8 = 300kg
    2nd year = 2400/12 = 200 kg
    3rd year = 2400/20 = 120 kg
    total quantity purchased = 300 + 200 + 120 = 620
    total amount paid = 2400 * 3 = 7200
    average = 7200/620 = 11 19/31

     

  6. Directions : In each of these questions, two equation (I) and (II) are given. You have both the equations and give answer.
    I. x^2 – x – 380 = 0
    II. y^2 + 29y + 210 = 0
    X > Y
    X < Y
    X ≥ Y
    X ≤ Y
    X = Y or no relation.
    Option E
    I. x^2 – 20x + 19x – 380 = 0
    x = 20, -19
    II. y^2 + 15y + 14y + 210 = 0
    y = -15, -14

     

  7. I. y^2 – 18y + 72 = 0
    II. x^2 – 31x + 238 = 0
    X > Y
    X < Y
    X ≥ Y
    X ≤ Y
    X = Y or no relation.
    Option A
    I. y^2 – 12y – 6y + 72 = 0
    y = 12, 6
    II. x^2 – 17x – 14x + 238 = 0
    x = 17 , 14

     

  8. I. x^2 – 8√2 + 30 = 0
    II. y^2 – 7√2 + 24 = 0
    X > Y
    X < Y
    X ≥ Y
    X ≤ Y
    X = Y or no relation.
    Option E
    I. x^2 – 5√2 – 3√2 + 30 = 0
    x = 5√2, 3√2
    II. y^2 – 4√2- 3√2 + 24 = 0
    y = 4√2, 3√2

     

  9. I. x^2 = 1024
    II. y = √1764
    X > Y
    X < Y
    X ≥ Y
    X ≤ Y
    X = Y or no relation.
    Option B
    I. x^2 = 1024
    x = 32, -32
    II. y = √1764
    y = 42

     

  10. I. y^3 = 2197
    II. x^2 + 50 = 275
    X > Y
    X < Y
    X ≥ Y
    X ≤ Y
    X = Y or no relation.
    Option E
    I. y^3 = 2197 X > Y
    y = 13
    II. x^2 = 275 – 50 = 225
    x = 15, -15

     

 

 

Previous Post:→ The Hindu Editorial Vocabulary – Set 166

Previous Quant Post: → Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 242

Related posts

Leave a Comment