Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 69

  1. A boat can travel at 20 km/hr in still water. It travelled 144 km downstream in a river and then returned to the same place, taking 40 hours. The rate of flow of river is
    8km/hr
    16km/hr
    12km/hr
    14km/hr
    None
    Option B
    Solution:
    144= 40[202-v2] / (2*20)
    144=40(400-v2) /40
    v2=400-144
    =256.
    v=16km/hr.
  2. A man pays Rs. 6.40 per litre of milk. He adds water and sells the mixture at Rs. 8 per litre, thereby making 37.5% profit. The proportion of water to milk received by the customers is
    9:2
    12:5
    8:3
    10:1
    None
    Option D
    Solution:
    137.5—- 8
    100—– ?==>64/11
    Milk——-Water
    6.4———–0
    —–64/11—–
    64/11—–64/10-64/11
    Ratio 110:11=10:1.
  3. The concentration of Juice in three different mixtures (juice and water) is 1/2 ,1/2 and 4/5 respectively. If 4 litres, 3 litres and 2 litre are taken from these three different vessels and mixed. What is the ratio of juice and water in the new mixture?
    17:13
    11:9
    8:5
    14:11
    None
    Option A
    Solution:
    Quality of juice=(4*1/2+3*1/2+2*4/5)
    =2+1.5+1.6==>5.1
    Quality of water=(4+3+2)-5.1
    =9-5.1
    =3.9.
    Ratio=5.1/3.9
    =17:13.
  4. A water tank normally takes 10 hours to be filled by a tap but due to leakage, it takes another 2 hours. In how many hours will the leak empty a full water tank?
    45hours
    52hours
    60hours
    40hours
    None
    Option C
    Solution:
    Time=1/10 -1/12
    =(12-10)/120
    =2/120=1/60
    =60hours.
  5. A water tank has three taps A, B and C. A fills four buckets in 24 minutes, B fills 8 buckets in 1 hour and C fills 2 buckets in 20 minutes. If all the taps are opened together a full tank is emptied in 2 hours. If a bucket can hold 5 litres of water, what is the capacity of the tank?
    220litres
    160litres
    180litres
    240litres
    None
    Option D
    Solution:
    A bucket can hold 5 litre.
    Then A fills 4*5=20litres in 24min
    In 1hr A fills 20/24*60=50litres
    In 1hr B fills 8*5=40litres
    C fills 2*5=10litres in 20min
    In 1hr C fills 10/20*60=30litres.
    All 3 open it empty 50+40+30=120litres in 1 hr.
    Full tank emptied in 2 hrs.
    Then Capacity of the tank is 120*2=240litres.
  6. Susan starts working on a job and continues for 20 days and completes 42% of the work. To complete the work, he employs Sameer and together they work for 10 days and completed the work. What will be the efficiency ratio of Susan and Sameer?
    15:19
    21:37
    19:17
    22:27
    None
    Option B
    Solution:
    Susan 20days—-42% work
    10days—–?==>21% work
    So total work done by susan=42+21=63%.
    Then Sameer’s work 100-63=37%.
    Ratio of efficiency in 10days=21:37.
  7. X borrowed Rs. 10,000 from his friend at 15% per annum simple interest. He lent it to Y at the same rate but compounded annually. Find his gain after two years.
    Rs200
    Rs185
    Rs225
    Rs245
    None
    Option C
    Solution:
    SI=(10000*15*2) /100
    =Rs3000.
    CI =10000[(1+15/100)2 -1] =10000*(23/20*23/20 -1)
    =(10000*129) /400
    =Rs3225.
    Gain=3225-3000
    =Rs225.
  8. In a test, a candidate secured 420 marks out of maximum marks ‘x’. If the maximum marks ‘x’ had been converted into 300 marks, he would have secured 252 marks. What was the maximum marks of the test?
    500
    600
    400
    700
    None
    Option A
    Solution:
    420/x= 252/300
    x= (420*300)/252
    x=500.
  9. How many 4-letter words with or without meaning, can be formed out of the letters of the word, ‘LOGARITHMS’, if repetition of letters is not allowed?
    925
    5040
    720
    3055
    None
    Option B
    Solution:
    LOGARITHMS contains 10 different letters.
    Required number of words
    =10P4
    = 10 x 9 x 8 x 7
    = 5040.
  10. Four circular cardboard pieces, each of radius 7 cm are placed in such a way that each piece touches two other pieces. The area of the space enclosed by the four pieces is
    32cm2
    40cm2
    36cm2
    42cm2
    None
    Option D
    Solution:
    Area=[14*14 -4*22/7*7*7*90/360] =196-154
    =42cm2.


 

Related posts

Leave a Comment