Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 37

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. A boy and a girl together fill a cistern with water. The boy pors 4 litres of water every 3 minutes and the girl pours 3 litres every 4 minutes. How much time  will it take to fill 100 litres of water  in the cistern?
    A) 50min.
    B) 60min.
    C) 45min.
    D) 48min.
    E) 55min.
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Water filled by the boy and the girl in 1min. = (4/3)+(3/4) = (16+9)/12 = 25/12 litres
    Time taken to fill 100 litres = (100*12)/25 = 48min.
  2. In an alloy, zinc and copper are in the ratio 1:2.In the second alloy, the same elements are in the ratio 2:3. If these two alloys be mixed to form a new alloy in which two elements are in the ratio 5:8, in  what  ratio of these two alloys in the new alloys?
    A) 2:15
    B) 3:10
    C) 3:7
    D) 4:9
    E) 2:4
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Qty. of zinc in both the alloys ,
    A—————B
    (1/3)————(2/5)
    ———-(5/13)
    (1/65)————-(2/39)
    Required ratio = 3 : 10


  3. In a test consisting 80 questions carrying one mark each, Rama answers 65% of the first 40 questions correctly. What percent of the other 40 questions does she
    need to answer correctly to score 75% on the entire test?
    A) 70%
    B) 115%
    C) 85%
    D)100%
    E) 92%
    View Answer
      Option C
    Solution:
    (x/100)*40 + (65/100)*40 = (75/100)*80
    => x= 85%
  4. In a certain year, the average monthly income of a person was Rs. 18,000. For the first 8 months of the year, his monthly income was Rs. 22,000 and for the last 5 months, it was Rs.25,000. What is the income in  the 8th month of the year?
    A) 17000
    B) 20000
    C)15000
    D)10000
    E) 85000
    View Answer
      Option E
    Solution:
    Person’s income in the 8th month
    = (8*22000 + 5*25000 -12*18000)
    =  85000

  5. Roma goes to a shop to buy a LCD Rs.2568. The rate of sales tax is 7%. He tells the shopkeeper to reduce the price of the LCD to such an extent that she has to pay Rs.2568, inclusive of sales tax. Find the reduction required in the price of the LCD.
    A) Rs.168
    B) Rs.180
    C) Rs.150
    D) Rs.252
    E) Rs.200
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Let the reduced price of the LCD be Rs.x
    Therfore ,
    x + 7% of x = 2568
    => x + (7x/100) = 2568
    => x = 2400
    Reduction required in the price of LCD = 2568 – 2400 = Rs. 168
  6. The respective ratio between the total number of students studying in College A and College B is 5:8 . In College B, out of the total number of students, (5/8)th are boys, out of which 60% study Commerce and the remaining 800 boys study in other streams. What is the total number of students in College A?
    A) 2400
    B) 3000
    C) 3500
    D) 2500
    E) 2000
    View Answer
      Option E
    Solution:
    Total number of students in College A and College B be 5x and 8x resp.
    In college B , Boys = (5/8)*8x = 5x
    Boys who study commerce = (5x*60)/100 = 3x
    Boys in other streams = 5x – 3x = 2x
    Therefore , 2x = 2 *800 = 400
    Total number  of students in college A = 5x = 5*400 = 2000
  7. In a market research project 20% opted for Tide detergent whereas 60% opted for Surf Blue detergent. The rest were unsure. If the difference between those who opted for Surf Blue and those who were uncertain is 720. How many respondents were covered in the survey?
    A) 2400
    B) 2000
    C) 1800
    D) 1500
    E) 2100
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Unsure persons = (100 -60-20)% = 20%
    If the number of persons included in the survey be x , then
    x* (60 – 20)% = 720
    =>( x*40)/100 = 720
    => x = 1800
  8. Two equal sum of money are lent at the same time at 8% and 7% per annum simple interest. The former is recovered in 6 months earlier than the latter and the amount in each case is Rs. 2560. Find the sum and the time for which the sum of money are lent out.
    A)  Rs.3500,2.5 yrs. and 3 yrs.
    B) Rs.3000,3 yrs. and 5 yrs.
    C)Rs.2000,2 yrs. and 4 yrs.
    D)Rs.2000,3.5yrs. and 4 yrs.
    E) Rs.2500,2yrs. and 6yrs.
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Let each amount be Rs. x and time be t yr.
    x + (t –(1/2))*x*(8/100) = x + [( x+ t + 7)/100]
    =>  2xt/25 – x/25  = 7xt/100
    => t = 4 yrs.
    First money was lent for 4- (1/2) =3.5 yrs.
    Therefore ,Amount = x + (3.5*x*8)/100 = 2560
    => x = Rs.2000
  9. In how many  different ways can the letters of “BANKING”  be arranged?
    A) 2520
    B) 3052
    C) 2500
    D) 3540
    E) 4250
    View Answer
      Option A
    Solution:
    The word BANKING consists of 7 letters in which “N” comes two times .
    So , the number of arrangements = 7!/2! = 2520
  10. A basket contains 6 orange , 2 blue, 4 yellow and 3 red balls. If 2 balls are picked at  random what is the probability that either both are yellow or both red balls.
    A) 3/40
    B) 2/47
    C) 3/35
    D) 2/33
    E) 4/35
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Number of selecting  2 balls out of 15 balls = 15C2 = 105
    Favourable number of outcomes = 4C2 + 3C2 = 9
    Required Probability = 9/105 = 3/35

Click here for Quantitative Aptitude Questions

 

Related posts

5 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 37”

  1. sonali

    thanks alot AZ…

  2. Sandy

    @MOD
    Qsn 4
    8*22000 + 5*25000 -12*18000 = 10000….kese.??
    .
    #85000 ans hoga

  3. _/_

    tyyyyyyyyy
    need to increase difficulty level

  4. .-•~¹°” Ambika : ˆ”°¹~•

    4th ques plzz check again mam

Leave a Comment