Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 4

Directions (1-5): What will come in place in ? in the following questions?

  1. 38% of 4500 – 25% of ? = 1640
    A) 240
    B) 265
    C) 280
    D) 320
    E) None of these
    View Answer
    Option C

  2. (0.64)4 ÷ (0.512)3 × (0.8)4 = (0.8)? + 3
    A) 2
    B) 1
    C) 0
    D) 4
    E) None of these
    View Answer
    Option C

  3. 3648.24 + 364.824 ÷ ? – 36.4824 = 3794.1696
    A) 2
    B) 6
    C) 4
    D) 5
    E) 8
    View Answer
    Option A

  4. 42% of ? = 3147 + 4258 – 7212 ÷ 12
    A) 16200
    B) 15400
    C) 18600
    D) 12800
    E) 14400
    View Answer
    Option A

  5. 16121.50 – 48.25 + 3423.75 – 12016 + 512 ÷ 8 = ?
    A) 7545
    B) 7555
    C) 7575
    D) 7495
    E) 7515
    View Answer
    Option A

  6. A box contains 6 black and 14 white balls, out of which 3 black and 5 white balls are defective. If we choose two balls at random, what is the probability that either both are white or both are non-defective?
    A) 141/190
    B) 123/190
    C) 121/190
    D) 123/199
    E) None of these
    View Answer
    Option C
    Solution –

    Required probability- 14C2/20C212C2/20C229C2/20C2 = 121/190
  7. In a class, the average age of some boys is 16 years, and average age of 16 teachers is 56 years. If the average age of the combined group of all the teachers and boys is 20, then the number of students is
    A) 156
    B) 144
    C) 136
    D) 88
    E) 168
    View Answer
    Option B
    Solution –

    Use allegation method
    number of boys ‘x’           :             number of teacher’16’
    .      16                                                      56
    .                                      20 
    .    (56-20)=36                                  (20-16)=4
    .     So 36/4 = 9/1
    Now, x/16= 9/1, x=144
  8. If the CI on a certain sum for 2 yrs at 10% per annum is Rs. 3150, what would be the SI on same rate for same time?
    A) 2500
    B) 3000
    C) 2800
    D) 2200
    E) None of these
    View Answer
    Option B
    Solution –

    Let principal = Rs x
    CI for 2years in % = 21% (using successive method)
    21% of x = 3150
    x = 15000
    S.I = 15000*2*10/100 = Rs.3000
  9. A started a business with initial investment of rs.12000, after 3 month B invest rs.15000 in this business. After 8 month from starting A withdrew one-fourth of his investment and B further invest 1/15 part of his investment. If at the end of one year the difference between the shares of profit of both is 700, what is the B’s profit share?
    A) 14550
    B) 13550
    C) 13900
    D) 42000
    E) 41250
    View Answer
    Option C
    Solution –

    (12000*8 + 9000*4) : (15000*5 + 16000*4)
    132 : 139
    Difference in profit sharing ration is= 139x – 132x = 7x
    Given 7x = 700, So x = 100
    B’s profit share = 139x = 13900
  10. There are three taps A, B, and C. A takes thrice as much time as B and C together to fill the tank. B takes twice as much time as A and C to fill the tank. In how much time can the Tap C fill the tank individually, if they would require 10 hours to fill the tank, when opened simultaneously?
    A) 16 hours
    B) 12 hours
    C) 22 hours
    D) 20 hours
    E) 24 hours
    View Answer
    Option E
    Solution –

    Let A, B, C fills a, b, c units per hour.
    Total units = 10*(a+b+C)
    Now, 3a = b+c and 2b = a+c
    Solving both,
    b = 4c/5 and a = 3c/5
    total units of work = 10c*(4/5 + 3/5 + 1) = 24c
    done by C in 24c/c = 24 hours

Related posts