Mixed Quantitative Aptitude Questions for IBPS PO Prelims Set 47

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. A and B together can complete a work in 8 days, B and C in 15 days and C and A in 12 days. They all started work together. After working for 4 days, B left the work. A and C next worked for 3 day after which A also left. Find in how many can C alone complete the work?
    A) 25 days
    B) 16 days
    C) 21 days
    D) 13 days
    E) 22 days
    View Answer
      Option B
    Solution:

    A, B and C together can complete work in = 2*8*15*20/(8*15 + 15*20 + 20*8) = 80/11 days
    Worked for 4 days, so they did 4 * 11/80 = 11/20 work
    Now A and C worked for 3 days, in 3 days they did = 3 * 1/12 = 1/4 work
    So now remaining work = 1 – (11/20 + 1/4) = 1/5
    C can complete whole work in – 11/80 – 1/8 = 1/80 – 80 days
    So 1/5 work in 1/5 * 80 = 16 days            
  2. A and B alone can complete a work in 10 and 18 days respectively. Both started the work. After 3 days, A left and C joined B. If they completed the remaining work in 6 days, find the number of days in which C can alone complete the whole work?
    A) 30 days
    B) 16 days
    C) 24 days
    D) 18 days
    E) 32 days
    View Answer
      Option A
    Solution:

    A and B in one day = 1/10 + 1/18 = 7/45 work
    So in 3 days they did = 3 * 7/45 = 7/15 work
    Remaining work = 1 – 7/15 = 8/15
    Let C can complete work in x days. So
    (1/18 + 1/x) * 6 = 8/15
    Solve, x = 30 days                
  3. A is twice efficient than B who is one and a half times efficient than C. If C alone can complete a wok in 18 days, then in how many days, A, B and C together can complete 11/18 of work in how many days?
    A) 6 days
    B) 3 days
    C) 9 days
    D) 4 days
    E) 2 days
    View Answer
      Option E
    Solution:

    Efficiency ratio of A : B : C = 3x : 3x/2 : x = 6 : 3: 2
    So ratio of no. of days of A : B : C is 1/6 : 1/3 : 1/2 = 1 : 2 : 3
    Now C can complete work in 18 days, so
    3 == 18
    1 == 6
    So A can complete work in 1 == 6 days and
    B can complete work in 2 == 12 days
    All together – 1/6 + 1/12 + 1/18 = 11/36 work in 1 day
    So 11/18 work in 11/18 * 36/11 = 2 days                     
  4. 20 men complete a work in 16 days and 25 women can complete the same work in 18 days. 8 men and 15 women started the work together. They worked for some number of days. After they left the work, 48 children joined the work and complete the work in 4 days. If efficiency of 1 man is double the efficiency of 1 child, how many days they took to complete the whole work?
    A) 12 days
    B) 16 days
    C) 9 days
    D) 20 days
    E) 15 days
    View Answer
      Option B
    Solution:

    20 m in 16 days, so 8 m in 20*16/8 = 40 days
    25 w in 18 days, so 15 w in 25*18/15 = 30 days
    They worked for some no. of days, so did (1/40 + 1/30)*x =  7x/120 work …… (1)
    1 man can complete work in 20*16 = 320 days. So 1 child whose efficiency is half the man, can complete whole work in 320*2 = 640 days.
    So 48 children in 640/48 days
    They worked for 4 days, so did 4 * 48/640 = 3/10 of work
    So remaining 7/10 was done by 8 men and 15 women….. (2)
    From (1) and (2)
    7x/120 = 7/10
    x = 12 days
    So total no. of days = 12+4 = 16 days           
  5. A camp was organized for 20 men. The food given to them can last for 40 days. After 25 days, 5 men left the camp. Find for how many more days, the remaining men can eat remaining food?
    A) 10 days
    B) 2 days
    C) 6 days
    D) 5 days
    E) 8 days
    View Answer
      Option D
    Solution:

    After 25 days, food left for 20 men for 15 days. Now there are 15 men. So
    20*15 = 15*x
    Solve, x = 20 days
    So extra days = 20-15 = 5 days             
  6. 25 kg of rice at Rs 20 per kg was mixed with some amount of rice at Rs 32 per kg. The whole mixture was sell at 20% profit for Rs 32.4 per kg. Find the amount of second variety of rice (priced at Rs 32 per kg).
    A) 30 kg
    B) 45 kg
    C) 24 kg
    D) 35 kg
    E) 27 kg
    View Answer
      Option D
    Solution:

    SP = 32.4, profit = 20%, so CP = 100/120 * 32.4 = Rs 27
    So by method of allegation:
    (25 kg)……………….(x kg)
    20………………………..32
    …………….27
    5…………………………..7
    5 == 25
    1 == 5
    7 == 35 kg             
  7. There are 2 mixtures which contains mixture of cereals A and B. Mixture 1 contains A and B in the ratio 4 : 5. Mixture 2 contains A and B in the ratio 8 : 3. Both the mixtures are mixed to form a third mixture. Now the ratio of A : B becomes 8 : 5 in the resultant mixture. If the resultant quantity if 364 kg of cereals, then find the amount of cereal B in the mixture.
    A) 130 kg
    B) 150 kg
    C) 180 kg
    D) 240 kg
    E) 220 kg
    View Answer
      Option E
    Solution:

    B in mixture 1 = 5/9, in mixture 2 = 3/11 and in resultant mixture = 5/13
    So
    5/9……………………….3/11
    …………….5/13
    16/11*13……………….20/9*13
    36 : 55
    So amount of cereal B in 364 kg = 55/91 * 364 = 220 kg
  8. A 84 litres mixture contains A and B in ratio 3 : 4. 14 litres of this mixture is taken out and replaced by 10 litres of B. The resultant mixture will contain how much percent of A?
    A) 52.2%
    B) 46.7%
    C) 67.5%
    D) 23.4%
    E) 37.5%
    View Answer
      Option E
    Solution:

    Total mixture = 84 l
    So A in resultant mixture = 36 – 3/7 * 14 = 30 l
    and B in resultant mixture = 48 – 4/7 * 14 + 10 = 50 l
    So final ratio of A and B = 3 : 5
    So % of A in final mixture = 3/8 * 100 = 37.5%
  9. A mixture contains 4/5th part of alcohol and rest water. How much mixture should be taken out and replaced with water to make the ratio of alcohol to water reversible?
    A) 3.45 l
    B) 3.75 l
    C) 4.25 l
    D) 4.65 l
    E) 5.35 l
    View Answer
      Option B
    Solution:

    Let total quantity = 5
    So alcohol = 4, water = 1. so ratio = 4 : 1
    Let mixture to be taken = x, and final ratio should be 1 : 4
    So [4 – 4/5 * x]/ [1 – 1/5 * x + x] = ¼
    Solve, x = 3.75l                         
  10. There are 2 mixtures. Mixture P contains A, B and C in ratio 4 : 3 : 2. Mixture Q contains A and B in the ratio 1 : 4. If 4 litres of mixture P is mixed with 2 litres of mixture Q, then resultant mixture contains how much part of mixture C?
    A) 1/27
    B) 4/19
    C) 2/31
    D) 2/19
    E) 1/23
    View Answer
      Option A
    Solution:

    C in 1st = 2/9, C in 2nd = 0
    Total mixture = 4+2 = 6 l
    So C in final mixture = (2/9)/6  = 1/27            

   Click here for Quantitative Aptitude Questions

 

Related posts

2 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions for IBPS PO Prelims Set 47”

Leave a Comment