Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 42

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. Seema bought 1600 eggs at Rs.3.75 per dozen . He sold 900 of them at 2 for Rs. 1 and the remaining at 5 for Rs. 2. What is her gain per cent ?
    A) 50%
    B) 55%
    C) 40%
    D) 46%
    E) 60%
    View Answer
      Option D
    Solution:
    CP of 12 eggs = Rs. 3.75
    CP of 1600 eggs = (3.75 *1600)/10 = Rs. 500
    SP of 900 eggs = (1/2)*900 = RS. 450
    SP of remaining 700 eggs = (2/5)*700 = Rs. 280
    Total SP = 450 + 280 = Rs. 730
    Gain = 730 – 500 = Rs. 230
    Gain % = (230/500)*100 = 46%
  2. 12 women can complete a piece of work in 24 days and 15 men can do the same work in 16 days. How much work will be left unfinished after 6 women and 5 men work for 16 days ?
    A) 1/8
    B) 1/3
    C) 1/2
    D) 1/6
    E) 1/4
    View Answer
      Option  B
    Solution:
    12 * 24 women == 15 * 16 men
    => 6 women == 5 men
    Therefore, 6 women + 5 men = 10 men
    M1D1 = M2D2
    => D2 = (15*16)/10 = 24 days
    Work done in 16 days = (16/24) = (2/3)
    Remaining work = 1 – (2/3) = 1/3
  3. A circular running path is 726 m in circumference . Two men start from the same point and walk in opposite directions at the rate of  3.75km/h  and  4.5km/h respectively. When will they meet for the first time ?
    A) 5.28 min.
    B) 6.5 min.
    C) 7.28 min.
    D) 8.8 min.
    E) 7.92 min.
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Relative speed = (4.5+3.75) = 8.25km/h
    Distance = 726m = 726/1000 = 0.726km
    Required time = (0.726/8.25)*60 = 5.28 min.

  4. Mr. Ashok invests a sum of Rs. 41,250 at the rate of 6 p.c.p.a.What approximate amount of compound interest will he obtain at the end of 3 years?
    A) Rs.7550
    B) Rs.6254
    C) Rs.8520
    D) Rs.7879
    E) Rs.4582
    View Answer
      Option D
    Solution:
    C.I. = P[(1+(6/100))^t   – 1] = 41250 [(1+ (6/100)^3) – 1] = 41250 [(1.06)^3 – 1] = 41250 * 0.191
    = Rs.7879 (approx.)
  5. If Rs.1000 be invested at interest rate of 5% and the interest be added to the principal after 10 year . Find the number of years in which it will amount to Rs. 2000.
    A) 3(1/3) yr.
    B) 5(1/2) yr.
    C) 6(2/3) yr.
    D) 4(1/5) yr.
    E) 5(2/3) yr.
    View Answer
      Option C
    Solution:
    S.I. = (1500 *5*10)/100 = Rs.750
    Now, P = Rs. 2250
    A = Rs. 2000
    Therefore, S.I. = Rs. 750
    750 = (2250*5*T)/100
    => T = (750*100)/ (2250 * 5)
    => T = 6(2/3) years
  6. A monthly return railway ticket costs 25% more than a single ticket. A week’s extension can be had for the former by paying 5% of the monthly ticket’s cost. If the money paid for the monthly ticket (with extension) is Rs. 84 , what is the price of the single ticket ?
    A) Rs. 75
    B) Rs. 80
    C) Rs. 74
    D) Rs. 88
    E) Rs. 64
    View Answer
      Option E
    Solution:
    Required price of the price ticket = 84 * (100/105) * (100/125)
    = Rs. 64
  7. The population of a city increases by 15% during 2002 and 20% during 2003. In the end of 2003 the population of city was 27.6 lakh. What was the population of the city in the end of 2001 ?
    A) 18 lakh
    B) 22 lakh
    C) 35 lakh
    D) 2o lakh
    E) 15 lakh
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Let the population of city in 2001 be x lakh.
    Therefore ,
    =>27.6 = x(1+(15/100))(1+(20/100))
    => 27.6 = x *(115/100)*(120/100)
    => x = (27.6 * 100*100)/(115*100) = 20 lakh
  8. The area of an equilateral triangle inscribed  in a circle is 4√3 cm^2 . Find the area of the circle.
    A) 8/7 * pi
    B)16/3 * pi
    C) 11/15* pi
    D) 17/19*pi
    E) 10/9* pi
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Area of equilateral triangle = (√3/4) *(side)^2
    = 4√3 cm^2
    side = 4√3/(√3/4) = 4 cm
    Circum-radius of equilateral triangle = (side)/√3 = 4/√3 cm
    Area of circle =  pi * (4/√3)^2 = (16/3 * pi) cm^2
  9. Two dice are tossed . The probability that the total score is a prime number .
    A) 5/12
    B) 10/19
    C) 2/13
    D) 12/17
    E) 3/8
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Total possible outcomes = 36
    Number of favourable outcomes = 15
    {(1,1),(1,2),(1,4),(1,6),(2,1),(2,3),(2,5),(3,2),(3,4),(4,1),(4,3),(5,2),(5,6),(6,1),(6,5)}
    Required Probability = 15/36 = 5/12
  10. There are 6 multiple choice questions in an examination . How many sequences of answers are possible , if the first three questions have 4 choices each and the next three have 5 each?
    A) 6522
    B) 7450
    C) 8100
    D) 7000
    E) 6550
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Total number of ways  = 4^3 * 5^2 = 64 * 125 = 8000

 

   Click here for Quantitative Aptitude Questions

 

Related posts

15 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 42”

  1. ****

    anyone explain 10th q..pls

    1. think tank

      Take that first question has 4 option so can be for ans and second also 4 option so can be 4 ans 3 ques also 4 option so can be 4 ans.
      Now -4*4*4 for first 3questions.
      Next 4 ques has 5 option so can be 5 ans ,5 th ques has 5 option so can be 5 ans now last 6 quest has 5 option so can be 5 ans.
      Now 5*5*5 for last three questions.
      Arrange all-4*4*4*5*5*5=8000.

      1. ****

        thankuuu..thinker

  2. chinnu

    fr the 10th questn my ans is 6! x4 x4 x4 x5 x5x5…crrct or wrng?

      1. chinnu

        bt it is not mentioned in the questn that the candidate should follow the questn order 1 2 3 4 5 6..

        1. Banya

          Here , the order of question does not matter, we just need to calculate the number of ways.

  3. Parag Chavda

    Rs.3075 per dozen == Its 3.75 plz correct it

    1. Banya

      Yes.. corrected.

  4. jaga

    q1…Seema bought 1600 eggs at Rs.3075 per dozen ????

    1. Banya

      It is Rs.3.75. There was a mistake now it is ok.

  5. Rìyàdh Mahr3z

    how to do the 10th questn??

Leave a Comment