Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 59

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. The ratio of the no of Male and female employees in an office was 8:7. Some new male and female employees were joined in the ratio 3:2. At this, the total no of employees in an office become 900 and the ratio changed to 5:4. The no of employees in an office before new employees joined?
    A) 750
    B) 600
    C) 450
    D) 300
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Final ratio 5:4
    9 900
    5 ==> 500
    4 ==> 400
    Then
    8x+3y=500 —-1
    7x+2y=400—-2
    Solving equation 1 and 2 we get x=40, y=60
    Initially (8+7) 15*40=600.
  2. P and Q started business with Rs600 and Rs500 respectively. After 4 months, R replaces Q with X% of Q’s capital. After 1 year R’s share out of the total profit Rs24000 is Rs5600. Find the value of X.
    A) 65%
    B) 50%
    C) 75%
    D) 70%
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    P:Q:R=600*12: 500*4: (500*x/100 )*8
    =600*12: 500*4: 5x*8
    180:50:x
    Then (180+50+x)=230+x                           24000
    .             x                                                             5600
    ==>1610+7x=30x
    23x=1610
    X=70%.
  3. From among 25 employees in a company , one Manager and one Assistant Manager are to be appointed. In how many ways can this be done?
    A) 600
    B) 450
    C) 620
    D) 580
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    One Manager can be appointed in 25 ways
    One Assistant Manager appointed in remaining 24 ways.
    Then no of ways = 25 *24 = 600.
  4. A rectangular sheet of metal is 60 cm by 25cm. Equal squares of side 6cm are cut off at the corners and the remainder is folded up to form an open rectangular box. The volume of the box is ?
    A) 2654cm3
    B) 2865cm3
    C) 3744cm3
    D) 2755cm3
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    After 6cm side cut off the new
    length=60-(2*6)=48cm.
    Breadth=25-(2*6)=13cm
    Then volume of the open box= l*b*h=48*13*6 =3744cm3.
  5. Sum of present ages of A and B is 41. A’s age 2 year hence is equal to C’s age, 1 year ago. A’s age, 4 year hence is equal to B’s age 1year ago and ratio of present age of A and D is 3 : 4. Find the difference of age of C and D.
    A) 3years
    B) 5years
    C) 6years
    D) 2years
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    A + B = 41 —1
    C -1 = A + 2==> C = A + 3
    A + 4 = B – 1 ==> B = A + 5 —2
    From 1 and 2
    A = 18 years, B = 18 + 5 = 23 years, C = 18 + 3 = 21 years,
    A/D=3/4
    D=4/3*18=24years.
    Difference = 24 – 21 = 3 years.
  6. A, B and C can do a piece of work in 30, 40 and 60 days respectively. In how many days can B do the work if he is assisted by A and C on every third day?
    A) 18days
    B) 24days
    C) 22days
    D) 30days
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    30 4units
    40 … LCM 120 3units
    60 2units
    1 st 2 days B completed 3*2=6units
    3rd day A,B and C completed =4+3+2=9units
    On third day =9+6=15 units completed.
    For 3 days 15unit work completed
    Then for 24(3*8) days 120(15*8) unit work completed.
  7. The largest and the smallest angles of a triangle are in the ratio of 3:1 respectively. The second largest angle of the triangle is equal to 56degree. What is the value of smallest angle of the triangle?
    A) 25
    B) 36
    C) 31
    D) 40
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Ratio 3x: x
    Then 3x + x + 56 = 180
    4x = 124==>x=31
    smallest angle=31degree.
  8. From a pack of 52 cards, two cards are drawn together at random. What is the probability of both the cards being Ace?
    A) 6/231
    B) 1/155
    C) 1/221
    D) 2/275
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    P=4C2/52C2
    =(4*3)/(52*51)
    =1/221.
  9. 55% of the students in a college play chess , 30% of the students play carom and the number of students who play both the games is 520. The number of students who play neither chess nor carom is 35%. find the no of students in the college?
    A) 1356
    B) 1152
    C) 1040
    D) 980
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    P(Both A and B) =P(A) + P(B) – P(neither A or B)
    520=(55+30)85x-35x
    520=(85x-35x) /100
    X=1040.
  10. Two pipes A and B can fill a tank in 20 minutes and 25 minutes respectively. Both the pipes are opened together but after 5 minutes, pipe A is turned off. What is the total time required to fill the tank?
    A) 13mins 45sec.
    B) 11mins 35sec.
    C) 12mins 20sec.
    D) 19mins 40sec.
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    5/20+ (5+x)/25 =1
    (5+x)/25=3/4
    5+x=75/4
    x=75/4-5=55/4
    =13 ¾ ==> 13mins 45sec.

   Click here for Quantitative Aptitude Questions

 

Related posts

2 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 59”

Leave a Comment