Quantitative Aptitude: Inequalities Set 3 (New Pattern)

New Pattern Inequalities Questions SBI PO Mains 2017, IBPS PO, NIACL, NICL, LIC, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

Directions: Each question below contains a statement followed by Quantity I and Quantity II. Find both to find the relationship among them. Mark your answer accordingly.

  1. If the perimeter of square and circle is same, then
    Quantity I: the area of square
    Quantity II: the area of circle
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option C
    Solution:
    When perimeter of square, circle and rectangle are equal then area in descending order is
    area of circle > area of square > area of rectangle
    Hence II > I 
  2. The principal amount is Rs 12,000
    Quantity I: Simple Interest on the sum at the rate of 10% per annum for 3 years
    Quantity II: Compound Interest on the sum at rate of 10% compounded semi-annually for one and a half year.
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option A
    Solution:
    I: SI = 3*10% = 30% of 12000 = Rs 3600
    II: CI:
    Rate at half = 10/2 = 5%, time doubles so t = 1 ½  = 3 hours
    So CI is Rs 1891.5
    Hence I > II 
  3. If the cost price of an article is increased by 40% to make it as the market price of article,
    Quantity I: Selling price of article after allowing a discount of 20%, if the cost price is Rs 1,75,000
    Quantity II: The cost price of article if after selling  article at 20% profit is Rs 2,52,000
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option C
    Solution:
    40% = 2/5 [CP  = 5, MP = 7] ………………..(1)
    I: discount = 20% = 1/5 [MP = 5, SP = 4] ………………(2)
    make MP same by multiplying (1) by 5 and (2) by 7
    CP………..SP…………MP is
    25………..28…………35
    So SP = 196000
    II: profit = 20% = 1/5 [CP = 5, SP = 6] ………………(3)
    CP is same, so from (3) and (1):
    CP………..SP…………MP is
    5………….6…………..7
    So CP = 210000
    Hence II > I 
  4. Four years ago, the ratio of ages of A and B is 5 : 6 and five years after the ratio will become 6 : 7, then
    Quantity I: present age of A
    Quantity II: age of B 4 years ago
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option C
    Solution:
    .                               A………..B
    4 years ago  ====   5…………6
    5 years hence ==     6…………7
    1 == 9 and 6 ==54
    5 == 45
    I: A’s present age = 45+4 = 49
    II: B’s age 4 years ago = 54
    Hence II > I 
  5. Quantity I: The largest number if average of 5 consecutive odd numbers is 39.
    Quantity II: The smallest number if average of 5 consecutive of odd numbers is 47.
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option E
    Solution:
    I: 35, 37, 39, 41,43
    II: 43, 45, 47, 49, 51
    So CSA = 2πrh = 528cm<sup>2</sup>
    Hence I = II 
  6. Quantity I: Number of days required by A to complete work alone, if A and B together can complete work in 20 days. Given that after they start work together, A leaves work after 10 days and B completed the remaining work in 20 days.
    Quantity II: Number of days required by A to complete work alone, if A and B together can complete work in 15 days. Given that after they start work together, A leaves work after 5 days and B completed the remaining work in 30 days.
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option A
    Solution:
    I: 1/20 * 10 + 1/B * 20 = 1
    B= 40
    So 1/A = 1/20 – 1/40
    So A in 40 days
    II: 1/15 * 5 + 1/B * 30 = 1
    B= 45
    So 1/A = 1/15 – 1/45
    So B in 22.5 days
    Hence I > II 
  7. Quantity I: The length of train if train can cross a pole in 18 seconds and a 210 m platform in 39 seconds.
    Quantity II: The length of platform if 200 m long train passes a pole in 20 seconds and platform in 46 seconds
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option C
    Solution:
    I: Train covers own length in 18 seconds and platform in 39 seconds. But in these 39 seconds it covered its own length also, so platform in 39-18 = 21 seconds
    Train => 18 ==180 m
    Platform => 21 == 210 m
    II: Same concept in I,
    Train => 20 == 200 m
    Platform => 26 == 260 m
    Hence II > I
  8. Initial speed of bus is 60 km/hr
    Quantity I: the stoppage time if bus travels at 45 km/hr after stopping at a point
    Quantity II: the stoppage time if bus travels at 40 km/hr after stopping at a point
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option C
    Solution:
    I: stoppage time = (initial – secondary)/initial * 60
    So (60-45)/60 * 60 = 15 min
    II: (60-40)/60 * 60 = 20 min
    Hence II > I 
  9. Quantity I: Three successive discounts of 33 1/3%, 20% and 25%
    Quantity II: Three successive discounts of 16 2/3%, 14 2/7% and 12.5%
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option A
    Solution:
    I:
    33 1/3% = 1/3 ……………………………3 -> 2
    20% = 1/5…………………………….…….5 -> 4
    25% = 1/4…………..……………………..4 -> 3

    Similarly in II:

    Hence I > II 
  10. Quantity I: x, 5x2 + 23x + 12 = 0
    Quantity II: y, 5y2 – 7y – 6 = 0
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option D
    Solution:
    5x2 + 23x + 12 = 0
    5x2 + 20x + 3x + 12 = 0
    So x = -4, -3/5
    5y2 – 7y – 6 = 0
    5y2 – 10y + 3y – 6 = 0
    So y = -3/5, 2
    Hence I ≤ II 

 

Click here for more Questions on Inequalities topic

Related posts

19 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Inequalities Set 3 (New Pattern)”

  1. LAUGHYNG TYM ITS NITROUS OXIDE

    TQ SIR

  2. Oliver Queen

    Mam que 3rd mein 2nd quantity ki sp 210000 kaise?
    Ye to cp hogi

    1. Oliver Queen

      And que 5 bhi
      Quantity 1st mein lgatar no mein badi value 39 hogi
      35 36 37 38 39
      Quantity 2nd mein smallest no 43 hoga to quantity two jyda hui

    2. Ques me to CP hi kha hai na

      1. Oliver Queen

        haan ma’am

      1. ravi

        sorry mam
        solve ho gaya calc mistake

  3. Oliver Queen

    What does it mean consecutive off numbers?
    Consecutive odd or even?

      1. Oliver Queen

        okay
        thanks mam

  4. golden girl

    thanku mam 🙂

  5. sachin shukla@ my turn 2017

    good qsn..ty

  6. AVI™ (Sinchen loveR)

    7/10
    Thnxxx

  7. killer

    9th question ka solution smjha do

    1. 1/3
      So written
      3 -> (3-1)
      Like this all
      Now LHS and RHS cancel out
      then LHS and RHS me jo remaining hai.
      Vo likha
      5 -> 2
      Next
      3/5 * 100

Leave a Comment