Quantitative Aptitude: Inequalities Set 5 (New Pattern)

New Pattern Inequalities Questions IBPS PO, SBI PO Mains 2017, NIACL, NICL, LIC, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams. New Pattern Inequality Questions Quant SBI PO

Directions: Each question below contains a statement followed by Quantity I and Quantity II. Find both to find the relationship among them. Mark your answer accordingly.

  1. If the quantity of milk in mixture is 10 litre then find the quantity of water if
    Quantity I: After selling it at CP, milkman saves 25%
    Quantity II: If the ratio of Milk and water is 5:1
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥ Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
      Option A
    Explanation
    :
    Quantity I.
    Milk : Water
    100    :   25
    10=4  : 1=2.5
    In Quantity 2:
    5=10 ; 1=2
    Quantity 1> Quantity 2
     
  2. Find the original consumption if
    Quantity I: After increasing price by 20% a family now gets 5 kg less on that price.
    Quantity II: After increasing price by 25%, a family increases its expenditure by 10% and gets 6 kg less than original consumption
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
      Option C
    Explanation
    :
    Quantity I: 20% Increase= 1/5
    1/(1+5) * T=5
    T=30 Kg
    Quantity II:
                    100
    110                        125
    125-110=15
    15/125 *T=6
    T=50 Kg
    II > I
  3. Find the present age of A
    Quantity I: Three years before, the ratio of ages of A and B was 5:6. Three years hence this ratio will become 6:7
    Quantity II: Eleven years before the ratio of ages of A and B was 1:3 and eleven years hence the ratio will become 1:2
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥ Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
      Option E
    Explanation
    :
    Quantity I:                   A                B
    3 years before             5                6
    3 years after                6                7
    Difference in both case 6-5=1 and 7-6=1
    1=6
    6=30
    Present age =30+3=33
    Quantity II:                   A                B
    11 years before             1                3
    11 years after                1                2
    Difference A=1-1=0 ; B= -1
    To make the difference same; multiply equation 2 by 2; we get
    Quantity II:                   A                B
    11 years before             1                3
    11 years after                2                4
    Difference A=2-1=1; B=4-3=1
    1=2
    11=22
    Present age= 22+11=33
  4. Find the sum
    Quantity I: If the Compound Interest for 2 years at 20% rate of interest is Rs 1,320.
    Quantity II: If the amount on a sum for 2 years in which rate of interest for 3 years makes a sum of 125 to amount 216 is Rs 2880.
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥ Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
      Option A
    Explanation
    : CI for 2 years on 20%=1/5
    5             6
    5             6
    5*5=25   6*6=36
    CI=36-25=11 =1320
    Sum=25=3000
    Quantity II: Find Rate
    Cube root(125): Cube root (216)
    5:6
    rate= (6-5)/5*100=20% =1/5
    5             6
    5             6
    5*5=25   6*6=36
    36=2880; hence 25=2000
    I > II
     
  5. Find the distance if
    Quantity I: A man covers a distance in 15 hours. He covers first half at 12 kmph and second half at 15 kmph.
    Quantity II: Two buses moves towards each other at a speed of 30 kmph and 40 kmph respectively. When they meet it is found that faster bus covers 30 km more than slower one.
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥ Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
      Option C
    Explanation
    :
    Average Speed=2*12*15/(12+15)
    D=S*T = 2*12*15/27 * 15 = 200 KM
    Quantity II: Speed difference for 1 hour =40-30=10 Kmph; means in 1 hour faster bus will cover 10 km more than slower one; hence to cover 30 km more it will take 3 hours.
    Distance= Relative Speed * Time
    D= 3* (30+40)
    =210 KM
    II > I
  6. Quantity I: Selling price, if cost price is Rs 24,000 and profit is 20%
    Quantity II: Selling price, if cost price is Rs 24,000 and shopkeeper gained 16 2/3% after giving discount of 25%
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
      Option A
    Explanation
    : SP = 120/100 * 24000 = 28800
    Discount = 25% = 1/4 ( MP = 4, SP = 4-1 =3)
    Gain = 16 2/3% = 1/6 (CP = 6, SP = 6+1 = 7)
    Make SP same
    CP…………SP…………..MP
    18………….21………….28
    18 == 24000
    So 21 == 28000
  7. Quantity I: No. of days in which A will work alone, given A and B can complete work in 8 days, B and C can complete work in 12 days, C and A can complete work in 8 days.
    Quantity II: No. of days in which A will work alone, given A and B can complete work in 18 days, they started work together and after working for 6 days A left and B completed remaining work in 24 days.
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
      Option C
    Explanation
    : LCM = 24
    So
    A + B = 24/8 = 3
    B + C = 24/12 = 2
    C + A = 24/8 = 3
    2 ( A+B+C) = 3+2+3 = 8
    A+B+C = 4
    (A+B+C) – (B+C) = 4 – 2 = 2
    So A = 24/2 = 12 days
    A = 36 days
  8. Quantity I: Volume, if diameter of sphere is 14 cm
    Quantity II: Volume, if side of cube is 8 cm
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥ Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
      Option A
    Explanation
    :
    Quantity I. Volume of sphere = (4/3)* Pie* R3
    R=7 ; Volume= 1437.33
    Quantity II: V=a^3 = 8^3 = 512
    I > II
  9. Quantity I: x where: 3x2 + 2x – 8=0
    Quantity II: y: where: 3y2 + 5y -12 =0
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
      Option E
    Explanation
    : x= -2 and 4/3 ; y= -3 and 4/3 ; So no relation
  10. Quantity I: x where: 4x2 – 16x + 15 = 0
    Quantity II: y where: 2y2 + y -6 = 0
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥ Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
      Option B
    Explanation
    : x = 3/2 and 5/2
    y= -2 and 3/2

 

 

For More Questions on New Pattern Inequality Click here

 

Related posts

8 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Inequalities Set 5 (New Pattern)”

  1. K.K

    Sir/mam of possible please post as many banking awareness ques as possible..much needed for sbi po mains
    Last 3-4 days h..please posts more of ga section

    1. Suraj

      yes we are trying to cover as much as possible.. started giving important and expected banking abbreviation from yesterday.. and every day we post 20 ga questions at night..

      1. K.K

        I know that..nd they are gud ques..thats y i was saying if u could post more of that..it would be helpful

  2. Oliver Queen

    que-4 mein sum 3000 kaise aa rhi?

    1. 11 =1320
      so 1 = 120
      so 25 = 3000

  3. AVI™ (Sinchen loveR)

    ThnXXXX

  4. jaga

    If the amount on a sum for 2 years in which rate of interest for 3 years makes a sum of 125 to amount 216 is Rs 2880???
    ye kese hoga?

  5. jaga

    q 1 and q 2 samjh mai nahi arah

Leave a Comment