Mixed Reasoning Questions – Set 22

Miscellaneous Reasoning Questions for IBPS RRB, IBPS PO/Clerk, NIACL, NICL, UICL, OIC, RBI and other competitive exams.

Directions (1-3): H is brother of A. F is son of A. E is sister of B. G is Brother of F and son of B. C is married to D. F is grandson of D. C is not father of H.

  1. How is D related to A?
    A) father
    B) mother
    C) mother-in-law
    D) None of these
    E) Cannot be determined 
    View Answer
     Option E
    Solution:
     H is brother of A. F son of A and G brother of A. Also G son of B. So A and B are married have sons F and G. Gender of A and B is not known. Next E is sister of B. C and D are married  and F grandson of them. So C and D can be parents of either A or B. So how is D related to A – Cannot be determined
  2. If P is sister of H and daughter of C, how is C related to B?
    A) father-in-law 
    B) mother
    C) mother-in-law 
    D) A or C
    E) B or C
    View Answer
     Option D
    Solution:
    P is sister of H means sister of A also, She is daughter of C, so C is mother/father of A. So C is mother-in-law/father-in-law of B
  3. If E has only 1 sibling and that is her sister, then how is A related to E?
    A) sister-in-law
    B) nephew
    C) brother-in-law
    D) brother
    E) Cannot be determined
    View Answer
     Option D
    Solution:
    E has only 1 sibling so B is E’s sister – gives B is female, so A is male, hence is brother-in-law of E.

Directions (4-5): Point A is 5 m to the north of point B. Point G is 4 m to the east of point F. Point C is 6 m to the west of point B.  Point D is 12 m to the west of point E. Point E is 10 m to the south of point F. Point G is 13 m to the north of point H. Point D is 8 m to the south of point C. Point H is 8 m to the east of point I.

  1. What is the direction of point A with respect to point I?
    A) North
    B) North-east
    C) North-west
    D) South-east
    E) South-west
    View Answer
     Option C
    Solution:
     
  2. Find distance BI.
    A) Two
    B) Three
    C) One
    D) Five
    E) Four
    View Answer
     Option C
    Solution:
    Horizontal distance = ((DE – BC) + FG) – HI = ((12-6)+4)-8) = 2 m
    Vertical distance = ((CD+GH)-FE) = (8+13)-10 = 11 m
    So BI = Hypotenuse = √(22 + 112) = √125 = 5√5 m

Directions (6-7): Seven friends – A, B, C, D, E, F, and G have different weights. C is heavier than D but lighter than G. E is lighter than D but not lightest. A is heavier than B but lighter than F. F is heavier than C.

  1. Who is 2nd heaviest?
    A) C
    B) D
    C) F
    D) None of these
    E) Cannot be determined
    View Answer
     Option C
    Solution:
    Since E is not lightest, B must be lightest 
  2. If D’s weight is 57 kg, what can be the weight of A?
    A) 58 kg
    B) 55 kg
    C) 53 kg
    D) Cannot be determined
    E) 49 kg
    View Answer
     Option B
    Solution:
    A can have more or less weight than D. No relationship between them is provided.  

 

  1. Ruchi is sitting 12th to the right of Prachil who is sitting at 6th position from the left end of row. Richa is sitting 4th to the left of Ruchi and also 8th to the left of Bhavna. If Bhavna is sitting at an extreme end, what is the total number of girls sitting in the row?
    A) 22
    B) 20
    C) 23
    D) 18
    E) 16
    View Answer
     Option A
    Solution:
    Prachi is 6th from left, and Ruchi 12th to right of Prachil so Ruchi at 18th from left. Now Richa 4th to left of Ruchi so she is 14th from left end of row. Bhavna at 8th right of Richa so Bhavna at 22nd from left and also she at extreme end, so there are 22 total girls.
  2. How many pairs of letters are there in the word RETIREMENT, each of which have as many letters between then in the word as they have between then in the English alphabet (in reverse directions)?
    A) None
    B) One
    C) Two
    D) Three
    E) More than three
    View Answer
     Option E
    Solution:
    Reverse – RT, EI, NR, NT
  3. How many pairs of letters are there in the word INDIATODAY, each of which has as many letters between them as in the English alphabet?
    A) None
    B) One
    C) Two
    D) Three
    E) More than three
    View Answer
     Option D
    In forward direction – IO, AD
    In reverse direction – AI

Click here for more questions in Reasoning Section

 

Related posts

29 Thoughts to “Mixed Reasoning Questions – Set 22”

  1. Barbu (。♥‿♥。)

    Thanku AZ 🙂

  2. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

    SHUBHRA MAM YE KYA KIYA AAPNE?

      1. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

        99 to 199:|

        1. It was already mentioned, that offer is for short time:)

          1. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

            99 to tha mam abb 100 + kr diye

          2. yes increase to karna tha

          3. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

            😀 infinity?

          4. Navyaaaa

            are mam 99 kro isko for 1 more day :P. kl mai free wala test de rhi thi to every ques k bad server not found, server not found aa rha tha.

          5. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

            nobut krdo 299 ab

          6. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

            Hi navy

      2. naruto

        2 q} So C is mother-in-law/father-in-law of B//////////////but in question C is not father of H………………..i think c is mother-in-law of B

  3. jaga

    mam q6 mai 1st case mai G heaviest F 2nd heaviest
    2nd case mai F heaviest G 2nd heaviest
    ho sakta hai na??

  4. jaga

    q 2 ans —E ????

    1. Navyaaaa

      hn coz phle hi mention h C is not father of H. is hisab se father-in-law to ana hi nhi chaiye,
      3rd mai explaination to shi diya h pr option galat kr diya h na.

      1. jaga

        acha…ap id delete kar diye the na?

        1. Navyaaaa

          Hn, baki sare doubts bhi btao

          1. jaga

            KAUN SA DOUBT :p

          2. Navyaaaa

            ohh sorry didnt post the ques, 5th mai BI to aram se calculate ho gya but option C kaise choose kiya?
            ques 7 mai definitely kaise kh skte h A ka weight CND hona chaiye na.
            2nd k liye phle hi mention h C is not father of H. is hisab se father-in-law to ana hi nhi chaiye,

      2. jaga

        brother in law… 3rrd

  5. kumkum ahuja

    thank u az 🙂

  6. jaga

    3rd question ans—-brother in law i.e option C not D

  7. yuvi

    @Shubhra_AspirantsZone:disqus mam plzz check 6th nd 7th question..how you found relation between F nd G?? in sentence only saying F is heavier than C.. nd G is also heavier than c..bt we r not sure ..who is more heavier in G nd F..so how can u say..F is 2nd heaviest?? similarly in 7th..no relation between A nd D..

  8. _/_

    qs=6
    ans =>55 hoga
    7-F-F
    6-A-G
    5-G-C
    4-C-D
    3-D-E
    2-E-A
    1-B-B
    YE 2 SQ HONGE

  9. Oliver Queen

    que-2 mein mother in law hona chahie?
    que-3 mein brother in law

  10. Jeevan

    Bahut galtiya es set me mam

Leave a Comment