Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 245

  1. A and B can do a work in 12 days. B and C can do the same work in 20 days. A and C can also do the same work in 30 days. If they all work together in how many days will they complete the work ?
    12 days
    8 days
    14 days
    18 days
    17 days
    Option A
    LCM of 12, 20 and 30 = 120
    efficiency of A and B = 120/12 = 10
    efficiency of B and C = 120/20 = 6
    efficiency of A and C = 120/30 = 4
    2(A + B + C) = 20
    A + B + C = 10
    time = 120/10 = 12 days

     

  2. Sujit, Rajat and Sanjay started a partnership business rs.8400 , rs.5000 and rs.6000 respectively. If they invested their capital for 5 months, 6 months and 8 months respectively and total profit of the business is rs. 2000, then how much profit Sanjay got at the end of the year ?
    400
    580
    420
    800
    750
    Option D
    Profit sharing ratio of Sujit, Rajat and Sanjay = (8400 * 5) : (5000 * 6) : (6000 * 8) = 7 : 5 : 8
    profit of Sanjay = 2000/20 * 8 = 800

     

  3. Total income of A, B and C is rs.9400. If A’s income is 4/5th of B’s income and B’s income is 3/4th of C’s income, then find the income of A.
    1800
    2200
    2800
    2400
    3500
    Option D
    A/B = 4/5
    B/C = 3/4
    by balancing, A/B = 4 *3/5 *3 = 12/15
    B/C = 3 *5/4*5 = 15/20
    ratio of A, B and C = 12 : 15 : 20
    A’s income = 9400 * 12/47 = 2400

     

  4. Pipes And B together can fill a tank in 20 hours while pipe A alone can fill the same tank in 30 hours. Find how much time taken by B to fill the same tank ?
    40 hours
    30 hours
    60 hours
    45 hours
    50 hours
    Option C
    LCM of 20 and 30 = 60
    let capacity of tank = 60
    efficiency of pipe A and B together = 60/20 = 3
    efficiency of pipe A = 60/30 = 2
    efficiency of pipe B = 3 – 2 = 1
    time taken by B to fill the tank = 60/1 = 60 hours

     

  5. Boat A covers 180 km in downstream in 9 hours. If the speed of boat in still water is 12 km/hr, then find time taken by boat A to cover 96 km in upstream ?
    12 hours
    13 hours
    22 hours
    24 hours
    15 hours
    Option D
    Downstream speed = 180/9 = 20 km/hr
    speed of boat = 12 km/hr
    speed of stream = 20 – 12 = 8 km/hr
    upstream speed = 12 – 8 = 4 km/hr
    time = 96/4 = 24 hours

     

  6. I. x^2 – 11x – 80 = 0
    II. y^2 – 20y + 64 = 0
    X > Y
    X < Y
    X ≥ Y
    X ≤ Y
    X = Y or no relations.
    Option E
    I. x^2 – 16x + 5x – 80 = 0
    x = 16 , -5
    II. y^2 – 16y – 4y + 64 = 0
    y = 16, 4

     

  7. I. x^2 = 196
    II. y^2 – 19y + 70 = 0
    X > Y
    X < Y
    X ≥ Y
    X ≤ Y
    X = Y or no relations.
    Option E
    I. x^2 = 196
    x = 14, -14
    II. y^2 – 14y – 5y + 70 = 0
    y = 14, 5

     

  8. I. 3x^2 – 13x + 12 = 0
    II. 2y^2 + 14y +12 = 0
    X > Y
    X < Y
    X ≥ Y
    X ≤ Y
    X = Y or no relations.
    Option A
    I. 3x^2 – 9x – 4x + 12 = 0
    3x = 9, 4
    x = 3, 1.33
    II. 2y^2 + 14y + 12 = 0
    2y = -12, -2
    y = -6, -1

     

  9. I. 2y^2 – 11y + 15 = 0
    II. x^2 + 5x + 4 = 0
    X > Y
    X < Y
    X ≥ Y
    X ≤ Y
    X = Y or no relations.
    Option B
    I. 2y^2 – 6y – 5y + 15 = 0
    2y = 6, 5
    y = 3, 2.5
    II. x^2 + 4x + x + 4 = 0
    x = – 4, -1

     

  10. I. x^2 – 28 = 36
    II. y^3 = 512
    X > Y
    X < Y
    X ≥ Y
    X ≤ Y
    X = Y or no relations.
    Option D
    I. x^2 = 64
    x = 8, -8
    II. y^3 = 512
    y = 8

     

Previous Post:→ Static GK Quiz for Upcoming Exams Set – 627

Previous Quant Post:→ Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 244

Related posts