Quantitative Aptitude: Partnership Set 3

Partnership Solved Questions For IBPS, SBI, NIACL, NICl, Dena Bank PO PGDBF, BOI SO, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. Antra and Manvi invested Rs 3780 and Rs 3960 in a business. After 3 months, Antra withdew Rs 420 and Manvi withdrew Rs 180. At the same time Chetna joined them by investing Rs 4620. After a year, they made a profit of Rs 35,850. Find Manvi’s share in the annual profit.
    A) Rs 13,450
    B) Rs 12,750
    C) Rs 12,350
    D) Rs 13,650
    E) Rs 13,950
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Ratio of shares of Antra : Manvi : Chetna is
    3780*3 + 3360*9 : 3960*3 + 3780*9 + 4620*9
    77 : 85 : 77
    So Manvi’s share = 85/(77+85+77) * 35850 = Rs 12,750
  2. Shikha and Shreya invested in the ratio 7 : 8 in a business. They got an annual profit of Rs 34,450. If Shikha withdrew her entire money at the end of 9 years, then what is the difference between their shares of profit?
    A) Rs 7570
    B) Rs 6400
    C) Rs 7560
    D) Rs 7150
    E) Rs 8180
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Ratio of shares of profit of Shikha : Shreya is
    7*9 : 8*12
    21 : 32
    So difference in shares = (32-21)/(21+32) * 34450 = Rs 7150
  3. Kashish and Sheena started a business by investing Rs 2600 and Rs 2400 respectively. After 7 months, they added Rs 600 and Rs 800 respectively. 33% of the total profit earned after a year is given in donation. If after giving donation, the difference between the shares of Kashish and Sheena is Rs 350, find the total profit earned after a year.
    A) Rs 17,000
    B) Rs 25,000
    C) Rs 18,000
    D) Rs 12,000
    E) Rs 27,000
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Ratio of shares of profit of Kashish : Sheena is
    2600*7 + 3200*5 : 2400*7 + 3200*5
    171 : 164
    So (171-164)/(171+164) * x = 350
    Solve, x = Rs 16750
    So (100-33)% of y (total profit) = 16750
    Solve, y = Rs 25000
  4. Karuna and Varuna invested Rs 2400 and Rs x in a business. After 3 months, Karuna added Rs 600 while Varuna withdrew Rs 300. After a year out of a total profit of Rs 36,920, Varuna received Rs 17,160. Find the amount invested by Varuna at the starting of business.
    A) Rs 2700
    B) Rs 1900
    C) Rs 2100
    D) Rs 2400
    E) Rs 1600
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Ratio of shares of Karuna and Varuna is
    2400*3 + 3000*9 : x*3 + (x-300)*9
    gives 11400 : (4x-900)
    So (4x-900)/(11400+4x-900) * 36920 = 17160
    Solve, x = Rs 2700
  5. Vijay and Ajay started a business by investing Rs 2000 and Rs 1500 respectively. 4 months after start, Vijay withdrew all his money and Amit joined Ajay by investing Rs 3000. After the end of year, the difference between the shares of Amit and Vijay together and Ajay is Rs 3423. What is the total profit after a year?
    A) Rs 12375
    B) Rs 13455
    C) Rs 14265
    D) Rs 14350
    E) Rs 12225
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Ratio of shares of Vijay : Ajay : Amit is
    2000*4 : 1500*12 : 3000*8
    4 : 9 : 12
    [(12+4)-9]/(4+9+12) * x = 3423
    Solve, x = Rs 12225
  6. Tiya and Piya invested Rs 1350 and Rs 1800 respectively in a business. After 9 months Piya withdrew her entire money and Riya and Siya joined the business by investing Rs 3000 and Rs 2700 respectively. If after a year, a total of Rs 13,750 is obtained as profit, find the total share of Piya and Riya together out of total profit.
    A) Rs 6000
    B) Rs 8000
    C) Rs 7000
    D) Rs 6500
    E) Rs 7500
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Ratio of shares of Tiya : Piya : Riya : Siya is
    1350*12 : 1800*9 : 3000*3 : 2700*3
    18 : 18 : 10 : 9
    So (B+C) got = (18+10)/(18+18+10+9) * 13750 = Rs 7000
  7. Veena, Meena and Teena started a business by investing Rs 7000, Rs 7500 and Rs 6500 respectively for 4 months. After 4 months Veena and Teena added same amount as before while Teena invested Rs 7000 for 8 months. If after this the profit earned was Rs 44,800, find the share of Teena.
    A) Rs 15,380
    B) Rs 14,440
    C) Rs 13,520
    D) Rs 14,350
    E) Rs 13,380
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Ratio of shares Veena : Meena : Teena is
    7000*12 : 7500*12 : 6500*4 + 7000*8
    42 : 45 : 41
    So share of Teena is 41/(42+45+41) * 44800 = Rs 14,350
  8. Vanya and Tanya started a business by investing Rs 1750 and Rs 2100 respectively. 5 months later, Tanya withdrew her entire money and Sanya and Manya joined the business with investments of Rs 4000 and Rs 6500 respectively. If after a year difference in total shares of Sanya and Manya together and total shares of Vanya and Tanya together is Rs 6,720, find the total profit.
    A) Rs 16,900
    B) Rs 16,800
    C) Rs 15,100
    D) Rs 15,300
    E) Rs 16,300
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Ratio of shares Vanya : Tanya : Sanya : Manya is
    1750*12 : 2100*5 : 4000*7 : 6500*7
    25 * 12 : 30*5 : 400 : 650
    12 : 6 : 16 : 26
    6 : 3 : 8 : 13
    [(8+13)-(6+3)]/(6+3+8+13) * x = 6720
    Solve, x = Rs 16,800
  9. Sumit and Rumit started a business by investing Rs 7200 and Rs 6400 respectively. After 6 months, Sumit withdrew half and Rumit withdrew 1/4th of their respected money invested. If after a year, a total profit of Rs 19,800 is made, what is the share of Sumit?
    A) Rs 8480
    B) Rs 9490
    C) Rs 9720
    D) Rs 8150
    E) Rs 9220
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Rumit withdrew 1/4th so remained money Is 3/4th of 6400
    Ratio of shares of profit of Sumit : Rumit is
    7200* 6 + 3600*6 : 6400*6 + 4800*6
    27 : 28
    Share of Sumit = 27/(27+28) * 19800 = Rs 9720
  10. Rohit, Lohit and Mohit started a business by investing in the ratio 1/3 : 2/4 : 2/5. After 8 months Mohit withdrew 1/2 of his investment. If after 12 months from start of business Rohit and Lohit got a share of Rs 16,000 out of the total profit, then find the share of Mohit?
    A) Rs 7200
    B) Rs 5700
    C) Rs 6500
    D) Rs 6400
    E) Rs 4700
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Investments of Rohit : Lohit : Mohit = 1/3 : 1/2 : 2/5 = 10 : 15 : 12
    After 8 months Mohit withdrew 1/2 , so 1/2 * 12 = 6, so invested = 12-6 = 6 for another 4 months
    So now ratio of shares of Rohit : Lohit : Mohit is
    10 * 12 : 15 * 12 : 12 * 8 + 6 * 4
    2 : 3 : 2
    Let x is total profit. So (2+3)/(2+3+2) * x = 16000
    x = 22400
    So share of Mohit = 2/7 * 22400 = Rs 6400
    Spoiler title

Related posts

/