Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 28

Quantitative Aptitude Questions IBPS RRB PO Clerk, SBI PO, IBPS PO, NIACL, NICL, RBI Grade B, BOI, OBC SO, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. Two boats A and B starts from the two different places P and Q at the same time towards each other. If boat A is going downstream and other is going upstream, after how much time will they meet each other if their speeds are 15km/hr and 20km/hr respectively and if distance between the two places i.e P and Q is 210km?
    A) 12 hours
    B) 7 hours
    C) 8 hours
    D) 6 hours
    E) 10 hours
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Time = Distance /Relative speed
    Relative speed =(15+D) +(20-D)=35
    Therefore ,time at which they meet with each other = 210/35= 6 hours
  2. A company gives 5% of commission to a salesman upto the sale of 20,000 and a commission of 4% on the sales above 20,000. If the salesman deposited Rs.36,000 in the company after deducting his commission. Find his total sales (approx)?
    A) Rs 34200
    B) Rs 37500
    C) Rs 33200
    D) Rs 34870
    E) Rs 35360
    View Answer
    Option B
    Solution:
  3. Ram purchases 750 articles at a cost of 60 paise/article. He fixed the selling price such that if he sold only 600 articles ,he would made a profit of 40% on the incidental charge. However 120 articles got damaged and able to sell only 630 articles at this price. Find his actual profit % as the percentage of total incidental charge if unsold articles are useless.
    A) 45%
    B) 61%
    C) 50%
    D) 47%
    E) 54%
    View Answer
    Option D
    Solution:
    Cost Price= 750 * 60/ 100 = Rs.450
    Profit = 450 * 40 /100 = 180
    If selling price of 600 articles is = Rs. 630
    Then the selling priceof one article will be = Rs. 630/600
    Selling Price of 630 articles = 630/600 * 630 = Rs. 661.5
    Profit = 661.5 – 450 =Rs. 211.5
    Profit % = 2115 / 4500 *100 = 47%
  4. A gold ring of 20 gm has gold and silver in the ratio 196:4 ,while another ring of 10 gm has in the ratio 8:2 .If both of them are molten and mixed together. Find the ratio of gold and silver in the resultant mixture?
    A) 25 : 8
    B) 34 : 3
    C) 23 : 2
    D) 17 : 6

    E) None of these
    View Answer
    Option C
    Solution:
    Amt. of gold in the first gold ring = (196/196+4)*20 = 19.6 gm
    Amt. of silver in the first silver ring = (4/196+4)* 20 = 0.4 gm
    Amt. of gold in the second gold ring = (8/ 8+2)* 10 = 8 gm
    Amt. of silver in the second silver ring =(2/ 8+2) *10 = 2 gm
    Therefore , ratio of gold : silver = (19.6+8) / (0.4 + 2) = 23/2
  5. If a discount 20% on the marked price of an food item, the shopkeeper gets a profit of 40%. Find his percentage profit if he offers a discount of 40% on the same article ?
    A) 7%
    B) 8%
    C) 3%
    D) 6%
    E) 5%
    View Answer
    Option E
    Solution:
    Required profit% =
    (100 + %first profit ) [100- % 2nd discount/ 100 -% 1st discount ] – 100
    = (100 +40)[100-40/100-20] -100
    =140(60/80) -100
    =105-100
    = 5%
  6. In how many ways the letters of the word “EQUATION” can be arranged if it always starts with letter “E” and ends with letter “T”.
    A) 720
    B) 120
    C) 600
    D) 640
    E) 750
    View Answer
    Option A
    Solution:
    For this ,lets fix the letter E at the first position= 1! Way and fix T at the last position = 1! Way .
    Now, remaining rest empty positions ie. 6 so we can arrange it in 6 different ways = 6! Ways
    Hence , 1* 6! * 1= 720 
  7. A , B and C hired a meadow jointly for the whole year. A puts 80 cows for 10 months, B puts 100 cows for 6 months and C puts 120 cows for 3 months. If A paid Rs. 400 as rent. Find the total rent for the meadow ?
    A) Rs860
    B) Rs960
    C) Rs700
    D) Rs520
    E) Rs880
    View Answer
    Option E
    Solution:
    Find the ratio first ,
    80*10 : 100 * 6 : 120 * 3
    800 : 600 : 360
    20 : 15 : 9
    Therefore , Total rent of the meadow = 400/ 20 *44 =Rs. 880
  8. A tank has two pipes. The first pipe can fill it in 45 minutes and the second pipe can empty it in 1 hour. In what time will the empty tank be filled if the pipes be opened one at a time in alternate minutes?
    A) 2 hrs 42 mins
    B) 5 hrs 53 mins
    C) 7 hrs 58 mins
    D) 3 hrs 47 mins
    E) 5 hrs 46 mins
    View Answer
    Option B
    Solution:

    In 2 minutes -> +4 filled and -3 emptied = 1 litre filled
    1 litre in 2 mins.
    176 litres -> 176 * 2 = 352 mins.
    Remaining 4 litres will be filled in 1 minute = 352 + 1= 353 minutes = 5 hrs 53 mins.
  9. A bag contains 3 black and 5 red balls . A ball is drawn out of it and replaced in the bag. Two draws of two balls each are made ,the ball being replaced after the first draw.  What is the chance that the balls were black in the first draw and red in the second draw?
    A) 14 / 323
    B) 22 / 399
    C) 18 / 345
    D) 15 / 392
    E) None of these
    View Answer
    Option D
    Solution:
    Req. Probability = 3C2/8C2 * 5C2/ 8C2 = 15 / 392
  10. The difference between the simple interest received from two different banks on Rs. 700 for 3 years is Rs. 3. What is the difference between their rate of interest ( in p.a ) ?
    A) 0.295%
    B) 0.224%
    C) 0.182%
    D) 0.149%
    E) 0.143%
    View Answer
    Option E
    Solution:
    (3/ 700) *( 100 /3) = 1/7 = 0.143%

Click here for more Quantitative Aptitude Questions

 

 

Related posts

17 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 28”

  1. Pawan

    please check question(4) solution its coming 29:2

  2. Shubham Gupta

    in question third it will be 600 instead of 400 and 40% in spite of 4%

    1. Richard Parker

      Can you please explain the soln of q.5

      1. Shubham Gupta

        profit% = Market Price%- DISCOUNT%- (MP%* DISCOUNT%)/100

        Use this

        1. Shubham Gupta

          first calculate mp % than put it again and calculate profit %

  3. Shubham Gupta

    question 2 is also confusing

  4. Shubham Gupta

    thanks az:)

  5. Jellyfish

    Thx az team 6/10

  6. Marry..

    thanx plz provide more qus

  7. thinker

    Nice quiz mam

  8. EKTA

    nice questions mam…mam provide timing also…….

  9. Ruchiie

    Question 8 plzz koi smjao …isme 180 kaam krna h to 180*2 karenga n 360/60= 6 hr hoga na

    1. cActi?

      180 is the total work ..

      1. Ruchiie

        Ty 2 b smjao plzz

        1. cActi?

          q.2 mein 10,000 hoga 20,000 ke place mein
          36000 hoga 32000 ke jagah

Leave a Comment