Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 60

 

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. A die is thrown twice and the sum of the numbers appearing is observed to be 7. What is the conditional probability that the number 3 is appeared atleast once?
    A) 2/5
    B) 1/3
    C) 1/4
    D) 2/3
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    If Two dice thrown the sum of the number appearing 7 n(s)={(1,6) (2,5) (3,4) (4,3) (5,2) (6,1)}
    Number 3 appear atleast once n(e)={(3,4) (4,3)}
    Then probability =2/6=1/3.
  2. A bag contains 7 rose flowers and 10 lotus flowers. Two successive drawings of 3flowers are made such that the flowers are not replaced. Find the probability that the 1st draw gives 3 rose and second draw gives 4 lotus.
    A) 8/547
    B) 11/650
    C) 12/575
    D) 15/884
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    7C3/17C3 * 10C3/14C3
    =(7*6*5/17*16*15) * (10*9*8/14*13*12)
    =(5*3)/(17*4*13)
    =15/884.
  3. A person has a chemical of Rs40per liter. In what ratio should water be mixed in that chemical. So that after selling the mixture at Rs30per liter he may get a profit of 20%.
    A) 5:3
    B) 6:5
    C) 3:5
    D) 5:6
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Average price = 120 30
    100 ? ==> Rs25
    Then
    chemical        water
    40                        0
    .                25
    25                       15
    5:3.
  4. The ratio of milk and water mixture of four containers are 5 : 3, 2 : 1, 3 : 2 and 7 : 4, respectively. In which container, is the quantity of milk relative to water minimum?
    A) 1st
    B) 2nd
    C) 3rd
    D) 4th
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Milk in 1st container =5/8=0.625
    Milk in 2nd container =2/3=0.66
    Milk in 3rd container =3/5=0.6
    Milk in 4th container =7/11=0.63
    Then quantity of milk relative to water is minimum in 3rd container.
  5. A man purchased a shirt and pant with a discount of 30% on its MP. He sold them at a price 60% more than the price at which he bought them . how much percent the new SP to its MP?
    A) 5%
    B) 8%
    C) 12%
    D) 10%
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Let the MP be Rs 100.
    Then 30% discount=100-30=70.
    60% of 70 =42.
    Then he sold that at Rs 70+42=Rs112.
    Then Required %ge is 112-100=12%.
  6. The marks scored by a student in five subjects are in the ratio of 9: 12: 15: 10: 7 and got an aggregate of 53%. In order to pass, a candidate has to score 50% of the maximum marks in each subject and the minimum marks for all of the subjects are the same. Then in how many subjects did the candidate fail?
    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Let the maximum mark in each subject be 100. Then total mark is 500.
    The candidate scored 53% aggregate (53/100 )*500 =265.
    Ratio 9x: 12x: 15x: 10x: 7x
    53     265
    9 ==>45
    12 ==>60
    15 ==>75
    10 ==>50
    7 ==>35
    In two subjects the student fail.
  7. 7. The mean weight of 150students in a certain class is 65kg. The mean weight of the boys from the class is 75kg, while that of girls is 60kg. What is the number of boys in the class?
    A) 45
    B) 50
    C) 65
    D) 40
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Total 150 students
    Boys                    Girls
    75                         60
    .             65
    5                             10
    ==>1:2
    (1+2)3 == 150
    1 ? ==>50.
  8. 8. A man covers a part of the journey at 20 kmph and the balance at 70 kmph taking total of 8 hours to cover the distance of 400 km. How many hours has been driving at 20 kmph?
    A) 2hrs 20min
    B) 2hrs 35min
    C) 3hrs 12min
    D) 4hrs 45min
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Let x be he travels the part 20 kmph.
    Distance covered in this x hours = 20x km
    then traveled the balance (8 – x) hours at 70 kmph.
    Distance covered in this (8 – x) hours = (8 – x) * 70 = (560 – 70x) km
    The total distance traveled = 20x + 560 – 70x = 400
    160 = 50 x
    x = 160/50 = 3.2 hours = 3 hours and 12 minutes .
  9. A, B and C enter into a partnership in the ratio 7/2:4/3:6/5. After 4 months, A increases his share 50%. If the total profit at the end of one year be Rs.22680, then C’s share in the profit is:
    A) Rs3780
    B) Rs3520
    C) Rs2350
    D) Rs2600
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Ratio of initial investment
    7/2: 4/3: 6/5 =105:40:36
    Then the new ratio
    [(105x*4)+(150/100*105x*8)] : 40x*12 : 36x*12
    =1680x: 480x:432x=35:10:9
    Then (35+10+9)54 22680
    9 ?==> Rs3780.
  10. A towel, when bleached, was found to have lost 20% of its length and 10% of its breadth. The percentage of decrease in area is:
    A) 32%
    B) 28%
    C) 35%
    D) 40%
    E) Non
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Let original length = x and original breadth = y.
    Decrease in area
    =xy – (80/100x * 90/100y)
    =xy – 18/25xy
    =7/25xy.
    Decreased %ge = (7/25xy *1/xy*100)= 28%.

Related posts

3 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 60”

Leave a Comment