# Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 85

Directions(1-2): Read the following questions and answer.

1. What will be the perimeter of the circle?
I.The radius of the circle is 1/4th of the length of the rectangle and the breadth of the rectangle is ½ the length of the rectangle.
II.The radius of the circle is equal to 1/3rd of the side of the square.
III. The area of the square is 225 sq. cm.

From I and II only.
None of these.
Any of two these.
Either II or III.
From II and III only.
Option E
From I and II only.

2. What is the simple interest accrued on the principle of Rs. 5000 for five years?
I. The interest earned on the same sum for another period is Rs.200.
II. The rate of simple interest for the next three years is 6% p.a.
III. The rate of simple interest for the first two years is 4% p.a

From I and III only.
Either II or III.
From III only.
From II and III only.
None of these.
Option D
From II and III only.

3. Directions(3-5): In a bag, there are three types of coloured balls of Red , Green , and Black colours. The probability of selecting one red ball out of the total ball is 3/8 and the probability of selecting one green ball out of the total ball is 2/5. The number of black balls in the bag is 18.

4. If all the ball have the numbers starting from 1,2,3,4,……..and so on then what is the probability of selecting one ball which is numbered as a multiple of 5 or 7 out of the total balls.
3/17
2/11
1/9
4/15
5/16
Option E
Number of balls divisible by 5 = 16
Number of balls divisible by 7 = 11
35 numbered ball comes two times So, (16+11) – 2 = 25
Required probability = 25/80 = 5/16

5. If one ball is randomly selected, then what is the probability that the ball is red or black?
3/5
4/7
3/7
1/2
5/9
Option A
Number of red or black ball = 30+18 = 48
Required probability = 48/80 = 3/5

6. What is the total number of balls in the bag?
50
80
60
90
40
Option B
Probability of red and green ball = 3/8 + 2/5
= 15+16/40 = 31/40
Probability of black ball = 1 – 31/40 = 9/40 == 18
Therefore, Total number of balls = 80
Probability of red and green ball = 3/8 + 2/5 = 15+16/40 = 31/40
Probability of black ball = 1 – 31/40 = 9/40 == 18
Therefore, Total number of balls = 80

7. Directions(6-10): Refer to the following Line-graph and answer the given questions.(Based on Problems on Trains) 8. What is the difference between the total number of people who travelled by Train Q in March and April together and the total number of people who travelled by Train P in March and April together?
12
8
15
10
14
Option D
Train P in March and April together = 320 + 310 = 630
Train Q in March and April together = 350 + 270 = 620
Difference = 630 – 620 = 10

9. The total number of people who travelled by both the given trains together in May is approximately what percent more than the total number of people who travelled by both the given trains together in July?
52%
69%
61%
55%
43%
Option B
People travelled by Train P & Q in May = 440
People travelled by Train P & Q in July = 260
Required percent = (440 – 260)/260*100 = 180/260 * 100 = 69%

10. The number of people who travelled by Train Q in September is 30% more than the people who travelled by the same train in August. What is the respective ratio between the number of people who travelled in September and those who travelled in March by the same train?
6:13
8:11
7:15
13:16
11:12
Option D
30% of 200 = 60
People travelled by Train Y in September = 260
People travelled by Train Y in March = 320
Required ratio = 260: 320
= 13: 16

11. What is the average number of people travelling by Train Q in May, June, July and August ?
172.5
101.8
113.2
117
123.5
Option A
Required average = 200 + 170 + 120 + 200/4 = 172.5

12. The number of people who travelled by Train P decreased by what percent from March to July ?
40%
50%
60%
70%
20%
Option C
People travelled by Train X in March = 350
People travelled by Train X in July = 140 = [(350 – 140)/350]*100
= [210/350]*100 = 60%