Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 41

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams.

  1. A pipe can fill a tankin 12 minutes and another pipe in 15 minutes, but a third pipe can empty it in 6 minutes. The first two pipes are kept open for 5 minutes in the beginning and then the third pipe is also opened. In what time is the cistern emptied?
    A) 35mins.
    B) 50 mins.
    C) 45 mins.
    D) 42 mins.
    E) 30 mins.
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Net work done by 3 pipes in minute = [(1/12) + (1/15) –(1/6)] = -(1/60)
    -ve sign shows that (1/60) part is emptied in 1 minutes
    Therefore,
    (3/4) part is emptied in 60*(3/4) = 45 min.
  2. The speeds of two trains are in the ratio of 7:9. They are moving in the opposite directions on parallel tracks . The first train crossed a telegraph pole in 4 seconds whereas the second train crossed the same pole in 6 seconds. Find the time taken by the trains to cross each other completely.
    A) 9(1/2)
    B) 7(1/4)
    C) 8(1/3)
    D)5(1/5)
    E) 5(1/8)
    View Answer
      Option E
    Solution:
    Length of both trains = (7*4) + (9*6) = 28 + 54 = 82 m
    Time = D/speed
    => 82 /(7+9) = 5(1/8) sec.
  3. Starting from his house one day, a student walks at a speed of 2(1/2) km/hr and reaches his school 6 minutes late. Next day at the same time he increases his speed by 1 km/hr and reaches the school 6 minutes early. How far is the school from his house?
    A) 1(4/3) km
    B) 1(3/4) km
    C) 2(1/3) km
    D) 5(1/2) km
    E) 3(1/3) km
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Required distance = [speed multiplied /diff. of speed ]*diff. in time
    = [2(1/2)*3(1/2)]/[3(1/2) – 2(1/2)] *[(6+6)/60] =7/4 = 1(3/4) km.
  4. A dishonest milkman professes to sell his milk at cost price but he mixes it with water and thereby gains 25%. What is the percentage of water in the mixture.
    A) 20%
    B) 18%
    C) 22%
    D) 29%
    E) 35%
    View Answer
      Option
    Solution:
    Let CP of milk be Rs. 1 per litre.
    Then, the SP of litre of mixture = Rs. 1
    gain =25%
    CP of 1litre of mixture = (100/125) = 4/5
    Quantity of water / Quantity of milk = (1/5)/(4/5) = (1/4)
    CP of 1 litre of water ————————-CP of 1 litre of milk
    0 …………………………………………………………..Rs. 1
    mean price = (4/5)
    (1/5)     :                                        (4/5)
    Required Proportion = 1:4
    % of water = 4/(1+4) *100 = 20%
  5. Three typists A, B and C have to type 836 pages. A types one page in 5 minutes, B in 15 minutes and C in 20 minutes. In what time will these pages be typed if they work together?
    A) 44 hrs.
    B) 35 hrs.
    C) 48hrs.
    D) 32hrs.
    E) 28 hrs.
    View Answer
      Option
    Solution:
    1/5 + 1/15 + 1/20 = 19/60
    Time taken = 836*(60/19) = 44*60 = 2640 minutes = 44 hours
  6. The total marks obtained by a student in Physics, Chemistry and Mathematics together is 120 more than the marks obtained by him in Chemistry. What are the average marks obtained by him in Physics and Mathematics together?
    A) 62
    B) 55
    C) 47
    D) 60
    E) 58
    View Answer
      Option D
    Solution:
    P + C + M = 120 + C
    => P + M = 120
    Average = 120/2 = 60
  7. The income of a broker remains unchanged though the rate of commission is increased from 4 per cent to 5 per cent. Find the percentage of slump in business.
    A) 15%
    B) 20%
    C) 22%
    D) 18%
    E) 17%
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Let the business value changes from Rs. x to Rs.y
    Therefore ,
    4% of x =  5% of y
    => y = (4/5)x
    Change in business = (x – (4/5)x) = x/5
    Then, Percentage slump in business = (x/5)*(1/x)*100 = 20%
  8. Ram derive an annual income of Rs.688.25 from Rs.10000 invested partly at 8% per annum and partly at 5% per annum simple interest. How many of my money is invested at 5%?
    A) Rs.5240
    B) Rs.2290
    C) Rs.3254
    D) Rs.4500
    E) Rs.3725
    View Answer
      Option E
    Solution:
    Let the money invested at 5% be Rs.x .
    Now,
    (x*1*5)/100 + [(10000-x)*1*8]/100 = 688.25
    => 5x – 8x + 80000 = 688.25
    => 3x = 11175
    => x = Rs.3725
  9. There are 9 red, 7 white and 4 black balls in an urn. Two balls are drawn at random from the urn. What will be the probability that both the balls are red?
    A) 18/95
    B) 19/99
    C) 17/100
    D) 18/75
    E) 19/110
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Total possible outcome = 20C2 = 190
    Favorable outcomes = 9C2 = 36
    Required Probability = 36/190 = 18/95
  10. In how many ways can a student choose a programme of 5 courses, if 10 courses are available and 2 courses are compulsory for every student?
    A) 55
    B) 60
    C) 56
    D) 48
    E) 62
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Required no. of ways = 8C3 = 56 ways

 

   Click here for Quantitative Aptitude Questions

 

Related posts

15 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 41”

  1. Mera bhi din ayega :)))

    Ty

  2. KaRi$hMa

    tyy az..:):)
    5/10..:(:(

  3. Navya

    kuch kuch answers bde repeated ya tricky ya common type hote hain like 4th nd 7th mai maine bina solve kiye 20 lgaya tha. jyadatar khi koi % 25 mai di ho or ans puch ho to 20 ata h same in 4th.

    hehe i knw sadu logic, awaii lpet diya.. 😛

  4. Navya

    ty Banya mam.. /

  5. Purvi !!

    thanku mam 🙂

  6. Navya

    3rd

    S1 X S2 = D X ( S2 – S1 ) / ( T1 – T2 )

    S1 = 5/2, S2 = 7/2 , T1 = (t+6)/60 T2 = (t-6)/60

    solve kr lo dost log

    35/4 = D*1/(12/60)

    D = 7/4 = 1(3/4) km.

    1. ak

      in qno 10 question.. it is asking abt d no. of ways…don’t we hv to use permutation here ..??

    2. Pooja?

      1st ques me 3 /4 ku liya

      1. think tank

        Konse me first me to nhi h.haan third me jrur h.a simple approch of third qestion.
        Answer is 1.75=175/100
        =1 3/4. It is very simple through fraction.

      2. $קгค๔єєק$

        alt method for 1st 1
        a———+12
        b———+15
        c———-(-6)
        lcm =60
        => a =+5 ,b=+4 &c =(-10)
        => combined eff. =5+4-10 =(-1)lit/min empty
        now work done by a and b in 5 mins
        =>5(5+4) =45 l filled
        now 1min = 1 lit empty
        => 45 mins =45 ltr empty so tym taken =45 mins

    3. chinnu

      think tank ur time taken to solve?

      1. think tank

        10 minutes to lgte hi h.agr difficult questions Ho to jada bhi lg jata h.

  7. ~CASIMIRO~ NITROUS~ OXIDE~

    tq mam 🙂

Leave a Comment