Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 67

  1. A man buys a pant and shirt for Rs. 5000. He sells the pant at a loss of 10% and the shirt at gain of 20%. He still gains Rs. 400 on the whole. Cost price of shirt is
    Rs2000
    Rs2500
    Rs3000
    Rs3200
    None
    Option C
    Solution:
    Let the CP of shirt be x. then pant=5000-x
    SP=(5000-x)*90/100 + x*120/100 =5400
    45000 -9x + 12x=54000
    3x=9000
    x=Rs3000.
  2. One of the angles of a quadrilateral is thrice the smaller angle of a parallelogram. The respective ratio between the adjacent angles of the parallelogram is 4:5. Remaining three angles of the quadrilateral are in ratio 4:11:9 respectively. What is the sum of the largest and the smallest angles of the quadrilateral?
    260°
    180°
    220°
    195°
    None
    Option A
    Solution:
    Let the adjacent angles of the parallelogram be 4x and 5x.
    Then4x +5x = 180
    x =20
    Angles of the parallelogram are 80° and 100°.
    One angle of the given quadrilateral = 240°
    Let the remaining three angles be 4y, 11y and 9y.
    240 + 4y + 11y + 9y = 360
    y = 5°
    So the angles of the quadrilateral are 20°, 55°, 45° and 240°.
    Required sum = 240° + 20° = 260°
  3. In a college, the ratio of boys to girls is 31 : 26 respectively. When 85 more boys join the college, this ratio becomes 24 : 13. How many more girls should join the college to make the number of boys and girls equal?
    90
    110
    125
    115
    None
    Option B
    Solution:
    (31x+ 85) /26x= 24/13
    31x+85=48x
    17x=85
    x=5
    then no of boys=155, girls=130
    Required no of girls=155+85-130
    =110.
  4. There are two circles of different radius. The area of a square is 324 sq. cm, whose side is half of the radius of the larger circle. The radius of the smaller circle is one-third of the larger circle. What is the circumference of the smaller circle?
    42πcm
    34πcm
    28πcm
    24πcm
    None
    Option D
    Solution:
    Side of the square=a2=324
    a=18cm
    Radius of larger circle= 2*18=36cm
    Radius of samller circle=1/3*36=12cm.
    Circumference=2*12π
    =24πcm.
  5. X takes 4 days to complete one-third of a job,Y takes 3 days to complete one-sixth of the same work and Z takes 5 days to complete half the job.If all of them work together for 3 days and X and Z quit, how long will it take for Y to complete the remaining work done.
    6 days
    6 2/3days
    5days
    5 1/10days
    None
    Option D
    Solution:
    X takes 12 days to complete the full work. Y take 18 days, Z takes 10 days.
    3 days work = 3(1/12+1/18+1/10) = 43/60
    Remaining work = 1−43/60=17/60
    This work should be completed by Y in
    17/60×18= 5 1/10days.
  6. If the numerator of a fraction is increased by 30% and denominator increased by 20%, the value of the fraction become 13/8. The original fraction is ?
    3/5
    1/3
    3/2
    5/3
    None
    Option C
    Solution:
    130% of x/ 120% of y=13/8
    8x=12y
    x/y=12/8=3/2.
  7. In a mixture of 80 L, the ratio of milk and water is 3 : 2. If the ratio of milk and water is to be 6 : 5, then the amount of water to be further added must be ?
    5litre
    8litre
    6litre
    10litre
    None
    Option B
    Solution:
    Total 80l
    5 ….. 80
    3 ==>48l
    2 ==>32l
    Let x litre water be added
    Then 48/(32+x)=6/5
    240-192=6x
    6x=48
    x=8liter.
  8. A pipe can fill a cistern in 12 min and another pipe can fill it in 15 min, but a third pipe can empty it in 6 min. The first two pipes are kept open 5 min in the beginning and then the third pipe is also opened.Time taken to empty the cistern is ?
    30mins
    35mins
    20mins
    45mins
    None
    Option D
    Solution:
    12……… 5
    15……… 4 ………LCM=60
    -6 ……… -10
    First 5 mins
    In 1min both complete 5+4 =9unit
    Then in 5min=9*5=45unit completed
    Now third pipe opened
    In 1min -1unit is emptied
    Then in 45mins full tank emptied.
  9. The average age of a family of 6 members is 30 years. If the age of the youngest member be 10 years then what was the average age of the family just a day before the birth of the youngest member?
    26
    24
    28
    27
    None
    Option B
    Solution:
    Total age= 6 * 30 = 180
    The total age of the family = [180-10-(10*5)] = 120
    At the time of birth of the youngest member average= 120/5 = 24.
  10. In a hostel there was sufficient food for 120 students for 25 days. After 15 days 60 students left the hostel. For how many extra days will the rest of the food last for the remaining students?
    15
    20
    30
    10
    None
    Option B
    Solution:
    120*25= 120*15+60*x
    (120*25-120*15) /60=x
    1200/60=x
    x=20days.


 

Related posts

Leave a Comment