Reasoning: Syllogism Questions Set 17

New pattern Syllogism Reasoning Questions SBI PO, IBPS PO, NIACL, NICL, RBI Grade B, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams.

Direction (1-4): Each option contains some statements. Determine from which statements the given two conclusions follow.

  1. Conclusions:
    I. All red are black is a possibility
    II. Some green are red.
    Statements:
    A) Some red are yellow. No yellow is green. Some green are black.
    B) Some red are yellow. All yellow are green. No yellow is black.
    C) Some red are yellow. All yellow are green. Some green are black.
    D) All red are yellow. Some yellow are green. Some green are black.
    E) None of these
    View Answer
    Option C
    In C)
    I. Some + All = Some
    Some + Some = No Conclusion but possibility is true so I follow.
    II. Some + All = Some. => Some red are green. Reverse Some green are red is true
  2. Conclusions:
    I. Some tigers are dogs.
    II. No cat is lion.
    Statements:
    A) All lion are tiger. Some dog are lion. No cat is dog.
    B) All lion are tiger. Some dog are lion. No cat is tiger.
    C) Some lion are tiger. All lion are dog. Some cat are dog.
    D) Some lion are tiger. No dog is lion. All cat are dogs.
    E) None is correct
    View Answer
      Option B
    Solution:
    In B)
    I. Some dog are lion. All lion are tiger. Some + All = Some and then reverse of Some. So I is true
    II. No cat is tiger. => No tiger is cat. So No tiger is cat. + All lion are tiger. No + All = No
      
  3. Conclusions:
    I. All paragraphs are letters is a possibility.
    II. Some words are not paragraphs.
    Statements:
    A) All letters are words. Some words are sentences. Some paragraphs are sentences.
    B) Some letters are words. Some word are sentence. Some paragraphs are sentences.
    C) All letters are words. No word is sentence. All paragraphs are sentences.
    D) Some letters are words. No word is sentence. All paragraphs are sentences.
    E) None is correct
    View Answer
    Option D
    Solution:

    D)
    I. All paragraphs are sentences. + No sentence is word.= No
    No para is word. Some words are letters = Some not reversed. So Some letters are not para => All para are letters is a possibility. So I follow
    II. All paragraphs are sentences. + No sentence is word = No para is word So also Some word are not para. So II is true
  4. Conclusions:
    I. All paste are copy is a possibility.
    II. Some text are not paste.
    Statements:
    A) Some text are cut. All cut are copy. No paste is cut.
    B) Some text are cut. All cut are copy. No paste is copy.
    C) All text are cut. Some cut are copy. Some paste are cut.
    D) Some text are cut. All copy are cut. No paste is cut.
    E) None is correct
    View Answer
      Option A
    Solution:
    In A)
    I. No paste is cut.All cut are copy. No + All= Some not reversed= Some copy are not paste; Hence all paste is copy is a possibility is true
    II. Some text are cut + No cut is paste= Some + No= Some Not= Some text are not paste.


Direction (5-7): In which of the following options 4th statement follows from the 1st three statement?

  1. A) All red are green. No white is green. All white are blue. Some red are not blue.
    B) Some red are green. All white are green. No blue is white. No green is blue.
    C) All red are green. Some white are green. No blue is green. No red is blue.
    D) Some red are green. All green are white. No blue is green. No red is blue.
    E) Does not follow in any option.
    View Answer
      Option C
    Solution:
    In C) For (No red is blue) to be true or false find relation between red and blue; All red are green + No green is blue= All + No= No => No red is blue. So C) is the answer

  2. A) Some cats are dogs. Some frogs are cats. No monkey is cat. No dog is monkey.
    B) All cats are dogs. Some frogs are cats. No monkey is frog. Some dogs are not monkeys.
    C) All cats are dogs. All frogs are cats. No monkey is frog. All cats are monkeys is a possibility.
    D) Some cats are dogs. All cats are frogs. Some monkey are frogs. Some dogs are not monkeys.
    E) Does not follow in any option.
    View Answer
    Option B
    Solution:
    In B) To find relation between dogs and monkey; No Monkey is frog + (Some frog are cat + All cats are dog) Solve the bracket part first => Some + All=Some=> No Monkey is frog + Some frog are dog = No  + Some=  Some not reversed = Some dog are not monkey. So B) is true
  3. A) Some pencils are erasers. No pen is eraser. All scales are pens. All pencils are scales is a possibility.
    B) All pencils are erasers. Soms pens are erasers. Some scales are pencils. Some scales are pens.
    C) All pencils are erasers. Some pens are pencils. No scale is pencil. No scale is eraser.
    D) Some pencils are erasers. No pen is eraser. All scales are pens. All scales are pencils is a possibility.
    View Answer
    Option D
    Solution:
    In D) All scales are pens + No pens is eraser + Some eraser is pencil=  All + No= No; No + Some= Some not reversed=  Some pencils are not scales=> All scales being pencils is a possibility is true

Directions (8-10): In each of the questions below, statements are given followed by three conclusions numbered I and II. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions do not follow from the given statements.

  1. Statements:  All pages are layouts. No page is mail. All views are mails
    Conclusions:
    I. No layout is mail.
    II. All views are layouts is a possibility.
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow
    View Answer
     Option B
    Solution: I. No mail is page + All page are layouts= No + All= Some not reversed = Some layout is not mail. So I is false
    II. All views are mails + No mail is page= All + No= No=> No views are page + All page are layouts = No + All = Some not reversed= Some layouts are not views = All views are layouts is a possibility is true
  2. Statements: Some green are yellow. No green is red. All yellow are blue.
    Conclusions:
    I. Some yellow are red
    II. Some yellow are not red
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow
    View Answer
     Option B
    Solution:
     For conclusion between yellow and red. Some Yellow are green + No green is red => Some + No= Some Not= Some Yellow are not Red. So B) is true  
  3. Statements: All dollars are rupees. No rupee is yen. No rupee is pound.
    Conclusions:
    I. Some pounds are not dollars
    II. Some dollars are not yens
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow

    View Answer
     Option E
    Solution:  I. All dollars are rupees + No rupees is pound = All + No= No = No dollars is pound => Some pounds are not dollar. hence I. is true
    II. All dollars are rupees. No rupee is yen= All+ No= No= No dollars is yen=> Some dollars are not yen is true

 

Click here for New Pattern Syllogism Questions

 

Related posts

5 Thoughts to “Reasoning: Syllogism Questions Set 17”

  1. sachin shukla Banker of 2017

    ty)))Done

  2. sachin shukla Banker of 2017

    can u post expected DI qsn For sbi po mains??@suraj sir

  3. vidya

    hello mam can u plz explain how to solve 6 and 7th question?

Leave a Comment